Nova vest
Tenis

Sreda, 25.11.2020.

17:05

Dušan Vemić novi selektor ženske teniske reprezentacije Srbije

Bivši srpski teniser Dušan Vemić novi je selektor ženske reprezentacije Srbije.

Izvor:

Autor:

Dušan Vemić novi selektor ženske teniske reprezentacije Srbije
Foto: Jelena Vemiæ

Odluku o imenovanju Vemića za saveznog trenera našeg ženskog tima doneo je Upravi odbor Teniskog saveza Srbije na sednici održanoj 24.11.2020. i ovo će mu biti prvi mandat na ovoj sportskoj funkciji.

Teniski savez Srbije zahvaljuje se dosadašnjem selektoru naše najbolje ženske selekcije Tatjani Ječmenici Jevtić na saradnji i svim rezultatima koje je ostvarila.

Vemić je već šest godina i trener Dejvis kup selekcije Srbije, na Olimpijskim igrama u Riu 2016. bio je trener našim igračima, radio je u timu Novaka Đokovića, trenirao nekadašnju top deset igračicu sveta Andreu Petković, Estonku Kaju Kanepi, čuveni zlatni dubl sveta - američku braću Brajan, Filipa Krajinovića (sezona 2015)...

Kao profesionalni ATP igrač najbolji rang u singlu (146. mesto na svetu) zabeležio je 25. februara 2008. godine, dok je u dublu stigao do 31. pozicije 12. januara 2009. godine.

Igrački Vemića je odlikovao topovski servis i iako je igrao desnom rukom iskusni srpski reprezentativac protvnike je znao da iznenadi atraktivnim i efektnim poenom levicom.

Beogradska publika nikad neće zaboraviti 47 asova Vemića u dva meča protiv reprezentativaca Obale Slonovače, kao ni još mnoge druge blistave partije u nacionalnom dresu.

Poznat je po velikoj kolegijalnosti, drugovima je uvek pružao maksimalnu podršku i savete donoseći im neohpdno sampouzdanje.

Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. u dublu, sa Nenadom Zimonjićem.

Pobede nad visoko rangiranim igračima protkale su njegovu karijeru.

Velike rezultate u igri parova zabaležio je 2008. Godine kada je igrao i polufinale Rolan Garosa u paru sa Brazilcem Brunom Soarešom sa kojim je stigao i do četvrtfinala Otvorenog prvenstva Amerike.

Finale dubla ATP turnira u Los Anđelesu odigrao je u paru sa Amerikancem Parotom.

Dušan Vemić je rođen 17. juna 1976. godine u Zadru.

Vemić je trenutno angažovan kao trener najveće nade američkog tenisa, 19-godišnjeg Brendona Nakašime uz trenera Pata Keša, legendarnog australijanca i osvajača Vimbldona 1987.

Mladi Amerikanac je pod palicom našeg asa Dušana prethodne nedelje osvojio najveći trofej u dosadašnjoj karijeri, čelendžer u Orlandu.

Ekipno takmičenje žena u tenisu doživelo je 2020. transformaciju kako u pravilima takmičenja, tako i izmenu samog naziva koji je se od nastanka 1963. do 1995. nazivao Kup Federacija, zatim od 1995. sve do sada Fed kup takmičenje.

Od 2021. godine ovo takmičenje nosiće naziv Bili Džin King kup po čuvenoj Amerikanki i jednoj od najboljih teniserki svih vremena koja je osvojila 12 gren slem titula.

Selekcija Srbije pod vođstvom Vemića prvi meč u 2021. odigraće u Kraljevu 05. i 06. februara protiv reprezentacije Kanade, meč plej of-a za plasman u kvalifikacije Svetske grupe Bili Džin King kupa 2021. godine (bivši Fed kup).

Pobednik meča u Kraljevu obezbediće plasman u kvalifikacije 2022. u kojima će se boriti za ulazak na završni turnir Bili Džin King Kupa koji će se održati u aprilu mesecu 2022. i u kome će se za šampionski trofej boriti 12 najboljih selekcija sveta.

Poslednji put Srbija i Kanada odmerile su snage 2014. u Montrealu kada je do pobede stigao domaćin rezultatom 3:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d