Nova vest
Tenis

Petak, 18.09.2020.

13:30

"Novak nema tretman kakav zaslužuje"

Miljan Amanović jedan je od najzaslužnijih ljudi "iz senke", koji je umnogome doprineo uspehu koji je ostvario srpski teniser Novak Đoković.

Izvor: AK

Autor: AK

Photo by Julian Finney/Getty Images

Fizioterapeut i kum u jednom, prisetio se mnogih momenata iz života Novaka Đokovića, ali i iz svoje više nego uspešne karijere.

"Ja sam posvetio ovaj deo svog života njemu i njegovom životu, jer svi mi živimo njegov život i njegov san, a istovremeno i svoj život i san. Tako da, sa jedne strane su se naši snovi ukrstili i ispreplitali tako da zajedno rastemo, on sa nama i mi svi sa njim", rekao je Amanović gostujući kod Milana Boškovića u emisjiji Meridiana "Moj ugao".

Ono što je mnoge zanimalo jeste kako je došlo do saradnje, ali i samog rada u svetu sporta. Posle Knina, Miljan se sa 16 godina preselio u Beograd, a koju godinu kasnije usledio je jedan telefonski poziv, koji mu je promenio život.

"'Ćao, hoćeš da radiš u Zvezdi?' je bilo pitanje koje je sve preokrenulo. Kako je iz Knina, ljubav prema Zvezdi se prosto podrazumevala. Krećem sa košarkaškim klubom, prvim timom Zvezde. Bio sam do 2001. godine tamo, ostao sam u sportu. Onda se 2007. godine desio Novak, jer je tada Nenad Zimonjić dolazio u klub u kom sam radio. Provodili smo neko vreme zajedno i izrodilo se lepo prijateljstvo. Tada je trebalo da Novak igra polufinale ili finale sa Rodžerom Federerom. Poznavao sam ga, kao i njegovog oca, jer su dolazili u isti klub i usledilo je jednostavno pitanje i moj još jednostavniji odgovor: Da li sam spreman da pratim Novaka u nekom određenom periodu? Odgovor je bio "da" i evo posle 2007. do danas smo zajedno".

Naravno, neizostavna tema jeste i ishrana Novaka Đokovića, koja često nailazi i na nerazumevanje dela javnosti.

"Novak duži niz godina ne jede meso, a i dalje ima iste rezultate. Ne mogu ja da branim taj stav ili da budem protiv toga, njemu odgovara, a rezultati to potvrđuju. Tako da, niko njemu ne može da kaže da je meso neophodno za rezultat. Dokle god je njemu dobro, dobro je i nama, rezultati su tu".

Možda je ova tema ostala u senci, ali pojavila se nova – diskvalifikacija sa US Opena.

"Po pravilima je tako, mislim da nije imao nijednu olakšavajuću okolnost. Ne znam šta piše u toj knjizi pravila, ali pet minuta pre toga je imao loptu koju je "ošamario". Da je tada dobio upozorenje, možda ne bi usledio naredni potez"
.

Sledi Rolan Garos, koji bi mnogo lakše "pao" da je osvojen US Open. Motivacije neće nedostajati.

"Svakom turniru prilazi maksimalno ozbiljno. Da je osvojio US Open, bio bi to Grand Slam više, približio bi se Federeru na dve titule, ali da li će to sada biti ili za godinu ili dve, nije toliko ni bitno. Verujem da će oboriti rekord, ali ne znam kada".

Teorije zavere? Mnogo ih je kada je u pitanju Novak Đoković.

"Stvari spolja izgledaju tako u pojedinim situacijama zaista. A sve što radi je u korist tenisa, apsolutno sve radi ispravno, on je fer-plej igrač. Osporavan je Adrija tur. Možda nema tretman koji bi trebalo da ima i koji zaslužuje. Ne mogu sada da prolazim kroz sve situacije koje su se dešavale, ali mislim da nema tretman koji treba da ima".

Adrija tur – još jedan udarac za Novaka, ali i njegov tim. Čini se da se posledice osećaju i dalje, ali ono što je najbitnije jeste da su se svi oporavili.

"Veliki šok za sve nas u Zadru tada. Spremali smo se da idemo na finalni meč i stigla nam je poruka koja je izazvala šok. Prva misao nam je bila - ako je on pozitivan, onda smo svi. U Beogradu su svi testirani i bili su negativni, to zapravo i jeste bio jedan od glavnih uslova da se dođe. U tom trenutku jedina moguća stvar je bila karantin. Imali smo izolaciju 14 dana, bez kontakta sa ljudima, ograničeno kretanje, dostavljanje hrane, testirani smo tri puta i to je to. Bio je to veliki korak unazad"
.

Ako se vratimo još malo unazad, Amanović se prisetio i najtežeg Novakovog meča koji je gledao. Možda malo iznenađujuće, ali izabrao je Vimbldon prošle godine, nije mu ravan ni meč protiv Federera u pet setova. Pa ni šest sati u Australiji.

“Meč u Australiji je fizički zahtevan za gledanje, ali mislim da mi je ovaj Vimbldon najteži bio. Možda i najslađi, ajde da tako kažem. Biti na Federerovoj omiljenoj podlozi - travi, protiv miljenika publike, koja je bila raspoložena prema Novaku tako kako je bila... I u Njujorku se lomio meč, ali ne tako da imaš osam meč lopti. To je prosto glava Novaka Đokovića",
zaključio je Amanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve