Nova vest
Tenis

Četvrtak, 17.09.2020.

17:29

"Da promenim zemlju zbog poreza? Otac mi je rekao: 'Ovde si rođen, ovde ostaješ'"

Italijanski teniser Fabio Fonjini otkrio je zanimljive detalje iz svoje karijere.

Izvor: LN

Autor: LN

Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Fonjini je na ATP turu već 16 godina, pa je imao prilike da prođe kroz neke sjajne i neke ne baš sjajne trenutke.

Osvojio je devet ATP titula, jednom igrao četvrtfinale Grend slema (Rolan Garos 2011) i bio i deveti teniser planete.

Novinar Enriko Maria Riva doneo nam je najzanimljivije detalje Fabijove autobiografije pod imenom "Upozorenje" i podnaslovom "Moj život između linija".

"Ja sam 2014. godine dobio jednu od najvećih kazni ikada na Vimbldonu jer sam razbio reket, a 2017. drugu najveću u istoriji US opena jer sam vređao ženskog sudiju. Nisam ponosan na te stvari, štaviše – sramota me je"
, napisao je Fonjini.

Otkriven je i zanimljiv detalj vezan za Flaviju Penetu, njegovu ženu i majku deteta, koja je 2002. godine bila u vezi sa teniserom Florijanom Algauerom, čovekom protiv kojeg je odigrao svoj prvi profesionalni duel.

Tu nije bio kraj njegovom pohodu na osvajanje Penete. "Prvi put sam je upoznao u Akapulku 2007. To je bila ljubav na prvi pogled, ali je na tom putu bilo puno prepreka. Prva: Karlos Moja, njen dečko".

Prvi put se sa Rafaelom Nadalom, sa kojim do sada odigrao 16 mečeva (ima četiri pobede) 2003. godine u Njujorku.

"Upoznao sam Nadala na US openu, on je igrao simulator. Pitao sam ga da li želi da igra sa mnom, a on je mislio da želim da treniram sa njim. To je prvi put da smo ikada igrali zajedno"
, prisetio se Fonjini i zatim opisao Rafu:

"Teško je opisati njegov stil igre, ali ako bih morao da pronađem jednu reč to je – 'divljak'. Eksplozija vulkana koju vode disciplina i metodologija. Nadal i na treningu igra svaki poen kao da je meč lopta u Grend slem finalu. Tenis je za njega veoma ozbiljan biznis".

Fabiju je često bilo teško da pronađe sparing partnere.

"Ostali igrači su me smatrali lenjim i oduvek sam se mučio da pronađem sparing partnera. 'Fonjini hoće da trenira danas? Hoće li i da se barem malo potrudi?'".


Pisao je i o Britancu Endiju Mariju sa kojim nema baš najboji odnos.

"Mari i ja se nikada nismo slagali. Mi smo dve vruće glave i brzo 'puknemo' na terenu. Kada smo na terenu onda se mrzimo. Mari je bio arogantan još od malih nogu. Neko ko konstantno igra lobove i drop-šotove, trik-šotove... Cilj mu je da vam se ruga",
piše Fonjini i priseća se i prijateljstva sa Maratom Safinom.

"Volim Safina, on je genije, oduvek ga opkružuju prelepe devojke i on mene smatra svojim prijateljem. Nikada nije odbio da trenira sa mnom".

Istakao je i finansijski problem ATP tura, odnosno dobro poznato pravilo da samo igrači u Top 100 zarađuju "kršten" novac.

"Novac dobijaju samo oni koji imaju sreće da uđu u Top 100. 'Pravi' novac, to jest dosta novca, dobijaju oni koji su u Top 30. Mnogi su me ubeđivali da promenim prebivalište zbog poreza. Otac mi je uvek govorio: 'Ovde si rođen i ovde moraš da ostaneš. Plaćaćeš bogatstvo? To znači da si i zaradio bogatstvo. I imaćeš unutrašnji mir'".

Susreti sa Rodžerom Federerom su mu uglavnom isti.

"Federer se konstantno zeza sa mnom. 'Kako tako dobro izgledaš Fabio?', konstantno me zadirkuje. 'Kada bih samo bio lep kao ti...'", napisao je Italijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve