Mari se suprotstavio legendi i poslao snažan apel

Britanac Endi Mari rekao je da bi organizatori Australijan opena trebalo da promene ime jednog od terena u Melburn parku nazvan po legendarnoj Maragaret Kort.

MSIzvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

Mari smatra da bi to bila ispravna nakon što je Kort, kako je rekao, uvredila mnoge svojim kontroverznim izjavama o aprthejdu ili homoseksualnosti.

Bivši prvi teniser sveta dodao je da su "vrednosti koje propagira Margaret Kort u suprotnosti sa onim što tenis predstavlja".

Australijanka Margaret Kort (78) je sa 24 trofeja rekorderka po broju grend slem titula i po njoj je nazvan jedan od terena u Melburn parku, gde se održava Australijan open.

Ona je dobila oštre kritike nakon što je pohvalila aparthejd u Južnoj Afirici, zatim jer je rekla da je "tenis pun lezbejki", kao i da su transrodna deca "delo đavola".

"Ona je tokom godina očigledno uvredila i uznemirila mnoge ljude", rekao je Mari i dodao da je pozitivno to što su brojni igrači javno govorili o tome.

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Upitan o mogućnosti da se promeni ime terena, Marej je rekao da se slaže sa tim.

"Mislim da o tome treba da se razmisli. Ne znam ko donosi konačnu odluku o tome, ali ne mislim da su njene vrednosti ono za šta se tenis zalaže. Kada dođete na Australijan open želite da se koncentrišete na tenis. Mišljenja koja je izrazila gospođa Kort vas mogu u tome sprečiti", naveo je osvajač tri grend slem titule.