Australijan open: Moguće otkazivanje, a moguće i 400.000 gledalaca

Iako je planiran tek za pet meseci, naredno izdanje Australijan opena je već pod znakom pitanja.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Vince Caligiuri/Getty Images for Tennis Australia
Photo by Vince Caligiuri/Getty Images for Tennis Australia

Pandemija koronavirusa otkazala je Vimbldon, a Rolan Garos (27. septembar) i US open (31. avgust) dovela pod znak pitanja.

Zbog toga su organizatori Australijan opena veoma obazrivi, ali direktor turnira Kreg Tajli uverava da bi sve trebalo da bude okej.

Prodaja karata planirana je za oktobra, a objavljeno je da će igračima biti otvorene granice i obezbeđen dolazak u pet "biološki sigurnih mehura" širom zemlje.

"Otvorićemo naš biološki mehur od prvog decembra i igrači će moći da dođu kada god budu hteli. Kada dođu igrači, verujemo da neće morati da budu u hotelu 14 dana kao što je trenutno slučaj. Biće izuzeti toga, ali samo u okviru ovoh biološki sigurnog mehura",
objasnio je Tajli.

Australiju je pogodio drugi talas koronavirusa, pa je Melburn trenutno pod "policijskim časom".

Bezbednosnim detaljima AO 2021. bavila se ista agencija koja je bila zadužena za smanjenje rizika zbog požara koji su u januaru ove godine zahvatili Australiju.

Prvi scenario turnira je da se održi na manje-više isti način kao 2020, a drugi da dolazak publike bude limitiran.

"Scenario broj tri je bio turnir bez publike, samo putem TV-a. Scenario četiri je bio da se turnir odloži. Scenario pet je bio da nema turnira", kaže Tajli.

Photo by Graham Denholm/Getty Images)
Photo by Graham Denholm/Getty Images)

Kako kaže, problem da kompleks u Melburnu primi oko 400.000 gledalaca (duplo manje nego ove godine) neće postojati.

"Napravili smo strategiju i operacioni plan za sve navijače i to kako će oni biti raspoređeni u kompleksu", izjavio je Tajli koji je objasnio da će se prvo konsultovati sa ostalim Grend slem turnirima ukoliko budu morali da odlože svoj, to jest da neće uraditi što je uradio Rolan Garos ove godine samoinicijativno premestivši turnir sa maja na septembar.

Teniska asocijacija je zadužila jednog "globalnog stručnjaka" za postavljanje pomenutih biološko sigurnih "mehura" i centara za testiranje u Pertu, Brizbejnu, Sidjenu, Adelejdu i Melburnu.

Iako se očekuje da AO 2021. godine donekle značajno (preko 10%) utiče na profit koji će ostvariti Savez i Melburn, nagradni fond od 71 miliona dolara neće biti smanjen.

"Uveren sam u to da će se turnir održati i da će biti u Melburnu. Imaće publiku i to će biti početak povratka na mesto na kojem smo se zaustavili", zaključio je Tajli.