Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.07.2020.

16:40

Mlada ukrajinska zvezda se "obojila" u crno, usled osuda obrisala objavu

Dajana Jastremska, 25. teniserka sveta, napravila je grešku što je postavila sopstvenu sliku na kojoj joj je jedna strana tela crna, a druga bela.

Izvor: PT

Autor: PT

Default images

Jastremska, koja je rođena 2000. godine, objavila je ovu sliku uz natpis "jednakost", međutim kroz nekoliko minuta je obrisala sa svih društvenih mreža.

Ukrajinska teniserka nije mislila ništa loše, htela je da pruži podršku Afroamerikancima i Afroamerikankama, međutim nije znala pozadinu takozvanog "blackface-a", odnosno "crnog lica".

"Razumem da želiš da pružiš podršku rasnoj jednakosti, ali mislim da si promašila temu. Na internetu postoji toliko korisnih tekstova o istoriji 'crnog lica' i nadam se da ćeš pročitati zašto je ovo što si objavila problematično", napisao je neko u komentaru.

Javio se i američki teniski novinar Ben Rotenberg koji je napisao sledeće:

"Taman kada pomisliš da teniseri i teniserke ne mogu više da zabrljaju tokom karantina... Zaista nije potrebno ovo reći u 2020, ali "crno lice" je uvek greška".

Javili su se i drugi:

"Bojiti sebe u crno i reći 'jednkost' doprinosi rasizmu. Edukuj sebe pre nego što uradiš nešto glupo".

Inače, korišćenje "crnog lica", od strane belaca, bilo je popularno posle Građanskog rata u SAD kada su belci omalovažavali i satanizovali Afroamerikance.

Zbog istorijske upotrebe "crnog lica" za omalovažavanje ljudi afričkog porekla, i danas se korišćenje "blackface-a" smatra rasističkim.

Mlada Ukrajinka to nije znala i ubrzo je obrisala objavu sa društvenih mreža. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve