Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.07.2020.

13:03

"Plakao sam po ceo dan i na internetu gledao kako mogu da se ubijem"

Robin Soderling, nekadašnji švedski teniser, otkrio je da je u jednom trenutku života razmišljao o samoubistvu.

Izvor: LN

Autor: LN

Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Selektor Dejvis kup reprezentacije Švedske i nekada četvrti igrač planete je bio gost radio-stanice "Radio Švedska".

Soderling je priznao da je imao "crne misli" neposredno pre nego što je zbog bolesti morao da okonča karijeru.

"Bio sam veoma anksiozan i nisam se osećao uopšte dobro. Sedeo bih kući, gledao oko mene i ništa mi nije bilo jasno. Najmanji zvukovi su mi donosili napade panike. Sve me je plašilo i u jednom trenutku sam na internetu krenuo da tražim različite načine da se ubijem", izjavio je Soderling.

Soderling je verovatno najveći uspeh u karijeri ostvario na Rolan Garosu 2009. kada je izbacio Rafu Nadala, te doživeo porad u finalu od Rodžera Federera.

"Te 2009. sam doživeo dosta uspeha, ali samim tim i dosta pritiska. Jedno vreme sam bio ubeđen da postoje samo tri igrača koja mogu da me pobede. Ako ostale igrače nisam pobedio osećao sam se kao gubitnik i propalitet. Bio sam u crnoj rupi i bilo mi je teško da iz nje izađem", dodaje Soderling.

Bilo je i suza.

"Jedno vreme sam stalno paničio i bez prestanka plakao. Dolazio bih u hotel, bacao se na krevet i neprestano plakao. Hvatali su me napadi panike svaki put kada bih razmišljao da sutradan opet moram na teren. Koliko god sam sebi govorio da moram da idem dalje, pritisak je bio jači od mene i sprečio me je da napredujem kao teniser i kao osoba. To nisam mogao da uradim ni da sam prislonio pištolj na čelo".


Više od deceniju kasnije, 35-godišnji Šveđanin ističe važnost mentalnog zdravlja.

"Veoma retko se priča o psihičkim problemima koje imaju veliki sportisti i zato sam napravio ovaj iskorak i pričao o svojoj situaciji. Onima koji život posvete sportu kažem da treniraju naporno, ali da budu opušteni. Iz svoje pozicije mogu da im kažem da to rade ako se osećaju komforno, a ne zbog pritiska. Ako imate uspeha, pokušajte da zadržite pravu perspektivu i da smanjite uticaj koji to ima na vas. Ako uspete, sve će biti u redu", podvukao je Soderling.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve