Nova vest
Tenis

Subota, 13.06.2020.

08:15

Ivanišević: Kad pozove Novak to je kao da pozove Real – krećeš pešice

Od Vimbldonskog šampiona do trenera jednog od najboljih igrača svih vremena.

Izvor: SN

Autor: SN

Ivanišević: Kad pozove Novak to je kao da pozove Real – krećeš pešice
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Goran Ivanišević uskoro će punih godinu dana biti deo tima koji radi sa Novakom Đokovićem.

Ovaj 48-godišnji Splićanin nalazi se u Beogradu gde je u toku prvi turnir iz serije Adrija tura.

Regionalni teniski karavan narednog vikenda seli se u Zadar, gde je njegova druga stanica. Upravo će Ivaniševič biti direktor turnira na kojem se uz Novaka Đokovića očekuje i učešće najboljih hrvatskih tenisera.

Prilika je to, prema mišljenju Ivaniševiča, da se pošalje prava poruka svim ljudima u regionu.

"Mi pričamo isti jezik, imamo isti mentalitet, nekada davno je to bila jedna zemlja. Sad smo se svi rasprštali. Ali u sportu nema mesta za mržnju i zavist. Puno je fudbalera koji igraju u istim klubovima pa se podržavaju. Tenis je individualni sport, ali opet je lepo videti kada dođeš na jedan veliki turnir. Dvadeset balkanaca u svlačionici, jedan drugoga podržavaju, treniraju. Kada igraju meč, tih sat-dva svako hoće da pobedi, ali posle su opet prijatelji. Sutradan opet treniraju, tako da ovo je odlična stvar i naravno da je sport jedini koji sve može da približi i ujedini, da odnose postavi na normalan nivo, kakvi bi inače trebalo biti
", ističe Ivanišević u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Ivanišević ne krije da je bio pomalo iznenađen kada je stigao Đokovićev poziv, koji se prosto ne odbija.

"Pa to je isto kao da sam ja fudbalski trener i zove me Real Madrid. Odmah se kreće, pešice. Novak Đoković se ne odbija. Ja sam navikao da živim sa pritiskom I bilo bi dosadno da je sve u redu. Šta Novaka mogu da naučim? On je osoba koja stalno hoće da napreduje. Stalno se priča i gleda kako se može usavršiti njegova igra. I zato su njih trojica Đoković, Nadal i Federer tu gde jesu. Jer se ne boje da uče, napreduju. Prihvatuju svaku sugestiju. U tom delu je jako interesantno i lako raditi. Naravno može se nešto unaprediti. Drugi servis mu je puno jači. Nisam mu ja rekao, hej serviraj 190 km/h drugi servis. Malo smo radili na toj tehnici. Ima samopouzdanje i sada servis ide 180 ili 190 km/h na važnu loptu. Uvek tu ima mesta za napredak. On želi biti zapamćen kao najbolji svih vremena. Hoće da obori sve rekorde".

Ivanišević je ubeđen da je ovo bila godina u kojoj bi Đoković u tome uspeo. Rodžer Federer mu beži tri Grend slem titule, Nadal dve.

“Ne da ima šanse, nego hoće. Ja se iskreno nadam da će ova korona nestati. Ove godine nikad psihički, fizički i teniski nije bio bolji. On je doveo svoje telo na jedan nivo kada mu je teško parirati. Mislim da je on jedini koji je mogao osvojiti kalendarski Grend slem. Ovo je po mom mišljenju bila ta godina. Jedino je Rolan Garos tu problem. Svi pričaju o Nadalu, ali ja sam se više bojao Dominika Tima koji je nezgodniji teniser. Nadal ne voli igrati sa Novakom. Korona je usporila sve, ali sigurno će rekorde oboriti. Jer spreman je, napaljen je”.

Pandemija korona virusa je zaustavila sportski svet. Stopirana je teniska sezona, ali i ulazak novih članova u tenisku Kuću slavnih. Među njima je i Ivanišević, koji će bar do sledeće godine morati da sačeka sa promocijom.

“Kad sam ja u pitanju ništa ne može lagano. Nisam znao da će celi svet da stane zato što sam izabran u Kuću slavnih. Iako do toga ne dođe ja sam primljen i niko me ne može izbaciti. To je put koji je počeo pre 40 godina u teniskom klubu Split, završava se ulaskom u Kuću slavnih. To je ipak jedno priznanje da sam dao nešto ovom sportu, da su me ljudi zapamtili tokom 16 godina profesionalne karijere, da su voleli da me gledaju, da su navijali za mene".

Ivanišević kaže da bi bio bolji igrač da je imao sadašnjeg Ivaniševića za trenera. Žali za nekoliko stvari u svojoj karijeri, ali ističe da je zadovoljan ostvarenim.

“Možda bih vratio nekoliko mečeva. Finale Vimbldona iz 1992. sa Agasijem gde sam bio veliki favorit. Nedavno sam gledao taj meč. On je prosto bolje igrao važne poene i zaslužio je da ga dobije. Da li bi moje eventualno osvajanje turnira promenilo sve u mojoj karijeri? Vrlo je moguće, a možda i ne bi. Promenilo bi sigurno finale iz 98, da sam ga osvojio protiv Samprasa, čoveka koji mi je dosta uništio život. I tu sam bio bolji igrač, ali sam ga izgubio. Ali ko te to pita na kraju. Sve u svemu zadovoljan sam. Mašinu za vraćanje u prošlost nemamo, tako da ostajemo na budućnosti. Želim biti što bolji u budućnosti kao trener, otac, suprug. Jednostavno, delim ljude na dobre i loše. Nema veze odakle si, ko si, šta si, koje si boje kože. Ili jesi ili nisi. Okružen sam sa super ljudima, super prijateljima I to je najveće bogatstvo", zaključio je Ivanišević u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve