Nova vest
Tenis

Sreda, 20.05.2020.

10:45

Beretini: Zvao sam Novaka i rekao da neću da dam novac

Italijanski teniser Mateo Beretini rekao je da se čuo sa Novakom Đokovićem i da mu je obrazložio zašto ne želi finansijski da pomaže drugim teniserima.

Izvor: PT

Autor: PT

Beretini: Zvao sam Novaka i rekao da neću da dam novac
Photo by Justin Setterfield/Getty Images

Đoković je pre nekoliko nedelja predložio "Plan za spas tenisa" po kojem bi najboljih 100 tenisera doniralo novac za pomoć slabije plasiranim igračima.

Mnogi su podržali ovakav predlog, ali javili su se i kritičari koji bi pre novac da doniraju medicinskim radnicima nego teniserima protiv kojih se takmiče.

"Zvao sam Novaka i objasnio sam mu moju situaciju. Rekao sam mu da imam druge prioritete i da planiram da pomognem porodicama koje je koronavirus ostavio bez posla i kojima je sada najpotrebnije", rekao je Beretini za "Rojters" i dodao:

"Novak je odgovorio da razume moju odluku i da ne bi trebalo da brinem jer donacija nije obavezna".

Beretini je potom pojasnio zašto neće da dâ novac.

"Moje mišljenje je da ni u jednom profesionalnom sportu takmičari ne bi trebalo da pomažu druge takmičare novcem. To je na odgovornim telima, u ovom slučaju ATP, WTA i ITF. Oni su ti koji organizuju turnire, a mi smo ti koji učestvujemo. Njihova odgovornost je da brinu o nama i da reše probleme s kojima se susreće naš sport".

Podsećamo šta je Novak predložio:

"Najboljih 100 na svetu u singlu i najboljih 20 u dublu će učestvovati u finansijskoj podršci Fonda za slabije plasirane tenisere. Najboljih pet na svetu doniraće najmanje 30.000 dolara, od 5. do 10. mesta izdvojiće najmanje 20.000, od 10. do 20. 15.000 dolara, teniseri rangirani od 20. do 50. doniraće 10.000 dolara, dok će oni od 50. do 100. uplatiti 5.000 dolara u fond", rekao je Novak i dodao:

"Najboljih 20 u dublu doniraće 5.000 dolara, totalna suma bi trebalo da bude 1.050.000 dolara. Kada na to dodamo sumu koju bi trebalo da donira ATP, a potom i Grend slemovi, doći ćemo do sume od oko četiri do četiri i po miliona dolara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve