Nova vest
Tenis

Utorak, 07.04.2020.

20:30

Kako kolege "omalovažavaju" Novaka: "O tome se ne priča"

Kada govorite u superlativu o Novaku Đokoviću, uglavnom ističete njegov rad nogu, bekhend, ritern...

Izvor: LN

Autor: LN

Kako kolege
Photo by Hannah Peters/Getty Images

Tokom karijere, posebno u poslednje vreme, Novak je značajno radio na još jednom segmentu igre – servisu.

Prvi teniser planete je tokom 2019. godine bio peti po procentu osvojenih servis gemova, a o takvom uspehu pričali su prvi i treći u tom segmentu – Amerikanci Džon Izner i Rajli Opelka.

"Vi ni ne razmišljate o njegovom servisu, što je u principu dosta omalovažavajuće prema njemu, jer on sve ostalo radi tako dobro. (Kada pričate o njemu) odmah pričate o riternu i, naravno, kretanju po terenu. Njegovi udarci sa osnovne linije su najbolji na svetu", rekao je 208 centimetara visoki Izner i nastavio:

"On jako dobro plasira servise. On neće nužno da vam odservira 210 kilometara na čas, ali je definitivno unapredio taj deo svoje igre. Rekao bih čak i da mu je servis bio dosta slaba tačka pre šest, sedam godina".

Amerikanac ističe da se sada sve promenilo, a o tome govori i statistika.

"Sada to uopšte nije slučaj i zato je on najdominantniji igrač na planeti. On jednostavno nema nijednu slabost. Stvarno nema. Zato je najbolji na svetu, zato je jedan od najboljih svih vremena. Fali mu samo nekoliko Grend slem titula da bi došao do rekorda i poprilično je neverovatno to što on radi", zaključio je Izner.

Iznerov sunarodnik Opelka, koji je za tri centimetra viši od njega, je saglasan sa ovim mišljenjem.

"Mislim da se o servisu toliko ne priča zbog svega ostalog u njegovom arsenalu. On stvarno ima dobar servis, ali on pravi brejkove u 30% slučajeva, što je neeverovatno. Kada mu date da se namesti na prvi udarac taj procenat dodatno raste. On stvarno dobro servira i o tome se ni ne priča. Ali, to je uglavnom zato što vi njemu ne možete da napravite brejk zbog svega ostalog u njegovoj igri", izjavio je Opelka.

O svom servisu i napretku o tom segmentu igre pričao je i Novak.

"Radim sve što mogu što se tiče spina, slajsa, ravnog udaranja, plasiranja, u telo, široko, na 'T'... Pokušavam da to činim što raznovrsnije, naravno u zavisnosti od toga protiv koga igram, za različite igrače imam različite taktike. Mislim da sam ove godine sjajno servirao, pogotovo na ATP kupu i na Australijan openu", izjavio je Đoković.

Dobar prvi servis igračima donosi lake poene i omogućava im da uštede energiju i sačuvaju fokus.

"To mi donosi dosta besplatnih poena. Kada dobro serviram i ubacujem visok procenat prvih servisa, to me čini komfornijim i daje mi na samopouzdanju da mogu da uđem u teren i igram tenis na višem nivou".

Novak je prilikom razgovora o svom servisu istakao da je na njemu radio tokom predsezone.

"Dosta smo radili na tome i dobro se osećam, u dobrom sam ritmu. Naravno, znam da moram da budem prilagođen na različite uslove i podloge. Ali što se tiče načina na koji sam servirao do sada, to je verovatno najbolji period serviranja koji sam imao u karijeri", opisao je Đoković početak 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve