Nova vest
Tenis

Utorak, 12.11.2019.

08:35

Đokoviću otvoren put ka broju 1 – sve je u njegovim rukama

Novak Đoković ima u svojim rukama mesto broj 1 na ATP listi na kraju sezone.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Đokoviću otvoren put ka broju 1 – sve je u njegovim rukama
Photo by Alex Pantling/Getty Images

Srbin je na Završni masters u Londonu stigao kao svetski broj 2, ali zahvaljujući rezultatima prvog kola otvorio mu se put za povratak na tron.

Naime, oduzimanjem prošlogodišnjih bodova sa turnira, Nadal je preuzeo prvo mesto na ATP listi sa 640 bodova prednosti u odnosu na Srbina.

S obzirom na sistem turnira u Londonu gde svaki meč donosi određeni broj bodova (pobeda u grupi 200, polufinale 400, finale 500), prosta matematika je govorila da Đoković može opet na broj 1 ako dobije sve mečeve, a Španac izgubi bar jedan.

Zahvaljujući furioznoj igri Aleksandra Zvereva, koji je "počistio" Nadala sa 6:2, 6:4 u ponedeljak uveče u O2 areni, taj uslov je sad ispunjen.

Naravno, sve je u Đokovićeim rukama, odnosno mora da dobije sve mečeve do kraja turnira ako želi da godinu završi kao najbolji teniser sveta.

Đoković je pet puta godinu završavao na prvom mestu ATP liste – 2011, 2012, 2014, 2015. i 2018. Na korak je od izjednačenja rekorda svog idola iz detinjstva Pita Samprasa sa šest godina na broju 1.

Nadal se bori da peti put godinu završi kao najbolji, posle 2008, 2010, 2013. i 2017.

Đokoviću je naredni rival mu je Austrijanac Dominik Tim, koji je u prvom kolu savladao Rodžera Federera u dva seta. Đoković vodi u međusobnom duelima sa Timom 6:3, ali je izgubio od njega u poslednjem okršaju na Rolan Garosu.

Duel Đokovića i Tima na programu je od 21 čas po našem vremenu. Nadal će u sredu igrati protiv Rusa Danila Medvedeva od 15 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d