Nova vest
Tenis

Petak, 08.11.2019.

14:09

Federer: Ovo je zabava, nije ozbiljno kao Grend slem

Najbolje tenisere sveta od nedelje očekuje takmičenje u Londonu na ATP tur finalu, a u petak su imali zajedničko druženje i obaveze prema medijima.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Federer: Ovo je zabava, nije ozbiljno kao Grend slem
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Takmičenje u "O2 Areni" počinje 10. i završava se finalom 17. novembra, a osam tenisera je podeljeno u dve grupe, "Andre Agasi" i "Bjern Borg".

Rodžer Federer je šest puta osvajao ovaj turnir, ali poslednji put još 2011. godine.

Švajcarac je uoči početka rekao da turnir, bez obzira što ima takmičarski karakter, je ipak drugačiji od Grend slem turnira jer igrači dolaze mnogo opušteniji.

"Ovde se radi o zabavi. To nije tako ozbiljan događaj za sve nas, više je promotivnog karaktera. Lepo je biti u toj grupi od osam tenisera jer nam je to svima cilj tokom sezone. Svi smo uspeli u tome i mislim da nas sama ta činjenica čini zadovoljnim", kaže Federer.

Zanimljivo je gde vidi sebe kada je reč o favoritima za titulu.

"Znam da nisam favorit, ali sam veoma motivisan da odigram dobro i dam sve od sebe. Mesecima nisam mogao ni da sanjam o kvalifikovanju, tako da nemam od čega da dignem ruke", poručio je Rodžer.

Mnoge je iznenadilo to što je Rodžer odbio da igra na premijernom ATP kupu u januaru, posebno ako se ima u vidu da je zakazao niz egzibicija krajem sezone, čak i jednu posle Australijan Opena.

Sada je u Londonu obrazložio takvu odluku.

"Kada smo morali da se prijavimo za ATP kup, bilo je brzo posle Vimbldona. Za mene je uvek bilo logično da se igra prve nedelje. Takođe, moja turneja po Južnoj Americi je uveliko bila u planu, a to sam dugo želeo da uradim. Nisam mogao zbog povrede kolena, obaveze prema deci, raspored mi je bio prenatrpan. Tako da je Južna Amerika bila prioritet."

"Tada sam čuo i da Vavrinka neće igrati na ATP kupu, pa sam pomislio da je bolje da se i ja odmorim i budem uz porodicu i da mi prioritet bude Australijan Open. Uz to, 7. februara smo zakazali taj meč snova sa Nadalom, dve ili tri godine smo pokušavali da nađemo termin. To mi je oduvek bio prioritet", brani se Federer.

Federer je potom nastavio da obrazlaže odluku.

"Nešto je moralo da se žrtvuje, to je bio ATP kup. Verovao sam da ću biti srećan da nastupim tamo, ali nije to bilo nešto od prevelike važnosti za mene. I to je to. Obično ne donisim takve odluke, ali takva situacija je bila po završetku Vimbldona."

"Takođe, sve je nekako povezano, mada ćete pomisliti kako se šalim, ali sam ozbiljan - sa objavom da ću igrati na Olimpijskim igrama. Moja porodica je oduvek planirala da putuje sa mnom u Japan. Pokušavam da sa suprugom napravim uvek dobar plan, za nas i našu decu. Nismo bili spremni za ATP kup. Želeli smo da budemo duže na jednom mestu i ne mislim da je to kontradiktorno", poručio je Federer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve