Nova vest
Tenis

Nedelja, 19.05.2019.

15:45

Đoković posustao, Nadal ponovo kralj Rima

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da veže titule u Madridu i Rimu. U finalu na Foro Italiku poražen je od Rafaela Nadala, 6:0, 4:6, 6:1.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Đoković posustao, Nadal ponovo kralj Rima
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Niko u istoriji tenisa nije odigrao više zvaničnih međusobnih mečeva od njih dvojice, ovo im je bio 54. okršaj, a Đoković posle ovog poraza u pobedama vodi sa 28:26.

Takođe, ovo im je bilo deveto odmeravanje snaga na Foro Italiku, Nadal u pobedama vodi sa 5:3. Takođe, ovo je bilo njihovo peto finale u Rimu, skor je 3:2 za Španca.

Rafa do dolaska u Rim nije imao titulu ove sezone. Konačno je i to uspeo da uradi, igrao je zaista odlično cele nedelje u glavnom gradu Italije tako da će mu ovaj pehar svakako mnogo značiti.

Špancu je to rekordna, 34. masters titula i 81. u profesionalnoj karijeri. Uspeo je da ponovi uspeh iz prošle godine, ali Novak će povećati razliku s obzirom na to da je ove sezone u Rimu osvojio više poena nego prošle godine.

Bio je to meč u kojem smo videli raspoloženog španskog tenisera, u njegovom prepoznatljivom, "šljakaškom" elementu i s druge strane prilično isceđenog Đokovića, koji nije želeo da se žali na umor, ali je bilo evidentno da su mu dva meča sa Argentincima u četvrtfinalu i polufinalu, Del Potrom i Švarcmanom, oduzeli veliki deo energije.

Kako god bilo, Rafa je iskoristio priliku da dođe do velike pobede u generalnoj probi pred Rolan Garos koji počinje 26. maja, ali i Novak ima dosta toga pozitivnog što će poneti sa sobom u Pariz gde mnogi očekuju njihov novi veliki okršaj.

Španski teniser je očekivano bolje počeo meč, Novak nikako nije mogao da dođe do ritma za razliku od tenisera sa Majorke koji je furioznim tempom i snažnim udarcima osvajao poene i gemove.

Nije Novak imao energije da prati takav intenzitet, dosta je grešio i Nadal je uspeo da posle 41 minuta igre dođe do seta bez izgubljenog gema, što se prvi put dogodilo u njihovim mečevima.

Nije Đokovića to demoralisalo, naprotiv. Sabrao se, počeo da igra znatno boilje i pogađa ono što nije uspevao u početnom setu, tako da mu je bilo znatno lakše da igra.

Imao je i nekoliko teških pozicija, u sedmom i devetom gemu je spasao ukupno četiri brejk lopte, da bi konačno u desetom gemu uspeo da načini brejk i dođe do izjednačenja u setovima.

Ipak, Nadalova svežina je došla do izražaja u setu odluke. Španac je tri puta uspeo da oduzme servis protivniku i tako posle 149 minuta stigne do trijumfa.

Naredne nedelje oba tenisera će pauzirati, da bi od 26. maja igrali na drugom Grend slem turniru sezone.

Osim što je Rafa dobio 1.000 poena, pripao mu je i ček na 958.055 evra, dok je Novak pored 600 poena zaradio 484.950 evra.

Sve detalje velikog finala mogli ste da pratite uz naš LIVE BLOG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

813 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d