Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 13.05.2019.

14:22

"Asistencija koju je Đoković iskoristio kako bi namestio sebi vinere"

Novak Đoković došao je do 33. Masters titule u karijeri trijumfom u Madridu, a pobedu u finalu analizirao je njegov "stručnjak za brojeve".

Izvor: LN

Autor: LN

Photo by Alex Pantling/Getty Images

Kreg O'Šenesi već neko vreme radi kao član Novakovog tima i pomaže mu da putem analitike dođe do što boljih rezultata.

Član Novakovog stručnog tima je analizirao pobedu srpskog tenisera nad Stefanosom Cicipasom (6:3, 6:4), gde je istakao forhend kao glavno oružje najboljeg tenisera sveta.

"Forhend vineri se uglavnom koriste kao ključni udarac kojim se završava poen i kojim se publika diže na noge, uz posebnu vrstu brzine, spina i direkcije. Ali, često ne uspevamo da povežemo sve to sa time kako je ovaj udarac nastao", počeo je O'Šenesi analizu za sajt ATP nazvanu "Asistencija koju je Đoković iskoristio kako bi sebi namestio vinere".

Đoković i Cicipas su imali zbirno 21 viner iz forhenda, od toga je čak 90 odsto (19/21) došlo od strane tenisera koji su te poene započeli servisom. Taj primer je neosporiva veza između početnog i finalnog udarca u poenu i toga da servis predstavlja asistenciju forhendu za viner.

Novak je od svojih 14 vinera 12 napravio u svojim servis gemovima, dok je Cicipas u tom segmentu bio na 7/7. Evo i kada je dolazilo do ovakvog završetka poena.

Viner u prva četiri udarca posle servisa
• Đoković= 3
• Cicipas= 4

Viner u prva četiri udarca posle riterna
• Đoković = 1
• Cicipas= 0

Viner iz razmene, najmanje pet udaraca

• Đoković 10 (9 kada je servirao)
• Cicipas 3

Ovde se jasno može videti da su oba tenisera potvrdila važnost prve faze poena i prvog udarca posle servisa. Kada se ulazilo u razmenu (5 ili više udaraca) Đoković je bio u jasnom vođstvu i napravio 10 forhend vinera, naspram Grkovih tri.

Ukupno se 77 odsto forhend vinera desilo u poenima u kojima je odigran jednocifren broj udaraca.

Dužina poena/broj forhend vinera

3 udarca = 7
4 udarca = 1
5 udaraca = 5
6 udaraca = 1
7 udaraca = 1
9 udaraca = 1
11 udaraca = 3
13 udaraca = 1
17 udaraca = 1

O'Šenesi se dotakao i Novakovog bekhenda, koji je, prema mišljenju mnogih, bio na vrhunskom nivou, boljem nego forhend.

"Kada uporedite forhend sa bekhendom tokom ovog meča, jasno vidite drugačiju vrstu 'asistencije'. Đoković je pogodio 10 vinera iz bekhenda tokom meča, a samo četiri posle svog servisa. Cicipas je to uradio triput, samo jedanput kada je servirao", napisao je O'Šenesi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve