Nova vest
Tenis

Petak, 12.10.2018.

08:31

Novak diže nivo igre – preskočen Anderson za polufinale Šangaja!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju sigurnom pobedom nad Kevinom Andersonom.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak diže nivo igre – preskočen Anderson za polufinale Šangaja!
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Đoković je odigrao možda i najbolji meč na turniru i savladao Južnoafrikanca rezultatom 7:6 (7-1), 6:3.

Duel dvojice tenisera trajao je nešto više od 100 minuta igre, a Srbin ga je prelomio u finišu prvog i početkom drugog seta.

Nikako nije uspevao da zada udarac u prvom delu jer je Kevin izuzetno servirao, posebno u važnim trenucima, pa se našao u problem u poslednjem gemu tog dela igre. Morao je da spasava set loptu, posle čega je usledila neverovatna serija poena u taj brejku za vođstvo od 1-0.

Očekivano, nivo igre trenutno osmog igrača na ATP listi je opao, a Đoković mu je oduzeo servis na startu drugog seta i preuzeo potpunu kontrolu.

To mu je bilo dovoljno da rutinski privede meč kraju i ostvari sedmi trijumf u osmom međusobnom duelu protiv Andersona.

Na kraju je završio sa 24 vinera i 17 neiznuđenih grešaka, dok je Anderson bio u minusu sa skorom 30:32.

On će se za finale boriti protiv Aleksandera Zvereva koji je sa dva puta po 6:4 eliminisao Kajla Edmunda – taj meč na programu je u subotu od 10.30 po našem vremenu.

II set:

7:6 (7-1), 6:3 – Pobeda Novaka Đokovića! U sličnom ritmu nastavljeno je u sledeća dva gema, pa je Đoković stigao do trijumfa posle nešto više od 100 minuta igre.

7:6 (7-1), 5:2 – Nije se previše toga uzbudljivog desilo ni u sledeća dva gema, osim toga da je Novak svaku priliku koristio da iz kontre osvaja poena. Dvojica igrača razmenila su po gem i Đoković je došao na korak do trijumfa.

7:6 (7-1), 4:1 – Ušlo se sada u jedan miran period meča, najviše zbog činjenice da Kevin ne može da ugrozi servis rivala. To odgovara Srbinu koji ponovo dobija gem sa "nulom" i dodatno se približava trijumfu.

7:6 (7-1), 3:1 – Moglo je lako da se dogodi da Novak obezbedi i dupli brejk, imao je 40:40, ali je Anderson izvukao dva dobra servisa i dobio gem posle više od pola sata.

7:6 (7-1), 3:0 – U ovim trenucima osvajač 14 Grend slemova je kao zid i ništa na poklanja rivalu. Drži lopticu u igri i vraća sve što mu Anderson pošalje, pa rutinski potvrđuje stečenu prednost.

7:6 (7-1), 2:0Brejk za Đokovića! Nešto ovako je moglo da se očekuje posle onakve završnice prvog seta. Đoković je odmah izvršio pritisak na servis rivala koji se posle druge duple greške suočio sa 0:30. Dobio je sledeći poen, ali izgubio naredna dva i Novak je napravio brejk za potpunu kontrolu u ovom meču.

7:6 (7-1), 1:0 – Ekspresan prvi gem za Đokovića i nastavak serije jer je dobio 14 od poslednjih 15 poena.

I set:

7:6 (7-1) – Set za Đokovića u taj brejku! Dodatni gem počeo je velikom greškom Andersona iz bekhenda kojom je najavio ono što ga čeka u taj brejku. Dobrim servisima je Đoković otišao na 3:0 i povratka više nije bilo. Od sledećih pet poena dobio je četiri ubedljivo došao do prednosti u setovima.

6:6 – Lagano je dobio Južnoafrikanac i svoj sledeći gem, a onda je usledio najteži na servis Đokovića. Potpuno je Kevin pustio ruku i bekhendom dominirao u razmenama, razbijajući odbranu protivnika. Na 40:40 Srbin je izbacio bekhend u aut, ali je već sledećim servisom neutralisao pretnju. Dobio je i dva sledeća poena i izborio taj brejk.

5:5 – Ipak, i Novak izuzetno dobro koristi prednost početnog udarca. Ne servira toliko jako, koliko se oslanja na preciznost i odlično koristi slajs. Bez igre je dobio prva tri poena u 10. gemu, sledeći izgubio, ali je novim servisom izjednačio u gemovima.

4:5 – Nastavio je Anderson fantastično da servira i frustrira Đokovića, posebno u trenucima kada je mogao da se nađe u problemima. Bilo je 30:30 posle čega je usledio as, prilikom sledećeg izjednačenja takođe dobar servis, pa je Novak pogrešio prilikom dva slajsa i moraće on da servira za ostanak u prvom setu.

4:4 – Ništa mnogo se nije menjalo ni sredinom prvog dela, pa nas očekuje neizvesna završnica seta.

3:3 – Dobio je Anderson prvi poen u sledećem gemu i činilo se da će napraviti pritisak. Međutim, Novak je to odbio odličnim taktičkim servisima i ponovo izjednačio.

2:3 – Neverovatna dva poena odigrao je srpski teniser u petom gemu i sjajnom defanzivom omogućio sebi da poentira iz kontre. Imao je 0:30 posle čega je Anderson pogodio dva asa. Ipak, uprkos snažnim servisima rivala Đoković je došao do brejk lopte koju je Južnoafrikanac neutralisao novim asom, a onda se iščupao iz teške pozicije.

2:2 – Vreme je bilo i za prvi gem sa "nulom". Trenutno treći igrač na planeti je dva poena rešio forhendom, dva servisima i ponovo vratio egal.

1:2 – Posle dugog uvodnog gema, usledila su dva veoma brza – Novak je izgubio samo jedan poen, isto kao i njegov protivnik, pa na početku nije bilo brejka.

0:1 – Prvi na servisu bio je Anderson koji je snažnim početnim servisom otvorio duel, ali je Đoković u sledećih nekoliko poena uspevao da mu ukroti to oružje. Stigao je do djusa, bio blizu šanse, pre nego što je Kevin odservirao dva dobra servisa i upisao na semafor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve