Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 13.08.2018.

23:55

Đokoviću trebalo devet meč lopti da slomi otpor Džonsona

Novak Đoković se plasirao u drugo kolo Mastersa u Sinsinatiju posle pobede protiv Amerikanca Stiva Džonsona – 6:4, 7:6 (4).

Izvor: S.R.

Autor: S.R.

Đokoviću trebalo devet meč lopti da slomi otpor Džonsona
Photo by Rob Carr/Getty Images

Srpski teniser je iskoristio tek devetu meč loptu u duelu koji je trajao dva sata i tri minuta.

Naredni rival Đokovića jeste Francuz Adrijan Manarino.

Novak Đoković je u Sinsinati došao sa posebnim motivom, ne samo da bi se što bolje pripremio za poslednji Grend slem u sezoni – US open, već i da pokuša da osvoji masters koji mu nedostaje, a ima 30 osvojenih titula.

Srpski teniser je na početku meča bio prilično siguran, dobro je servirao, raznovrsnim udarcima je osvajao poene, ali u sličnom ritmu je igrao i Džonson. Forhendima, volejima, slajsovima Đoković je primorao Amerikanca da greši pri kraju seta i jedan brejk bio je dovoljan da Novak dobije prvi set sa 6:4.

U drugom setu Novak je potpuno preuzeo kontrolu, poveo je sa 3:0 i izgledalo je da će brzo da završi meč. A, onda je viđen neočekivani pad i četiri vezana gema koja je osvojio njegov rival. Đokovićeva igra se u trenutku raspala, bez potrebe je postao nervozan i pravio je previše grešaka. Oscilacije su ostavile trag jer je imao pet meč lopti da duel zaključi još jednim setom 6:4, ali nijednu nije iskoristio i Džonson je izjednačio na 5:5. I kada je mogao da dobije set sa 7:5 opet nije iskoristio dve meč lopte pa je meč otišao u taj brejk. I tu je morao da propusti jednu meč loptu, da bi tek iz osmog pokušaja okončao duel sa Džonsonom.

Đoković je na terenu izgledao sasvim solidno, ali je povremeno bio previše nervozan što je izazivalo oscilavcije u njegovoj igri. Amerikanac i nije bio toliko ubedljiv koliko mu je Novak dozvoljavao da se vrati u igru. Čini se da je i pored naizgled neubedljive pobede ovo ipak bolji Novak od onog u Torontu.

II SET

7:6(4) - Džonson je u taj brejku poveo 1:0, Novak je poravnao na 1:1, a zatim osvojio i drugi vezani poen za 1:2. Potom Džonson uzima poen 2:2, Đoković servira za 2:3, pa pravi grešku za 3:3. Greši i Amerikanac za 3:4, sledi dobar servis Novaka za 3:5, zatim as za 3:6. Osmu meč loptu imao je posle tačno dva sata igre, ali je nije iskoristio 4:6. I konačno je iskoristio devetu - kraj, Novak je u 2. kolu.

6:6 - Đoković ne koristi ni šestu, ni sedmu meč loptu i opet Džonson okreće i stigao je do taj brejka

6:5 - Lako i brzo od gema, ali Novak je već trebalo da završi ovaj meč.

5:5 - Vezao je dva poena Đoković na startu, Džonson je izjednačio na 30:30, a onda je Novak naterao rivala na novu grešku i dobio prvu meč loptu. Nju nije iskoristio, kao ni drugu, a ni treću, zatim ni četvrtu, pa petu, a onda je Džonson okrenuo i dobio gem.
5:4 - Mnogo je oscilacija u igri Đokovića. Džonson ne izgleda kao neko s kim bi Đoković trebalo da se muči, ali Novak mu prečesto daje priliku da se vraća u igru.

4:4 - Kao da su četiri vezana gema Džonsona probudila Novaka, odmah se izborio za tri brejk lopte i iskoristio drugu. Odigrao je smireno, precizno kao da se pre toga ništa nije dešavalo.

3:4 - Novak je potpuno van ritma, dozvolio je da Džonson ima tri vezane brejk lopte. I već prvu je iskoristio tako što je Đoković poslao loptu u aut i izgubio gem na svoj servis s nulom.

3:3 - Pad u igri Đokovića i taj poklon koristi Džonson da se vrati u igru sa tru osvojena gema.

3:2 - Vraćao je Džonson lopticu Đokoviću i brzinom od 86 kilometara na sat, na trenutak je pala koncentracija Novaku i od prednosti 40:15 stigli su do prednosti za Amerikanca. Iskoristio je tek drugu brejk loptu.

3:1 - Budi se Džonson, konačno osvaja gem. Ali čini se da je to samo trenutni sjaj. Statistika mu je neuporedivo lošija od Novakove.

3:0 - Na 40:0 Đoković je napravio duplu servis grešku, međutim, to nije uticalo na ishod gema. Džonson kao da je povukao ručnu, gotovo je spuštenog garda odigrao prva tri gema.

2:0 - Tri brejk lopte imao je Đoković i uspeo je da iskoristi prvu.

1:0 - Na 30:30 Novak je odservirao četvrti as, Džonson se vratio u gem, ali dobrim prvim servisom Đoković rešava ovaj segment igre u svoju korist.

I SET

6:4 - Sleže Novak ramenima, gleda ka boksu gde sedi Marjan Vajda, jer je ne koristi tu tom trenutku slabiji servis Džonsona. Đoković je imao brejk loptu, dugo je razmenjivao udarce sa rivalom i onda slajsom poslao loptu u mrežu. Posle par prednosti Amerikanca i izjednačenja, Novak uključuje u igru sjajan volej, dolazi do druge set lopte i koristi je.

5:4 - Dva poena na startu je izgubio Novak, potom je napao Džonsona, koji je loptu izbacio u aut. Forhendom je stigao do 30:30. Gemovi postaju zanimljiviji, Džonson je prvi došao do brejk lopte, ali ga je naš teniser ponovo napao i naterao da loptu izbaci u aut. Izjednačenje je izbacilo Amerikanca iz ritma i sa dve greške prepustio je gem Đokoviću

4:4 - Džonson i Đoković se utrkuju ko će ubedljivije da osvoji gem na svoj servis, ali ovaj gem je bio najuzbudljiviji. Džonson je poveo, Novak sa dva riterna i forhendom izjednačio, a onda je Amerikanac vezao dva poena i ipak sačuvao servis,

4:3 - Gem sa nulom osvoji je Novak, čak 80 posto uspešnosti na prvi servis za sada ima Đoković.

3:3 - Novak ne uspeva da vrati servis Džonsonu. Amerikanac je lako osvojio novi gem, mada je Đoković uspeo da smanji na 15:40 i to je bilo sve što je mogao da uradi. Džonson je asom završio gem.

3:2 - Samouvereno, sigurno i bez mnogo umaranja Novak korača kroz prvi set.

2:2 - Džonson je izjednačio posle intervencije, jer je Đoković poslao loptu u aut, ali se sudije nisu oglasile. Za sada oba igrača koriste svoj servis.

2:1 - Servis Novaka je jak i precizan, ubedljivo i brzo ponovo vraća prednost

1:1 - I Džonson je siguran na svom servisu. Novak je, doduše, pružio nešto jači otpor, ali ne dovoljno da bi doveo Amerikanca u nevolju i oduzeo mu gem na startu.

1:0 - Siguran start Đokovića u Sinsinatiju. Novak je prvi servirao, Džonson je imao 15:15 i to je sve šro je mogao da uradi u prvom gemu. Naš igrač je rutinski odradio posao za 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve