Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.08.2018.

17:13

"Anemični" Đoković poražen u osmini finala Toronta!

Novak Đoković poražen je u osmini finala Rodžers kupa u Torontu od Stefanosa Cicipasa iz Grčke posle tri odigrana seta.

Izvor: LN

Autor: LN

Photo by Vaughn Ridley/Getty Images

Cicipas je savladao aktuelnog šampiona Vimbldona i četvorostrukog osvajača Rodžers kupa sa 6:3, 6:7(5), 6:3.

Novaku je ovo bio prvi turnir na betonu posle duge pauze, ali i prvi meč posle osvajanja trećeg Grend slema sezone Vimbldona.

U prva dva kola srpski teniser nije igrao dobro, ali je dolazio do pobeda protiv slabih tenisera. Ipak, sada je sa druge strane mreže bio talentovani Cicipas, 19-godišnji Grk u veoma dobroj formi, i to se ispostavilo kao preveliki "zalogaj" za Đokovića.

Od samog starta mnogo veća želja se videla kod Cicipasa, a Novak je izgledao "anemično". Grk je bio svuda na terenu, dok je Novak pravio neke neočekivano lake greške. Kada servisa nije bilo, Đoković je ulazio u probleme, jer ga je maksimalno pritiskao protivnik.

Prvo je Cicipas propustio tri brejk šanse, ali je došao do novih, koje su tada bile tri zaredom. Đoković je spasao prve dve, kod treće sjajno izgradio poen, ali ipak poslao forhend u aut, pa je grčki teniser lagano držao servis do kraja i poveo sa 1-0.

U drugom setu priča je bila maltene ista, sem što nije bilo brzog brejka. U devetom gemu seta Cicipas dolazi do dve vezane brejk šanse, ali Đoković to spasava. Dolazimo do taj-brejka, dela igre u kojem je konačno Srbin bio znatno bolji. Imao je Cicipas sreće, ali nedovoljno, pa je nezvanični 13. gem seta Đoković rešio u svoju korist.

Treći set i slična situacija kao u prvom. Ritern, koji je bio Novakov najveći nedostatak u ovom meču, i nedovoljno želje i volje, bili su presudni, makar je tako izgledalo.

Cicipas je na samom startu napravio brejk, ali je Đoković imao priliku sa dve vezane brejk šanse da ga odmah vrati. Ipak, propustio je dobru priliku, a onda je i kažnjen, pa je Cicipas poveo sa 3:0 u odlučujućem setu.

Od tog trenutka oba tenisera su sa lakoćom osvajala svoje servis gemove, a tome se, naravno, više radovao talentovani Grk. U gemu kada je servirao za svoju najveću pobedu u karijeri Cicipas maltene nije mogao da pogodi nijedan prvi servis, ali ni to nije bilo dovoljno "anemičnom" Đokoviću, koji je zabeležio svoj prvi poraz u trećem meču posle osvajanja Vimbldona.

Cicipas se u narednoj rundi sastaje sa pobednikom duela između Saše Zvereva iz Nemačke i Danila Medvedeva iz Rusije, a upravo ga je Zverev pobedio u nedavno završenom turniru u Vašingtonu.

Đoković je, uprkos porazu, napredovao na ATP rang listi, s obzirom da na turniru u Torontu nije branio bodove. Ista priča važiće i za naredni turnir na kojem se očekuje njegovo pojavljivanje, jedini Masters koji nije osvojio u karijeri Sinsinati.

Uživo tekstualni prenos mogli ste pratiti na našem sajtu.

III set – Cicipas osvaja 6:3

3:6 – Cicipas servira. Drugi servis, greška Novaka, opet drugi servis, greška Cicipasa. "Rade" možda živci kod Cicipasa, nikako mu nije svejedno. I treći prvi servis zaredom je promašio, ali je Novak jedan najobičniji, najlakši forhend poslao u aut. Nema prvog servisa Cicipasa, ali na njegovu sreću nema ni želje ni umeća kod Novaka pa Cicipas beleži najvećui pobedu u svojoj karijeri.

3:5 – Deseti as Novaka za 40:0, ali onda i nova dupla servis greška. Cicipas se u ovom gemu nije mnogo ni pitao, ali mu to nije bilo ni bitno. Jedanaestim asom novak smanjuje na 3:5, a sada Cicipas servira za najveću pobedu u karijeri.

2:5 – Drugi servis je prava prilika za Novaka, ali pošto Cicipas ne promašuje prvi servis često, Đoković mora dodatno da pritisne Grka. Osvojio je prvi poen u gemu, ali u drugom, kada je imao solidnu priliku da preuzme inicijativu, Novak je ostao nekonkretan. To je ono što Cicipas vidi ceo meč, "anemičnog" i nekonkretnog protivnika i to maksimalno koristi. Bezobrazno lak gem za Stefanosa.

2:4 – Baš onakav gem kakav je potreban nekome ko "juri" prednost odlučujućem setu.Đoković pogađa neke dobre servise, ali i forhende i rutinski, uz jednu duplu servis grešku, dolazi do smanjenja zaostatka. Gem je završio fantastičnim forhend vinerom i sebi dao samopouzdanje za potencijalni brejk u narednom gemu.

1:4 – Tri sjajna poena za Stefanosa, koji dolazi do tri vezane gem lote, a onda nesvakidašnji forhend ritern iz skoka za Novaka, kojim je došao do vinera. Cicipas osvaja nov gem, dobrim srvisom i bekhendom.

1:3 – Novak na pauzi između gemova lomi reket, vidno isfrustriran. Reket je polomljen nogom, i nije u dobrom stanju. Što se tiče tenisa, Cicipas pokazuje zavidan nivo samopouzdanja. Bekhend paralela mu donosi 0:15, ali zatim preteruje sa rizikovanjem. Vrlo bitan poen osvaja Đoković i dolazi do gem lotpe, ali munjevitim forhendom Cicipas dolazi do đusa, ali onda Novak do gema.

0:3 – Konačno! Prve brejk prilike za Novaka u meču, i to dve vezane posle nestvarno dobroh pasing šota iz bekhenda po dijagonali. Prva je došla na drugi servis Cicipasa, Đoković je imao sve u svojim rukama, ali jedan forhend poslao par metara u aut. Usledio je brz servis u telo i spasavanje i druge brejk šanse. Đoković je sve upropastio nesmotrenom greškom pri prvoj brejk lopti, a sada ispašta. Cicipas potvrđuje brejk.

0:2 – Prvo forhend, a onda bekhend i Cicipas dolazi do 0:30. Novak ima nesvakidašnjih problema sa skupljačima loptica. U ovim trenucima mu je jako bitno da istapka lopticu pre servisa onoliko puta koliko je zamislio, pa konstantno požuruje klince da mu što pre donesu loptice. To izgleda pomaže, pa dolazi do 30:30, ali onda jedan forhend ni iz čega šalje bliže publici nego liniji terena za brejk loptu Cicipasa.

Novak je spasao brejk priliku i onda je konačno ispustio neki zvuk. Prodrao se Srbin, vidno zadovoljan, a zatim izgubio naredna dva poena i pretrpeo drugi brejk u meču.

0:1 – Imao je polu-priliku za brejk Novak Đoković došavši na 15:30, ali Cicipas radi ono što najbolje ume, i ono što mu najviše prolazi u ovom meču. Tri dobra servisa i desetim asem Grk ima početku prednost u trećem, odlučujućem setu.

II set – Đoković osvaja 7:6

Taj-brejk – "Uh, kakav poen", kaže Nebojša Višković, a Novak osvaja jednu sjajnu razmenu. Taj poen je došao posle Cicipasove greške, kao i sledeći, pa Đoković ima startnu prednost od 2:0. Smanjio je prednost Grk, ali Đoković povisio na 3:1 posle odlično izgrađenog poena, koji je završio jednim ne baš lakim, ali fantastično odigranim volejem. Dobar servis Srbina, ali onda i Grka, pa se na promenu strana ide sa vođstvom Đokovića od 4:2. Postojala je šansa za povećanje prednosti, ali se Novak nije usudio da rizikuje. Ipak, posle jednog predivnog spina iz forhenda Đoković vodi 5:3. Još jednim servisom dolazi do tri vezane set lopte. Kod prve Novakov forhend je bio milimetar u autu, da bi zatim Cicipas pogodio as koji je milimetar bio u polju za 6:5. Ipak, Novak dolazi do rezultata u setovima od 1-1.

6:6 – Sve što Grk pokvari, odmah popravi servisom... to je priča koja prati ovaj duel, od samog početka. Ne mnogo aseva, reklo bi se samo šest, ali pregršt servis vinera i poena izgrađenih posle odličnog početnog udarca. Taj-brejk odlučuje pobednika drugog seta.

6:5 – Izgledalo je da će Novak na 40:0 rutinski dobiti ovaj gem, ali zbog nekih neodlučnosti Cicipas vezuje dva poena. Ipak, Srbin je obezbedio taj-brejk u drugom delu susreta, ali se nada da će napraviti čudo u 12. gemu seta i rešiti ga u svoju korist.

5:5 – Nade Novakovih navijača brz je "ugasio" Stefanos. Odlično se snašao Đoković za 15:0, ali je onda usledilo par grčkih "bombi". Defintivno je Noletov ritern ono što je najveći problem na dašanjem meču, koji je na nekom nivou koji je retko kad viđan.

5:4 Prvi problemi u drugom setu se javljaju u devetom gemu. Prvi poen je osvojio Nole, ali onda izgubio naredna tri jako neozbiljnim pristupom i neiznušenim greškama. Odličnim servisom spasava prvu brejk priliku, a uz dosta sreće i drugu. Iako nije bilo prvog servisa, drugi je bio dovoljan da Cicipas ramom izbaci loptu u aut, a zatim i loše napadne, pa je Novak odličnim pasing šotom došao do nove prednosti, nekako.

4:4 – Ne popušta Cicipas ni na sekundu. Odlični servisi, samim tim i početna prednost u razmenama, i Đoković nema ni promil šanse kada tako nešto Grk ostvari. Prvom duplom servis greškom Đoković prvi poen u gemu, a onda fantastičnim forhendom dolazi do 40:30, ali prekasno za bilo šta značajnije.

4:3 – Konačno dobar gem za Novaka, i opet od 0:15 dolazi do četiri poena zaredom za novu prednost. Bilo je dosta toga dobrog za videti u igri srpskog tenisera u ovom gemu. Do prednosti je došao jednim fantastičnim volejem, koji je uspeo nekako da skrati pred nogama visokog Cicipasa.

3:3 – Zaboravite da ste pročitali da Novak izgleda živahnije. I dalje srpkom teniseru nešto smeta i evidentno nije raspoložen za igru. Cicipas uzima gem sa nulom, još jedan koji završava asom, i izjednačava rezultat u trećem setu.

3:2 – Bilo je 0:15, ali dobrim servisom, a zatim i poklonom protivnika, Srbin veruje četiri poena i dolazi do nove prednosti. Izgleda kao da se Đoković polako budi, ali ovim tempom će potpuno otvoriti oči tek za Sinsinati.

2:2 – Đokovićev ritern nije ni blizu uobičajnog i prepoznatljivog nivoa, iako igra protiv iznad prosečnog servera. Novak i dalje izgleda "anemično", ali možda deluje za trunku rasterećenije u drugom setu. Ipak, ovo je bio još jedan izuzetno lak gem za Stefanosa, a to mu je pre svega omogućio srpski teniser.

2:1 – I "Đoker" dobro servira, a gem počinje šestim asom. Sledi greška Cicipasa, a pad u igri Stefanosa je ono što mora da se desi kako bi Novak malo dobio na samopouzdanu. Servis vinerom Đoković dolazi do tri vezane gem lopte, zatim i gema, pa barem u drugom setu nema problema za Noleta u svojim servisima.

1:1 – Novak nastavlja da se ponaša isto kao u prvom setu, ali ne treba ništa oduzimati od Cicipasa. Grk igra fantastično, "pljušte" vineri sa svih pozicija, pre svega iz servisa i forhenda, a novim asom rešava svoj prvi servis gem u drugom setu.

1:0 – Ono što je bilo potrebno, veoma lak gem. Počeo je drugi set sa dva servis vinera, a zatim je Novak došao do tri vezane gem lopte. Nije iskoristio prvu, međutim drugom je rešen gem posle novog servis vinera.

I set – Cicipas osvaja 6:3

3:6 – Da mu je neko rekao, verovatno ne bi verovao... Cicipas veoma lako potvrđuje da na terenu "postoji samo jedan igrač". Par dobrih servisa, jedna srećna linija, i Novakovo zakucavanje loptice u mrežu prilikom set lopte obeležili su poslednji gem prve deonice meča.

3:5 – Uspavano izgleda Novak, iako se malo "probudio" bekhend. Servira za ostanak u setu, ali na 30:15 pravi duplu servis grešku, a onda jedan forhend, uz puno sreće, pogađa na samu liniju, posle uspešno zatraženog čelendža. Cicipas izgleda kao da je pre meč popio jednu jaču kafu, a Novak kao da se malopre probudio, ali će Stefanos ipak morati da odservira za prvi set.

2:5 – Na 15:30 u servis gemu Cicipasa videli smo najbolji poen meča. Dva puta je Đoković vratio smeč Grku, i to sasvim pristojno. Imao je nekoliko prilika da odigra drop šot Stefanos, ali nije hteo da rizikuje, do poslednjeg udarca u poenu kada je drop šotom napravio viner. Cicipas servisom dolazi do gem lopte, ali je Nole anulira odličnim snalaženjem na mreži. Slede dva relativno lako osvojena poena za Stefanosa i sada on ima ogromnu prednost.

2:4 Brejk Cicipasa! – Grčki teniser izgleda jednostavno spremnije i pokazuje veću želju da dođe do pobede. Sjajnom igrom i Novakovim greškama došao je do nove tri brejk prilike, ovoga puta vezane, ali ije Srbin uspeo da spasi dve pre svega dobrim servisom. Ipak, kod treće, Đoković fantastično gradi poen, kontroliše ga sve do poslednjeg udarca, kada jednu ne pretešku forhend paralelu šalje u aut.

2:3 – Cicipas još jednom pokazuje da mu je servis jedno od, ako ne i najjače oruže. Sjajnom igrom i početnim udarcem dolazi do nove prednosti i gubi samo jedan poen prilikom ovog gema.

2:2 – Nebo i zemlja su prvi i drugi gemovi Novaka na startu meča. Ovoga puta srpski broj jedan dolazi do poravnanja rezultata veoma lako, uz nekoliko nesmotrenih grešaka Cicipasa, pre svega, ali i svojh dobrih forhenda.

1:2 – Žal za neiskorišćenim brejk prilikama videla se kod Cicipasa na startu gema, pa je sa par grešaka bilo 0:30. Ipak, uz dobar servis i pomoć srpskog kolege došao je do gem lopte, a onda i novog vođstva.

1:1 – Novak sjajnom forhend paralelom dolazi do prvog poena u meču, ali čim nije pogodio prvi servis Cicipas ga je pritisnuo. Utisak na startu je da Novak mora da bude maksimalno skoncentrisan prilikom početnog udarca, ili će ga grčki teniser često kažnjavati.

Prvu brejk loptu u meču viđamo već u drugom gemu, posle tri vezane neiznuđene greške Srbina. Uz malo sreće, greši i Cicipas prilikom brejk šanse, ali recept ostaje isti – Novakov servis nije dovoljno dobar, Grk pritiska, a Srbin greši, pa Cicipas do nove brejk prilike, a zatim i još jedne, ali Novak sa dva asa zaredom ipak nekako dolazi do gema.

0:1 – Cicipasu servis odlično funkcioniše na početku meča, a to je ono iz čega Grk crpi snagu. Kada uđe prvi servis, on dominira terenom i kontroliše poene, a tako nešto mogli smo videti u prvom gemu ove osmine finala.

Stefanos Cicipas će servirati prvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

349 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve