Nova vest
Tenis

Subota, 23.06.2018.

15:50

Novak u borbi za prvu titulu posle skoro godinu dana!

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, savladao je Žeremija Šardija posle dva odigrana seta i plasirao se u finale turnira u Kvinsu.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak u borbi za prvu titulu posle skoro godinu dana!
Foto: AP Photo/Tim Ireland

Đoković je slavio sa 7:6 (5), 6:4 i boriće se za prvu titulu posle skoro godinu dana i Istborna 2017. godine.

Novak i Žeremi su igrali veoma izjednačen meč, a u prvom setu nismo videli ni jednu jedinu brejk loptu i Srbin je ostao smireniji i rešio taj-brejk u svoju korist.

Drugi set je počeo na sličan način, teniseri su mirno rešavali servis gemove u svoju korist i Novak je tek u petom gemu drugog seta došao do prve brejk prilike, a u narednom servis gemu Šardija i do druge. Međutim, oba puta nije bio uspešan, pa je rezultatska klackalica nastavljena.

Videlo se tada da je Đoković 'ušao' u servis Šardija, pa je u devetom gemu drugo seta došao do prvih vezanih brejk lopti na meču, od kojih je iskoristio prvu i onda mirnim servis gemom došao do novog finala u svojoj karijeri.

Đokoviću je ovo bila 801. prva ATP pobeda u životu, a sada će se u finalu Kvinsa sastati sa hrvatskim teniserom Marinom Čilićem, koji je posle dva taj-brejka bio bolji od Nika Kirjosa iz Australije.

Novak će se u nedelju boriti za svoju prvu titulu još od 1. jula prošle godine, kada je u finalu Istborna bio bolji od Gaela Monfisa.

II set

6:4 Kraj! – Prvi poen, pogođen prvi servis i rutinski osvojen poen bekhendom, ali već u drugom Šardi uz dosta sreće uzima poen. Novak biva siguran u narednim poenima, a do prve meč lopte dolazi asom iz drugog servisa, a tu meč loptu i koristi.

5:4 Brejk Đokovića! – Prvi poen servis gema Šardija pripada Novaku, posle odličnog pasing šota, ali onda sledi jedna jeftina, neiznuđena greška srpskog tenisera. Vidi se da je tonus udaraca Šardija pao, pogotovo servisa, pa Đoković konačno dolazi do vezanih brejk lopti. Kako drugačije nego riternom, Nole konačno dolazi do brejka i sada će servirati za pobedi na meču!

4:4 – Dobro je po Novakove navijače što nema onog 'dobrog starog' pravila da se neiskorišćene brejk lopte kažnjavaju. Šardiju je brejk prilika i dalje samo misaona imenica, pa Novak uzima još jedan servis gem bez izgubljenog poena i poravnava rezultat u drugom delu igre.

3:4 – Posle prve, dobijamo i drugu brejk loptu na meču, i to opet za Đokovića. Ipak, Šardi odlično kontroliše poen i, uprkos odličnoj defanzivi Srbina, dolazi do izjednačenja i Novak ne koristi ni drugu brejk loptu u meču, kao i u poslednja dva gema. Stvarno nestvarno dobro igra Šardi, pogotovo kada je bitno. Služi ga servis, forhend, a kad zatreba i bekhend. Posle brejk lopte, vezuje tri vrlo laka poena i opet vodi u drugom setu.

2:3 – Đoković dolazi do 15:30 posle jednog ne baš sjajnog voleja Francuza, i fantastičnog pasinga na mreži, ali u narednom poenu Šardi opet igra neustrašivo. Ukrotio je odličan servis i Đoković je u petom gemu drugog seta došao do prve brejk lopte u meču, koju Šardi spasava posle možda čak i najboljeg poena u meču. Mogao je Srbin i do još jedne, ali je dobru defanzivu upropastio očajnom lobom, pa servis volejom Žeremi završava gem.

2:2 – Novak u svom servis gemu, odigrava jedan sjajan volej posle kojeg se našao na zemlji, ali i uspeo da osvoji taj poen. Još jedan, kao i svaki drugi, rutinski servis gem Srbina za 2:2.

1:2 – Sa kojom lakoćom se osvajaju servis gemovi, ali i koliko samopouzdanja ima Žeremi Šardi videli smo kada je na 30:0, prilikom drugog servisa, odservirao jednu "bombu" koja je letela brzinom prvog servisa, ali nije završila u previđenom polju. Novak daje svojim navijačima nadu osvajanjem dva vezana poena i dolaskom do đusa, posle jednog sjajnog poena u kome je 'izvukao' Šardija na mrežu i onda ga nadmudrio. Đoković je imao lak poen za novo izjednačenje, ali nije uspeo da se iskontroliše i pao je na mrežu, pa je sudija dodelio poen Francuzu. Bilo je blizu, Novak se žalio, ali ipak izgledalo je kao da je ispravna odluka glavnog sudije.

1:1 – Na terenu se nastavlja u istom ritmu, kao da gledamo meč Izner - Kveri. Oba tenisera su i dalje izuzetno sigurna u svojim servis gemovima, a to potvrđuje i činjenica da smo, do sada, videli samo jedan djus, u poslednjem gemu prvog seta.

I set

7:6 Đoković! – Kako bi drugačije Novak došao do prednosti ako ne odličnim riternima. Srpski teniser nastavlja fantastično da servira, i u prvih sedam poena čak dva put uspeva da oduzme servis rivalu, ali pri rezultatu 5:2 Šardi ide 'na sve ili ništa' i primorava Đokovića na grešku. Još jednim sjajnim drugim servisom dolazi do tri vezane set lopte, ali sa još jednim parom odličnih servisa Žeremi ostavlja Srbinu još samo jednu, koju on i koristi!

6:6 Taj-brejk – Imao je Šardi priliku da mirno uvede sejt u taj-brejk, ali mu se u dva navrata zaredom skratila ruka, pa ne koristi dve vezane gem lopte i Đoković uspeva da izbori đus. Francuz dolazi do još jedne gem lopte, pa i druge i ipak uspeva da uvede set u nezvanični 13. gem.

6:5 – Sve smo bliži taj-brejku, ali po prvi put se mučio Đoković, nakon što je Francuz uzeo još jedan izuzetno opušten gem. Šardi je prvi poen u gemu osvojio sjajnim volejom, onda sledi odličan servis Novaka, ali i jedna neiznuđena greška. U narednom poenu igru kontroliše sjajno server, a pritom se iz nezgodne situacije izvlači dobrim servisom kojim pogađa liniju.

5:4 – Sa kolikom lakoćom, do nedavno prvi teniser sveta uzima svoje servis gemove je pomalo nemoguće objasniti rečima. Šardiju ni u jednom trenutku nije palo na pamet da može da dodđe do brejk lopte, a kamoli oduzimanja servisa protivnika. Novak će sada imati priliku da prvim brejkom u setu i završi isti. Tako nešto je činio već par puta na turniru u Londonu, i protiv Milmana i protiv Dimitrova i protiv Manarina.

4:4 – Đoković je 'ušao' u servis Šardija, koji je i malo popustio sa prvim servisima, pa je na 30:30 Srbin imao solidnu priliku da dođe do prve brejk lopte u meču. Ipak, nakon jednog lošijeg odskoka Novak šalje lopticu daleko, daleko u aut i francuski teniser ko zna kojim po redu odličnim servisom završava gem.

4:3 – Sve je izgledalo da će Šardi uzeti još jedan gem bez, ili sa jednim izgubljenim poenom, ali na 30:0 Đoković odigrava dva sjajna riterna i dolazi do izjednačenja. Ipak, Francuz pogađa dva odlična servisa i lako rešava gem. Novak se u svom narednom nije ni oznojio, pa još jedanput bez ikakvih problema dolazi do vođstva. Ipak, ako ne napravi brejk u taj-brejku je, kao i uvek, sve moguće, pa bi za Srbina najbolje bilo da Šardiju na trenutak stane servis.

3:2 – U ovim trenucima meča naprosto nema šta da se napiše sem da oba tenisera igraju sjajno kada serviraju. Poeni se ili završavaju odmah posle početnog udarca, ili ubrzo zatim, nakon dobro izgrađenog poen. Novak ovaj gem rešava u svoju korist sa nulom, a poslednji poen osvaja jednim fantastičnim forhend vinerom, kao nekada.

2:2 – Žeremi potvrđuje da je možda čak u životnoj formi, pogotovo što se tiče njegovog servisa, ali i celokupne igre na travi. Izuzetno lak gem za njega, sa nekoliko sjajnih servisa i Novak praktično nije imao nikakvu priliku u ovom gemu da po prvi put pripreti Šardiju.

2:1 – Šardi nije imao problema u svom servis gemu, ali deluje nesigurnije od Novaka. Srpski teniser uzima još jedan siguran gem i nastavlja da sa neverovatnom lakoćom osvaja svoje servis gemove, što je i činio u jučerašnjem duelu sa Adrijanom Manarinom. Start ovog meča nije ni blizu spor kao protiv Manarina, ali i dalje nema brejka za srpskog tenisera.

1:0 Đoković – Siguran gem za Novaka na startu meča, baš onakav kakav je priželjkivao, samo jedan poen uspeva da mu uzme Šardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve