Nova vest
Tenis

Četvrtak, 17.05.2018.

19:20

Najbolji meč u 2018. godini – Novak u četvrtfinalu Rima!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković odigrao je najbolji meč u 2018. godini i plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Rimu.

Izvor: B92

Autor:B92

Najbolji meč u 2018. godini – Novak u četvrtfinalu Rima!
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Đoković je u trećoj rundi podsetio na stare dane i savladao Alberta Ramos-Vinjolasa iz Španije, rezultatom 6:1, 7:5

Novaku je bilo potrebno nešto manje od 90 minuta da završi posao i posle ovog susreta će biti veoma zadovoljan jer je sve, osim drop šotova i završnice, išlo kako je zamislio.

Dobro se kretao, lopticu udarao veoma čisto i rival, koji nije igrao nimalo loše, nije imao mnogo šanse da mu parira. U prvom setu je iskoristio prvu brejk šansu, a onda serijom došao do ekspresnih 6:1.

Na startu drugog dela je posustao na samo nekoliko poena, da bi, kada mu je Ramos-Vinjolas pomogao promašajima, brzo napravio veliki korak i činilo se da će rutinski privesti meč kraju. To se nije desilo, pretrpeo je brejk, ali se već u sledećem oporavio i pokazao mentalnu stabilnost.

Sada greške nije bilo i do šestog trijumfa nad Špancem u isto toliko okršaja došao je iz drugog puta.

On je na mestu na kojem je četiri puta trijumfovao u karijeri upisao 26 vinera i 22 grešaka, dok je njegov protivnik ostao na skoru 10-25.

Đoković će se za plasman u polufinale boriti sa Japancem Keijem Nišikorijem, koji je deklasirao Filipa Kolšrajbera iz Nemačke – 6:1, 6:2. Taj meč biće repriza prvog kola Madrida u kojem je uspešniji bio naš predstavnik i neće početi pre 16 časova.

Turnir u prestonici Italije igra se za nagradni fond od 4.872.105 evra, a titulu brani Aleksander Zverev.

Tok meča:

6:1, 7:5 – Pobeda Đokovića! Sada neizvesnosti nije bilo – Ramos-Vinjolas je nekoliko udaraca izbacio po dužini i Đoković je ostvario trijumf posle skoro sat i po vremena igre.

6:1, 6:5 – Brejk za Đokovića – Pad koncentracije nije dugo trajao i na duže staze nije omeo momka iz Beograda. Ograo je stabilan sledeći gem, držao lopticu duboko i čekao greške sa druge strane. Njih je bilo više, pa je posle jednog forhenda došao do novog brejka.

6:1, 5:5 – Brejk za Ramos-Vinjolasa – Uprkos tome što su svi očekivali rutinski finiš meča, desilo se potpuno suprotno. Novaku se stegla ruka i napravio je dve brze greške. Uskoro je na semaforu pisalo 15:40, jednu šansu je spasao, ali je kod druge izbacio bekhend u aut i vratio rivala koji je bio na ivici poraza.

6:1, 5:4 – Iako je Đoković pretio da novim brejkom okonča susret, Ramos-Vinjolas je podigao nivo igre baš na vreme da malo produži meč.

6:1, 5:3 – Miran gem, baš kakav je bio potreban Đokoviću – izgubio je samo jedan poen i došao na korak do plasmana u četvrtfinale.

6:1, 4:3 – Ramos-Vinjolas uzvraća istom merom i smanjuje rezultat.

6:1, 4:2 – Bez problema Srbin materijalizuje prednost i odlazi na +2.

6:1, 3:2 – Brejk za Đokovića – Očekivano je Srbin nastavio agresivno jer je znao da ima dobru šansu za brejk. Albert je igrao ofanzivno i u možda najboljem gemu u meču bio oštećen kod brejk lopte. Ipak, korekcija ga je koštala poena, a već sledeći je dobio Novak i stigao do osetne prednosti.

6:1, 2:2 – Prvi problem javili su se u drugom servis gemu, kada je Đoković prepustio kontrolu Špancu. Na 15:30 je poen već bio izgubljen, ali je srećom Ramos-Vinjolas promašio otvorenu paralelu. Tada je Novak zakoračio u teren i uspeo da izjednači.

6:1, 1:2 – Prvu osetniju priliku naš predstavnik je propustio u trećem gemu drugog seta. Iščupao je izjednačenje, a potom stigao i do brejk lopte. Tada je odigrao nešto defanzivnije, dozvolio protivniku da preuzme kontrolu i on je to iskoristio da dobije drugi gem.

6:1, 1:1 – Baš kao i u prvom setu, Novak lagano dolazi do gema i izjednačenja.

6:1, 0:1 – Drugi set trenutno 18. igrač na ATP listi otvorio je izuzetnim forhendom po paraleli. Činilo se da već tada može da načne rivala, ali je Ramos-Vinjolas izvukao nekoliko dobrih servisa i uspeo da prekine furioznu seriju.

6:1 – Set za Đokovića – Pripretio je momak iz Barselona sa dva vinera forhendom, ali je Đoković uzvratio istom merom. Spasao jednu brejk šansu i došao do prvog seta.

5:1 – Brejk za Đokovića – Ponovo je Novak došao do 15:30, ali sada nije dozvolio rivalu da mu isklizne. Udarcima je podsetio na period kada je dominirao svetskim tenisom i posle neverovatne kratke bekhend dijagonale došao do drugog brejka.

4:1 – Dobrim servisima i forhendima Srbin ekspresno vraća +3, iako je odigrao dva neuspešna drop šota.

3:1 – Prvi gem za Španca lako je mogao da ode na drugu stranu – Đoković je došao do 15:30, ali su onda dva bekhenda završila za po nekoliko centimetara iza osnovne linije. Ramos-Vinjolas je uspeo da se izvuče i upiše se na semafor.

3:0 – Činilo se da će srpski igrač brzo potvrditi stečeni brejk kada je stigao do 40:15, ali je onda napravio dve nekarakteristične greške. Međutim, nije dozvolio sebi da uđe u problem, ponovo je defanzivom došao do prilike za kontru i novog gema.

2:0 Brejk za Đokovića – Držao se Španac do 30:30 u gemu, ali je onda usledila sjajna odbrana Đokovića i pasing pod noge. Već prvu brejk šansu je realizovao i na startu meča došao do osetnije prednosti.

1:0 – Novak je krenuo nešto sporije, pa je posle greške bekhendom bilo 15:30. Ipak, vezao je tri poena i došao do prvog gema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve