Nova vest
Tenis

Četvrtak, 17.05.2018.

09:05

Đoković o tranziciji, najtežem sportu i trenerci Francuske

Novak Đoković pokazao je obećavajuću formu u prva dva kola Mastersa u Rimu, ali sam ističe da je i dalje u tranziciji koja će da potraje.

Izvor: AK

Autor: AK

Đoković o tranziciji, najtežem sportu i  trenerci Francuske
Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI

Najbolji srpski teniser plasirao se u treće kolo turnira, odnosno osminu finala, gde će mu rival biti Albert Ramos-Vinjolas (sreda, ne pre 19:30h).

Đoković je u drugoj rundi bio siguran protiv Gruzina Nikoloza Basilašvilija u dva seta, a još ubedljiviji je bio na premijeri turnira protiv Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova.

"Napredujem, ali znam da mi je potrebno još mnogo da bih se vratio na najviši nivo. Ovo je prelazni period koji moram da prihvatim. Moram dati sve od sebe u svakom meču koji igram, ali i na svakom treningu. Samo na taj način ću se osećati prijatnije tokom mečeva. Naravno da su mečevi i treninzi drugačiji sa psihičke tačke gledišta, pa je važno kombinovati ih. Ali istina je i da nema boljeg treninga od meča. Žeim da idem korak po korak, nadam se pobedama u što više je mečeva moguće. Cenim toplinu ljudi, želim da se vratim na vrh, ali znam da se to neće dogoditi odmah", rekao je Đoković.

Đoković je prokomentarisao i uslove u kojima teniseri razvijaju svoju karijeri, on danas ima veliki stručni štab koji brine o njegovoj formi, ali nije bilo tako pre desetak, petnaest godina. Za razliku od njega, koji je sam plaćao svoje trenere dok je odrastao, mnogi mladi teniseri iz drugih zemalja imaju podršku svojih Saveza koji im plaćaju stručnjake.

"To je velika prednost, mnogi igrači imaju podrške Saveza koji su vrlo moćni u pojedinim zemljama, posebno u onim koje su domaćini Slemova. Često te zemlje potpisuju ugovore sa svojim igračima na početku njihovih karijera. Za ostaje je drugačije, kao što je bilo za mene. Nije mi bilo lako, posebno mojim roditeljima koji su plaćali trenere iz svog džepa. Da bi igrao tenis na visokom profesionalnom nivou potrebno je mnogo novca, možda više nego u bilo kom drugom sportu. U Italiji Savez pomaže talentovanim teniserima od malih nogu. Nisu svi te sreće, pa moraš da stegneš zube i boriš se sam. To se dogodilo meni. Mnogi su odustali, jer nisu verovali da mogu da dostignu najviši novu. Svaki sport postavlja mnoge prepreke, ali tenis možda najviše, jer je individualni. Ako nemaš neki vid pomoći ili sponzore vrlo je teško", istakao je srpski teniser.

Đoković je u Rimu privukao pažnju u trenerci svog sponzora kompanije "Lakost" koja je u bojama i sa grbom Francuske.

"Sviđa mi se, nemam problema s tim. To su i boje Srbije", zaključio je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve