Nova vest
Tenis

Sreda, 16.05.2018.

14:45

Đoković oscilira, ali ne gubi – pao i Basilašvili

Novak Đoković plasirao se u treće kolo Mastersa u Rimu pošto je savladao Nikoloza Basilašvilija maksimalnim rezultatom po setovima – 6:4, 6:2.

Izvor: NĐ PT

Autor:NĐ PT

Đoković oscilira, ali ne gubi – pao i Basilašvili
Photo by Julian Finney/Getty Images

Novak nije bio na nivou kao na otvaranju takmičenja, kada je veoma ubedljivo porazio Aleksandera Dolgopolova, ali je ipak bez previše problema upisao još jedan važan trijumf.

Naredni rival Đokovića na turniru koji je osvajao četiri puta biće španski teniser Albert Ramos-Vinjolas, koje je u prvom meču dana, kroz tri taj-brejka, iznenadio Džona Iznera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Srbin je dobro počeo, autoritativno je osvajao gemove, uvodna tri bez izgubljenog poena, ali je posle propuštene dve brejk lopte pri rezutlatu 4:3 došlo do velikog pada u igri našeg igrača. Počeo je da greši u serijama, nije stigao do brejka, da bi onda zahvaljujući odličnim servisima nekako upeo da se izvuče iz četiri takve situacije.

Delovalo je da će prvi deo susreta, inače prvog međusobnog za ova dva igrača, rešiti taj-brejk, međutim – dvanaestostruki Grend Slem šampion koristi svoje ogromno iskustvo, koristi lošije početne udarce rivala, odnosno divno izgrađenim poenom stiže do vođstva u setovima.

Bilo je evidentno da Novak nije uspevao da pronađe pravi ritam, slao je prekratne loptice, grešio je iz pozicija iz kojih inače rutinski završava poene, a moglo se primetiti i da se požalio Marijanu Vajdi da mu i vetar pravi velike probleme prilikom započinjanja poena.

Ipak, i u takvim uslovima uspeo je da sačuva servis, a potom i da još jednom napadne sve lošijeg Basilašvilija, koji je počeo da pravi duplu grešku za duplom greškom, pa je tako doveo sebe u situaciju da mu protivnik vinerom iz bekhenda još jednom napravi brejk.

To je praktično i bio kraj, iako se nekadašnji prvi teniser sveta i dalje mučio prilikom poena, ali ga ni to nije sprečilo da manje-više rutinski uzima gemove, što je svakako još jedan od faktora koji mogu da raduju.

Sam kraj došao je prilikom servisa Nikoloza da pokuša da ostane u meču, tačnije posle njegove devete duple greške za konačnih 6:4, 6:2.

II set:

6:2 Kako je Gruzijac igrao drugi deo duela tako ga je i završio, Srbin je pametno čekao i koristio šanse, a rival meč završio devetom greškom prilikom servisa.

5:2 Upravo ono što smo naveli, uz solidan forhend, doprinelo je da Novak dođe na gem do pobede, ali se mora istaći da je i Nikoloz takođe dosta grešio.

4:2 Iako je održavao prednost na svojoj strani, naš igrač pravio je preveliki broj grešaka i bio daleko od idealne partije. Međutim, servis u kombinaciji sa ogromnim iskustvom bio je dovoljan da se nastavi put ka novom trijumfu.

3:1 Usledio je relativno siguran gem za velikih 3:0, a onda i prvi gem Gruzijca u ovom delu susreta bez izgubljenog poena.

2:0 S druge strane, Basašvili je nastavio da pravi duplu grešku za duplom greškom, pa je došao u situaciju da izgubi svoj servis za manje od minut igre, odnosno Đoković nije propustio da vinerom kruniše tri uzastopne brejk lopte.

1:0 I dalje Novak nije slao dovoljno duboke udarce, a uporedo je sve jači vetar počeo da mu pravi ozbiljne probleme pri servisu. Ipak, i u takvim okolnostima dolazi do dva servis vinera i posle drugog đusa dolazi do vođstva.

I set:

6:4 Najbolje je srpski teniser ostavio za kraj. Đoković je napravio odličan pritisak na servis Bazilašvilija i posle 43 minuta igre dolazi do prvog seta. Na set loptu za Novaka, naš igrač odigrao je fenomenalno i zasluženo dolazi do prvog seta.

5:4 Đoković dolazi do gema koji mu je bio preko potreban. Teniser iz Srbije izgubio je samo jedan poena i nalazi se na gem od osvajanja seta.

4:4 Bez velikog otpora Bazilašvili dobija gem i izjednačava na 4:4. Novak pri rezultatu 40:15 za Gruzijca nije ni pokušao da stigne loptu...

4:3 Srpski teniser preživeo je pravi 'pakao' u sedmom gemu prvog seta. Gruzijac imao je čak četiri brejk lopte, međutim Novak je uspeo dobrim servisima da se izvuče. I pored toga, evidentno je da igra našeg tenisera nije na nivou kao iz prvog kola.

3:3 Novak je ubrzao u šestom gemu prvog seta, došao do dve brejk lopte, 15:40, međutim Bazilašvili je odlično servisima spasao servis gem.

3:2 Đoković igra fenomenalno na svoj servis na početku meča. Sva tri gema uzeo je s nulom, što znači da ima 12-0 na servis. Očekuje se pritisak našeg igrača na servis Bazilašvlija u narednim gemovima.

2:2 Bazilašvili lako je doša od 40:00, međutim onda je poklonio dva poena Novaku duplim greškama. Ipak, Novak nije uspeo to da iskoristi pa je Gruzijac poravnao.

2:1 Đoković ponovo gem dobija sa nulom. Srpski teniser odlično servira i pametno šalje loptice na protivničku stranu.

1:1 Gruzijac je izgubio jedan poena u svom prvom gemu i na semaforu je 1:1. Đoković je napravio nekoliko neočekivanih grešaka.

1:0 Dosta duga razmena u prvom poenu koji pripada srpskom igraču, 15:0. Novak je potom dobio tri lagana poena i sa nulom dobija uvodni gem prvog seta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve