Nova vest
Tenis

Petak, 11.05.2018.

13:00

Anderson zaustavio Lajovića, dostojan oproštaj Srbina od Madrida

Srpski teniser Dušan Lajović zaustavljen je u četvrtfinalu Mastersa u Madridu, svom najboljem turniru u karijeri.

Izvor: AK

Autor: AK

Anderson zaustavio Lajovića, dostojan oproštaj Srbina od Madrida
Foto: EPA/MARISCAL

Lajović nije uspeo da u dva dana nadigra dvojicu Top 10 igrača, bolji od njega bio je Južnoafrikanac Kevin Anderson posle maratona u tri seta sa 7:6 (3), 3:6, 6:3.

Anderson će u polufinalu igrati sa pobednikom duela između prvog favorita Rafaela Nadala i Dominika Tima.

Lajović je sve vreme dostojno parirao osmom teniseru sveta, u prvom setu je nakon izgubljenog seta pokazao da nije slučajno stigao do ove runde, odmah je vratio brejk i izborio taj-brejk, ali nije uspeo da odgovori na servis svog rivala.

Srbin je nakon toga pokazao i mentalnu snagu jer je uprkos izgubljenom setu podigao nivo svoje igre, sjajnim riternom konačno oduzeo Andersonu kontrolu koju je imao uz pomoć servisa, te izuzetno zrelim potezima poravnao u setovima.

Parirao je Lajović još neko vreme Andersonu, koji sredinom trećeg seta uspeva da prelomi meč pre svega na iskustvo, koristi prvi pad u igri Srbina za brejk, a onda odoleva njegovom agresivnom odgovoru i na 3:1 sprečava Ducija da opet uzvrati "ribrejkom", nakon čega rutinski privodi meč kraju.

Anderson je ostvario najveći uspeh u karijeri na Masters turnirima, posle 11 neuspešnih pokušaja konačno je stigao do polufinala.

Treći set:

3:6 Pobeda Andersona! Lajović se dostojno oprostio od Madrida, maksimalno je odigrao u završnici seta, ali nije uspeo da uzdrma rivala koji stiže do prvog polufinala nekog Mastersa u karijeri.

2:5 Lajović se ne predaje, osvaja naredni gem, ali Anderson ne popušta na servisu i izuzetno preciznim udarcima stiže na gem od pobede.

1:4 Južnoafrikanac je ovim gemom verovatno prelomio meč, nakon brejka sigurnim servisom stiže do 40:15, nakon čega Lajović uzvraća i koristi greške rivala za poravnanje, ali Srbin ne koristi momentum, pa Anderson zahvaljujući "oporavljenom" servisu potvrđuje brejk.

1:3 Brejk Andersona! Međutim, sredinom seta pada koncentracija Lajoviću, što iskusni Anderson odmah koristi, pa nakon sigurnog servis gema agresivnom igrom oduzima Srbinu servis bez izgubljenog poena.

1:1 Nastavili su Srbin i Južnoamerikanac žestoku borbu u istom ritmu na otvaranju odlučujućeg seta, iako su se as udarci proredili, teško su ugrožavali servis rivala.

Drugi set:

6:3 Set za Lajovića! Opasnost od gubitka drugog seta motivisala je Andersona koji agresivnije ulazi u svaki poen, sa dosta preciznosti šalje svaku loptu, pa mu to donosi priliku da vrati brejk, ali nije bio dovoljno strpljiv u ključnom trenutku, što Srbin koristi i stiže do izjednačenja u setovima.

5:2 Anderson je pokušao odmah da uzvrati kao naš teniser u prethodnom setu, agresivnom igrom uspeva da stigne do prilike za "ribrejk", ali sjajni Lajović odoleva napadu Južnoafrikanca i potvrđuje brejk.

4:2 Brejk Lajovića! Srpski teniser još jednim perfektnim gemom pokazuje da mu je samopouzdanje na vrhuncu, nakon čega vrši pritisak na servis Andersona koji pravi dve greške, a Duci to momentalno koristi i pravi brejk za vođstvo u drugom setu.

2:2 Lajović i Anderson su još manje rizikovali u nastavku, a dodatno podigli novi servisa, pa su naredne gemove osvajali bez izgubljenih poena.

1:1 Na startu drugog seta skoro preslikana slika s početka prvog, samo ovaj put Lajović diktira ritam, odoleva pritisku rivala za vodeći gem, ali Anderson uzvraća suverenim servisom.

Prvi set

6:7 (3:7) Set za Andersona Nažalost, Lajović ne uspeva da uspostavi kontrolu u taj-brejku, Anderson odmah pravi dva mini-brejka za 3:0, a potom još jedan za 5:1. Srbin se nije predao, vratio je dva brejka, spasao prvu od četiri set lopte, ali nije mogao više od toga.

6:6 Anderson bez izgubljenog poena osvaja šesti gem što povećava pritisak na Srbina, ali Lajović podlegao istom, u svom ritmu osvaja poene i dolazi do taj-brejka.

5:5 Nakon dva uzbudljiva gema koja su najavila mogući rasplet, teniseri su se brzo vratili u rutinu s početka seta i sigurnim servisom nastavili "rovovsku" borbu.

4:4 Prethodni gem je povećao samopouzdanje Lajoviću koji strpljivom igrom i sigurnim servisom opet poravnava rezultat u gemovima.

3:4 Ribrejk Lajovića! Izgubljen servis nije poljuljao samopouzdanje Srbinu, Lajović snažno napada rivala koji pravi nekoliko grešaka i naš teniser odmah vraća brejk

2:4 Brejk Andersona! Nije uspevao Srbin da ugrozi servis rivala, koji lako stiže i do trećeg gema, nakon čega Anderson dobrim riternom vrši veliki pritisak na Lajovića, koji spasava jednu brejk loptu, ali ne uspeva da se odbrani kod druge pa Južnoafrikanac stiže do prednosti.

2:2 Južnoafrikanac nastavlja u sigurnom ritmu, potom vrši pritisak na servis Lajovića, koji sjajno servira u ključnom trenutku na 40:40, a onda kao u prvom gemu nadmudruje rivala "drop-šotom" za nastavak egala.

1:1 Anderson sigurnim servisom "otvara" meč, ali Lajović pokazuje da će mu biti teška prepreka jer sjajnim taktičkim udarcima bez izgubljenog poena stiže do svog prvog gema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve