Nova vest
Tenis

Subota, 03.02.2018.

15:00

DK: Srpski debitanti namučili Amerikance, Srbija bez četvrtfinala

Reprezentacija Srbije završila je učešće Dejvis kupu porazom od Sjedinjenih Američkih Država u osmini finala.

Izvor: AK

Autor: AK

DK: Srpski debitanti namučili Amerikance, Srbija bez četvrtfinala
StarSport

Selekcija Amerike kompletirala je savršen vikend u niškom čairu, pošto su Rajan Herison i Stiv Džonson posle velike borbe u četiri seta porazili debitante u nacionalnom timu Nikolu Milojevića i Miljana Zekića – 6:7 (3), 6:2, 7:5, 6:4

Prvog dana duela Amerikanci su zabeležili dve pobede, Sem Kveri je bio bilji od Lasla Đeresa sa 3:1, a Džon Izner od Dušana Lajovića sa 3-2, pa SAD sa maksimalnih 3:0 u pobedama idu dalje.

Nikola i Miljan nisu se uplašili daleko iskusnije i poznatije kombinacije, pružili su sjajnu partiju u polupraznoj hali, ali je to bilo dovoljno samo za častan poraz.

Za hrabar pristup od prvog poena nagrađeni su u taj-brejku prvog seta, a nisu pokleki ni pošto su ispustili brejk, odnosno propustili priliiku da svojim servisima stignu do prednosti.

Ostali su fokusirani i potpuno zasluženo rešili dramu u prvom setu u svoju korist.

Međutim, Amerikanci se brzo bude i preuzimaju kontrolu, pa za samo 28 minuta, uz dva oduzeta servisa rivalima, stižu do ekspresnog izjednačenja.

Pokušali su naši momci da povrate momentum, i uspeli su u tome – odbijali su svaki napad i uspesno spasavali brejk lopte u serijama, ali su poklekli u samom finišu trećeg dela susreta.

Milojevića i Zekića počeli su da muče i grčevi, zatražen je medicinski tajm-aut, ali Rajan i Stiv na iskustvo uspevaju da završe posao. Rani brejk čuvali su do samog kraja, spasli dve brejk lopte i posle više od tri časa igre poslali Srbiju u borbu za opstanak u Svetskoj grupi.

Na programu u nedelju su mečevi Lajović – Kveri i Đere – Izner, a oni će se verovatno igrati u skraćenom formatu.

Tok meča:

Iako autsajderi, Milojević i Zekić sjajno otvaraju meč, sigurnim servisom bez problema osvajaju svoje gemove, dok vrše veliki pritisak na američki tandem.

To im donosi rezultat jer u sedmom gemu Amerikanci gube koncentraciju, pa naš dubl koristi prvu brejk priliku i stiže do vođstva, koje kapitalizuje za 5:3.

Nakon što su Herison i Džonson odoleli pritisku i osvojili gem za opstanak u setu, vrše pritisak na Milojevića i Zekića koji se ne snalaze najbolje i gube prednost na svoj servis (Zekić), pa Amerikanci stižu do 5:5.

Milojević i Zekić se ne predaju, stižu do nove brejk šanse, ali je ovaj put ne koriste. Ipak, ne posustaju, pa sigurnim servis gemom uspevaju da izbore taj-brejk (6:6).

Srpski tandem odlično kreće, odmah pravi mini-brejk, a iako Amerikanci uspevaju brzo da uzvrate, Zekić sjajnim vinerom donosi novu prednost za 4:2.

Amerikanci uspevaju opet da odgovore, ali veliku grešku pravi Džonson pa Milojević i Zekić stižu do 5:3. Usledila je dupla servis greška Herisona, koji donosi tri set lopte našem timu.

Zekić javlja Milojeviću da ne uzvraća jednu loptu koja završava u autu i Srbija dobija prvi set!

Naši momci preneli su stečenu energiju i na startu drugog seta, pa prvi gem osvajaju bez izgubljenog poena.

Međutim, Amerikanci uzvraćaju na identičan način, a potom dolaze do tri vezane brejk prilike. Ne koriste prvu, ali su već kod druge bili daleko uspešniji, a nedugo zatim i rutinski potvrdili stečenu prednost za 3:1.

Bilo je primetno da su Herison i Džonson znatno podigli nivo igre. Bili su daleko agresivniji, konstantno su diktirali ritam u poenima i lako dolazi do vinera.

Fascinantno zvuči podatak da su osvojili sve poene prilikom svojih servira, svih šesnaest, pa i nije čudno da su posle samo 27 minuta, uz još jedan lagan brejk, stigli do izjednačenja u setovima sa 6:2

Pokušali su sada gosti da iskoriste momentum, uspeli su da izbore đus posle 40:15, ali ne i da stignu do šanse da rivalima oduzmu servis, pa Milojević i Zekić odbijaju prvi napad u ovom delu duela.

Za razliku od prvog dela meča, sada su Amerikanci bili ti koji su imali kontrolu u većem broju poena. Lako su rešavali svoje servis gemove, dok su u gotovo svakom narednom sve više mučili naš tim.

Ipak, naši momci igraju kao da im nije u pitanju debi u Dejvis kupu, a još manje da je borba za četvrtinu finala takmičenja, pa su najpre spasli jednu, a potom, zahvaljujući dobrim servisima i hrabroj igri, još dve brejk šanse za održavanje atmosfere u možda i ključnom setu, odnosno novo vođstvo Srbije od 4:3.

Nažalost, nisu uspeli da izdrže do kraja seta i eventualno ga uvedu u novi taj-brejk, ali se mora istaći da su Amerikanci ponovo primetno podigli nivo igre i uspelida iskoriste brejk šansu u najboljem mogućem trenutku po njih, pa su došli u situaciju da svojim servisima potvrde preokret 6:5.

Nisu dozvolili ni najmanju šansu protivnicima i samo nekoliko minuta kasnije došli su na set do plasmana u četvrtinu finala – 7:5.

Zekić i Milojević počeli su fizički da se muče, takav im je bio i govor tela, a pokušali su nešto da promene medicinskim tajm-autom pre početka četvrtog dela susreta.

Ipak, uspeli su samo u prvom gemu da održe egal, pošto Herison i Džonson 'osećaju' trenutak i serijom vinera prave odlučujući brejk u meču za rano vođstvo od 2:1.

Pokušao je naš par nešto da promeni do kraja, a najbolju priliku za to propustili su u sedmom gemu četvrtog seta, kada nisu iskoristili dve vezane šanse za povratak u meč.

Amerikanci ponovo ništa nisu prepuštali slučaju i nedugo zatim završili su kompletan posao već drugog dana sa konačnih 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve