Nova vest
Tenis

Nedelja, 24.12.2017.

12:00

Ruski talas preti Đokoviću, Nadalu i Federeru

Rusi po državljanstvu ili po poreklu su najveći teniski talenti od kojih se narednih godina očekuju vrhunski rezultati, ocenjuje ATP.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Ruski talas preti Đokoviću, Nadalu i Federeru
Getty Images

Asocijacija teniskih profesionalac je izdvojila petoricu mladih igrača koji bi možda već od 2018. mogli da zablistaju na velikoj sceni na kojoj su do sada samo davali naznake umeća.

Danil Medvedev, Denis Šapovalov, Andrej Rubljev, Karen Hačanov i Hjeong Čung su petorica "zvezda sledeće generacije", odnosno "NextGen" igrača.

Prethodnih desetak godina dominirali su igrači iz Švajcarske, Španije, Srbije Federer, Nadal i Đoković uz Endija Marija. Povremeno su se uključivali i drugi igrači, ali ako se setimo, od ruskih igrača niko posle Nikolaja Davidenka nije pravio ozbiljnije rezultate.

Od Marata Safina se tih godina još očekivalo štošta ali je i kod njega i kod Mihaila Južnjeg "glava" bila problem. Ako se uz spomenutu petoricu mladih "dopiše" i sada već aktuelni Aleksandar Zverev koji je poput Šapovalova poreklom Rus, ali sa drugim državljanstvom, jasno je da je Rusija ovih godina iznedrila sijaset teniskih talenata.

Medvedev (21) se ove sezone poslednji kvalifikovao za "NextGen" ATP turnir u Milanu. Tamo je pobedio Karena Hačanova i Amerikanca Džereda Donaldsona ali je skupo prodao kožu Hjeongu Čungu koji će kasnije postati šampion.

Ono impresivnije je to što je ove sezone uspeo da pobedi Stana Vavrinku i tako upisao svoj prvi trijumf nad nekim od top pet igrača na svetu. Došao je i do finala u Čenaju gde je izgubio od Bautiste Aguta.

U probranom društvu mladih igrača je i Denis Šapovalov (18), Kanađanin rođen u Tel Avivu rusko-izraelskog porekla.

Njegov učinak ove godine je recimo pobeda nad argentinskim divom Del Potrom i Rafaelom Nadalom na putu do prvog Masters polufinala u Montrealu u kom je izgubio od Zvereva.

Kasnije je pobedio i Congu, a već sa 18 godina u 2018. godinu ulazi kao 51. na ATP listi.

Karen Hačanov (21) se može pohvaliti poređenjem sa Maratom Safinom kada je reč o potencijalu. Kada je reč o dometima, njih tek treba videti.

Hačanov je pre godinu dana u Čengduu osvojio prvu ATP titulu, stigao je do četvrtfinala Barselone, Liona, Baštada i Hamburga, do polufinala u Haleu i sasvim sigurno se od njega očekuje veliki prodor naredne godine na ATP listi.

Rubljev (20) je već sada 39. na listi. U Milanu je stigao do finala pobedivši uspu Italijana Kvinzija, ali i Hrvata Bornu Ćorića pre nego što je izgubio od Čunga.

Osvojio je titulu u Umagu, a svoj napredak na ATP listi duguje odličnom drugom delu sezone u kom je došao i do četvrtfinala jednog Gren slema.

Nadal je međutim na US Openu još uvek bio prejak za njega. Španac je kasnije i osvojio turnir.

Hjeong Čung (21) je i peti igrač koji za razliku od sadašnje generacije tenisera dolazi sa krajnjeg istoka. Očekuje se da se teniser iz Južne Koreje pridruži Japancu Keju Nišikoriju u samom vrhu ATP.

Na završni masters za mlade igrače se plasirao kao drugi otpozadi, a dva puta je pobeđivao Rubljeva za savršen skor 5-0 i titulu.

Krase ga upornost i borbenost kojom je uspevao da se izvuče iz neugodnih situacija mnogo puta tokom turnira i spasi veliki broj brejk lopti.

Mada se nikada zasigurno ne može reći ko će biti neki novi Novak Đoković, Rodžer Federer ili Rafael Nadal (i hoće li takvih uopšte biti), plejada igrača sa Istoka polako počinje da preuzima svoja mesta kao nova velika ekipa na listi najboljih tenisera planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve