Nova vest
Tenis

Sreda, 20.12.2017.

09:27

Debata: Najbolji Novak ili najbolji Rodžer?

Izjava Robina Soderlinga da bi najbolji Novak Đoković pobedio najboljeg Rodžera Federara pokrenula je polemiku među poznavaocima tenisa.

Izvor: PT

Autor: PT

Debata: Najbolji Novak ili najbolji Rodžer?
Getty Images

Šveđanin je to rekao za specijalizovani teniski sajt "Tenismash", a sada su novinari tog portala dali svoje mišljenje povodom te sitaucije.

Bede Briskomb i Viv Kristi, polemisali su o tome koji bi igrač od ove dvojice pobedio, a da se obojica nalaze na vrhuncu forme.

Briskomb kaže da bi on išao sa srpskim teniserom, ali navodi da je Rodžerov "prajm" (od 2005. do 2011.) trajao nešto više od Novakovog (2011. do 2015.) i da nema sumnje da je Švajcarac najveći svih vremena.

On navodi da Novakova igra nije atraktivna, ali je zato konstantna i bez slabosti. Od devet mečeva koliko bi njih dvojica imaginarno dobili, Beskomb misli da bi Đoković dobio pet, odnosno Federer četiri.

"Često kažu da sjajan napada pobeđuje odličnu odbranu. Iako je ovo tačno, teško je igrati perfektno u napadu tri ili četiri sata, nego obrnuto. Tokom ovih devet mečeva, Rodžer bi lakše osvajao gemove i setove, ali neprobojan zid koji je imao Đoković bi odbio svaki nalet koji bi Federer imao", smatra Biskomb.

Sa druge strane, Viv Kristi smatra da bi Švajcarac slavio sa pet na prema četiri u devet odigranih mečeva. Kako kaže, ovo je veoma teško pitanje, ali bi ona ipak išla sa Rodžerom Federerom.

Podseća da je Federer od 2004. do 2009. godine osvojio čak 14 od 24 Grend slema, od čega je šest puta bi drugi, dok je u tri navrata učešće završavao u polfinalu.

"Ne osoporavam Novakovu sposobnost da "melje" protivnike. Ali pogledaj ovu statistiku, 14 Grend slemova za pet sezona... Novak ima dva manje za skoro dupli taj period", kaže Kristi.

Ako već hoće brojevima da se nosi, Briskomb odgovora argumentima.

"Đokovićev međusobni skor sa Rodžerom je 23/22 u korist Srbina, od čega su četiri trijumfa Švajcarca došla kada je Novak bio tinejdžer. Đoković takođe ima bolji skor sa Nadalom, a i pobedio ga je na Rolan Garosu što je praktično nemoguće", kaže Briskomb.

Takođe, on navodi još jedan važan podatak zašto misli da bi najbolji Đoković pobedio najboljeg Federera.

"Novakok skor protiv Rodžera u finalima, kada je na najvećoj pozornici i kada je pritisak najveći, je čak 11 pobeda i šest poraza. Dalje, Novak je igrao sa mnogo više igrača iz top10, nego što je to Federer radio u najboljim danima", kaže Briskomb i potom nastavlja:

"Ovde dolazim do poente – tokom 2005. i 2006. godine pet od Rodžerove 23 titule došle su nad pobedama protiv top3 igrača... Sa druge strane, sedam od 11 Novakovih titula u 2015. godini došla su nad pobedama igrača iz top3".

Kristi se tu našalila kako je Bede proveo celu nedelju istraživajući ove podatke, dok je ona sa druge strane uživala u prazničnim danima. Slaže se da su Novakove brojke odlične i da je do titula dolazio protiv jačih rivala, ali prednost ipak daje Federeru koji je dominirao sredinom prošle decenije.

Na kraju, pošto ipak nisu mogli da se dogovore oko toga koji igrač bi bio bolji u svom "prajmu" i da je teško porediti te dve ere, zaključili su bi da kao pobednik izašao tenis.

Kakvo je vaše mišljenje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve