Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 13.11.2017.

21:20

Povreda jača od Nadala, Gofan jedva trijumfovao

Belgijski teniser David Gofan savladao je Rafaela Nadala na startu Završnog turnira u Londonu, u dramatičnom meču koji je odlučila Špančeva povreda.

Izvor: B92

Autor:B92

Povreda jača od Nadala, Gofan jedva trijumfovao
Photo by Julian Finney/Getty Images

Nakon dva fenomenalna seta Rafa je u trećem potpuno posustao zbog jakih bolova u desnom kolenu i Gofan je trijumfovao rezultatom 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:4.

Belgijanac je tako u trećem duelu ostvario prvi trijumf nad Nadalom i prvi put u karijeri savladao nekog igrača koji u tom trenutku drži čelo ATP liste.

Međutim, meč treba podeliti u dve različite faze – prva dva seta u kojoj je viđena velika borba, i treći, tokom kojeg je bilo jasno da ’Bik sa Maljorke’ jedva hoda i da prilikom svakog pokreta ima bolnu grimasu.

U prvom meču grupe Grigor Dimitrov je u tri seta savladao Dominika Tima – 6:3, 5:7, 7:5.

Masters u Londonu igra se za nagradni fond od osam miliona dolara.

I set:

Duel u ’O2 areni’ počeo je za mnoge iznenađujuće, ali ne i za one koji znaju da Nadal nije stigao potpuno spreman u London – Gofan je u trećem gemu prepustio samo jedan poen protivniku na njegov servis i došao do brejka.

Međutim, nije Belgijanac igrao mnogo bolje od rivala, pa je ’Bik sa Maljorke’ u šestom delu prvog seta uzvratio istom merom – vratio se na 3:3 i samo najavio dramu u finišu prvog seta.

Činilo se da ćemo bez previše uzbuđenja stići do taj brejka, ali se onda Rafa unervozio i prepustio kontrolu poena svom protivniku. Belgijanac je napadao i insajd-aut forhendom napravio brejk za 6:5. Bila su mu potrebna četiri poena na sopstveni servis da povede 1-0, a on je odigrao najlošiji gem u meču.

Napravio je dve duple, Nadal je ekspresno izjednačio i pobednika je odlučivao dodatni gem. Gofan je konstantno vodio, dva puta imao mini brejk viška i svaki put je promašajima zicera uspevao da zabrlja.

Svi su već videli da prvi igrač sveta preokreće i dobija set, ali je onda on napravio dve greške i David je dobio set u kojem je odservirao četiri duple servis greške – 6:7 (5:7).

II set:

Na krilima osvojenog prvog seta Gofan je počeo drugi i posle 40:0 ništa, stigao do izjednačenja u uvodnom servis gemu Nadala. Ipak, vodeći igrač na ATP listi je nekako uspeo da prođe neokrznut i potom se ušlo u mirniji ritam meča.

I tada je bilo jasno da je Rafa "zreo" da doživi poraz, a to je bilo jasno u osmom gemu – momak iz Liježa ga je nadigrao i došao u priliku da posle sat i po vremena servira za veliki trijumf.

Kao i u prvom setu, usledilo je nekoliko užasnih minuta u Davidovoj igri, Nadal je ubacio u veću brzinu, pogodio dva hrabra vinera bekhendom i rezultatski se vratio u set. Ni tu nije bio kraj drame jer je trenutno osmi igrač planete u sledećem gemu na 30:30 pogodio sjajnu bekhend paralelu i došao do prve meč lopte.

Pogađate, usledila je početnička greška, pa siguran gem i neverovatna šansa da okonča duel u 12. gemu. Protivnik mu je poklonio tri poena, imao je 0:40, a onda su sevnula četiri napada Nadala i otišlo se u novi taj brejk.

I tu je bolje počeo Gofan, ali je očekivano bio trenutak da Španac zablista – dva sjajna pasing šota i sigurni koraca do izjednačenja (7:6 (7-4)).

III set:

Nažalost, posle više od 100 minuta iznurujuće borbe povreda je uzela danak i treći set je bila samo formalnost za Gofana. Od prvog poena se igralo sporo, Nadal je uhvaćen da u nekoliko navrata pravi bolnu grimasu prilikom promene pravca, pa su brejkovi bili neizbežni.

Samo toj povredi Belgijanac može da zahvali jer, u suprotnom, teško da bi iz ovog duela izašao kao pobednik. I "na jednoj nozi" je Rafa vratio jedan brejk, David nikako nije uspevao da prelomi situaciju u svoju korist, ali je imao mnogo sreće.

Na startu je napravio dovoljnu prednost da sada nije mogla toliko da mu se stegne ruka, iako je rival išao preko granice bola i nije se predavao.

Nadal je rizikovao forhendima i riternima, stigao do 5:4 kada je poslednji put izvršio pritisak na Gofana, ali je ovaj igrao mnogo racionalnije, uprkos promašenom forhendu na startu gema. Više od 60 minuta pošto je imao prvu, došao je pete meč lopte i nju je iskoristio asom.

David je srušio Golijata posle više od dva i po sata – 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve