Pepe Imas: Promenio sam Novaka spolja i iznutra

Pepe Imas, povremeni trener Novaka Đokovića, rekao je da je na srpskog tenisera dobro uticalo to što se uključio u njegovu akademiju "Ljubav i mir" (Amor&paz).

Izvor: B92 Srbija, Svet, Španija
Podeli
EPA/SERGIO BARRENECHEA
EPA/SERGIO BARRENECHEA

Kako je Pepe upoznao Novaka?

Imas je sa Đokovićima prvi kontakt imao su pre sedam godina, kada je Novakov brat Marko učestvovao na fjučersu u Grčkoj, zajedno sa Karlosom Gomesom Ererom.

"Bili su cimeri i Marku je srce bilo slomljeno. Karlos mu je rekao za mene", otkrio je Pepe.

Marko je otputovao u Marbelju gde se nalazi akademija, izlečio se od depresije i sada radi za "Ljubav i mir".

"Novak je hteo da zna šta je pomoglo njegovom bratu, tako je došlo do prvog kontakta. Putuje i često svraća da me poseti. To je dobar osećaj".

Đoković već nekoliko godina sarađuje sa Imasom koji je pomogao i njegovom bratu, ali mnogi navijači i teniski analitičari smatraju da je upravo Pepe jedan od razloga Novakovog posrnuća.

n ipak ističe da su njegove metode, koje uključuju meditaciju i brojne zagrljaje, doprinele Đokovićevom napretku.

"Ispalo je dobro na profesionalnom i privatnom nivou – promenio se spolja i iznutra. Zbog toga se osećao tako dobro. Poštuje druge i velikodušan je. Promeniuo se i prema sebi, ima više poštovanja i prihvata ono što mu se događa. Trudi se da postigne veće blagostanje i čini sve kako bi stvari funkcionisale harmoničnije. Zato se, šta god da radiš, osećaš dobro. Kada je počeo sa tim, nastavio je da pobeđuje i ostvario neke uspehe koje do tada nije, kao što je titula na Rolan Garosu. Sada je smireniji, ali kada njegovo telo više nije moglo zbog toliko akumuliranih turnira, Olimpijskih igara... njegove partije su oslabile, kao i rezultati. Razlika je što sada živi sa mnogo razumevanja. Mnogi bi pomislili: ’Toliko ljubavi, a gubim’. ’Ali ne, pobeđivao sam toliko godina’. Sada prihvata situaciju, uči iz nje i razume je. Devet godina igra bez pauze, od decembra do novembra. Nije imao ni povreda zbog kojih bi morao da pauzira. To je teško. Sada, zbog ove povrede, hteo ili ne, moraće da odmori i povratiće svežinu. Svestan je šta mu se događa. On je veoma objektivna osoba, željan da uči, ali nije opsednut", počeo je priču Pepe Imas.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

"Agasi je sjajan, ja ostajem u istoj ulozi"

U međuvremenu, Novakov tim pojačao je Andre Agasi koji će ostati prvi trener, a za kojeg je Španac imao samo reči hvale.

"Imaju sjajan odnos i veoma dobru komunikaciju. Svi smo uzbuđeni i za mene je sjajno što je on tu. Ja ću nastaviti da imam istu ulogu kao ranije", kazao je Imas.

Osvajač 12 Grend slem titula se osim sa lošom formom borio i sa povredama u poslednjih godinu dana, pa je zbog problema sa laktom odlučio da nakon Vimbldona završi sezonu.

"Još ne trenira s reketom, potpuno je fokusiran na oporavak i na taj fizički aspekt. Odrađuje terapije koje mu pomažu da bude svež. Cilj je da se vrati u januaru i igra u Australiji".

Imasa su mnogi smatrali guruom, što se srpskom igraču nije sviđalo...

"Sa Novakom nisam bio samo u profesionalnoj vezi, već ga volim kao osobu, pa mu je možda zato smetalo. Ne znam šta tačno znači biti guru, ali u svakom slučaju mislim da nisam, jer ja sam samo tu da podelim svoje znanje sa nekim. Nisam učitelj. Ne učim nikoga, niti to hoću da radim, već samo delim ono što znam, pa taj neko neka kasnije odluči da li mu to treba ili ne".

On je otkrio da nije samo srpski teniser jedini sa kojim je sarađivao.

"Ne radim samo sa Đokovićem, već sa svima koji to žele. Sarađivao sam sa Fernandom Verdaskom, Santjagom Hiraldom, Flavijom Penetom, Danijelom Hantuhovom, Pablom Anduharom... Ali naravno, Novak je mnogo zvučnije ime i prepoznatljiviji lik. Ispunjava me kada svoje vreme i iskustvo delim sa drugima i ne tražim ništa zauzvrat. Radim i sa ljudima van sporta", zaključio je Imas.

Tenis