Nova vest
Tenis

Sreda, 20.09.2017.

09:00

Želite Federera na turniru? Skupo će vas koštati

Treći teniser sveta Rodžer Federer 12. godinu zaredom najplaćeniji je igrač na ATP turu, uprkos tome što je preskočio celu drugu polofinu 2016.

Izvor: B92

Autor:B92

Želite Federera na turniru? Skupo će vas koštati
Photo by Julian Finney/Getty Images for Laver Cup

Na tradicionalnom "podvlačenju crte" za period između juna 2016. i 2017, Švajcarac je zaradio ukupno 64 miliona dolara, više nego ostali konkurenti.

Tokom tog perioda nije igrao mnogo tenisa, ali je od sponzora inkasirao gotovo 60 miliona američkih novčanica.

Njegov bankovni račun biće još "deblji" na kraju aktuelne sezone jer mu od sponzora sleduju bonusi za dva osvojena Grend slema i nastavak borbe za prvo mesto. Takođe, u maju je u svoj sponzorski pul doveo kompanijhu "Barila" (Barilla) koja proizvodi paste i petogodišnji ugovor sa njima doneće mu 40 miliona dolara.

Već odavno uz najboljeg tenisera svih vremena stoje "Vilson" (Wilson), "Kredit Suis" (Credit Suisse), "Mercedes", "Roleks" (Rolex), "Lind" (Lindt), "Jura", "Movet en Šandon", (Moet & Chandon), "Sanrajz" (Sunrise), "Netdžets" (NetJets) i "Najki" (Nike) koji, prema informacijama "Forbsa", Federeru plaća skoro 10 miliona na godišnjem nivou.

Međutim, spomenut iznos od 64 miliona nije samo od sponzora i nagradnih fondova turnira, već i od nastupa na egizibicijama. Za svaki egzibicioni meč Rodžerova "tarifa" je nešto više od 2 miliona dolara (IPTL i Lejver kup ove godine), a "naplaćuje" i nastupe na turnirima iz nižih kategorija – da bi se pojavio na turnirima serije 250 i 500 traži više od milion.

Sa turnirima u Dubaiju i Haleu ima doživotni ugovor, dok je papirom obavezan da nastupa u Bazelu do 2019.

Ipak, mnogo novca donira u dobrotvorne svhre, ima svoju fondaciju koja je koncentrisana na pomoć siromašnima u Africi, a samo u aprilu je odigrao dva humanitarna meča u Cirihu i Sijetlu.

Fondacija RF pokrenuta je 2004. godine i od tada je donirala više od 30 miliona dolara za edukativne programe na 'Crnom kontinentu'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve