Nova vest
Tenis

Petak, 15.09.2017.

12:45

Junak Lajović u drami pobedio Puja, Srbiji bod!

Luka Puj kao mačka od devet života kojoj je Dušan Lajović na kraju oduzeo svih devet – tako je izgledala pobeda Srbina nad favorizovanim Francuzom od 3-1.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Junak Lajović u drami pobedio Puja, Srbiji bod!
Foto: Teniski savez Srbije

Lajović je u Lilu uspeo da šokira i pobedi Puja sa 6:1, 3:6, 7:6, 7:6 u prvom meču polufinala Dejvis kupa i donese Srbiji prvi bod.

Lajović je slavio u meču punom preokreta koji su kulminirali u dva taj brejka. Na sreću srpskog tima, pobednik u oba je bio Srbin.

Na momente odlučna, taktična i precizna igra Lajovića uopšte nije bila odraz renkinga srpskog igrača koji je trenutno 80. igrač na planeti. Puj je 22. i od njega je domaća publika očekivala sigurnu pobedu.

Da po Ducija ne bude sve idealno, imao je i više padova tokom četiri odigrana i uzbudljiva seta, odnosno tri sata i sedam minuta igre.

Prvi set i početak za nevericu francuskih navijača. Furiozan start Lajovića koji odmah pravi brejk i za svega 17 minuta dolazi do 4:0. Tada se Puj upisuje na semafor, ali dalje od toga nije mogao. Srpski igrač pravi novi brejk i sa 6:1 osvaja prvi set.

Koliko je bio velik uzlet u prvom setu, toliko je u drugom došlo do strmoglavog pada Lajovića. Puj je od početka preuzeo potpunu kontrolu i vrlo brzo vodio sa 4:0. Ređao je tada poene u nizu kako je želeo (čak 14) i delovalo je kao da tom nizu nema kraja.

Srbin počinje da igra bolje, vraća jedan brejk, vratio je svoju igru i imao momentum na svojoj strani, ali se na 4:3 Puj ponovo odlepljuje i sa 6:3 završava posao u drugom setu.

Treći i četvrti set su bili setovi rolerkoster vožnje i Lajovića i oni u kojim je uporni Francuz podsećao na mačku od devet života.

Posle uvodna dva gema posle kojih je rezultat bio izjednačen, delovalo je kao da se Lajović oslobodio i zaigrao bolje. A onda "deža vu" prvog seta, Lajović je usporio jake forhende Puja, počeo da izlazi na mrežu i tim receptom došao do 4:1 uz dva brejka.

Lajović je u tim trenucima izgledao kao dubl igrač jer je na mreži bio izvanredan. Nije dugo navijače Srbina držalo dobro raspoloženje jer se Puj vratio isto onako kako je i izgubio prednost. Čak je i preokrenuo na 5:4. Duci je izjednačio na 5:5 i onda napravio novi brejk.

Još jednom se vratio Puj. Frustrirajući set je nastavljen i otišlo se u taj brejk u kome su nijanse odlučivale i bile su na strani Lajovića koji je dobio 9:7.

Sličan scenario je viđen i u četvrtom setu. Ponovo 4:1 za Lajovića, još jedan povratak Puja i spašene četiri meč lopte u dva gema da bi još jednom odlučivao taj brejk (7:5). U njemu je Puj spasio i petu meč loptu, ali nije šestu, pa je još jednom bio bolji srpski igrač za veliko iznenađenje i pobedu.

Puj i Lajović su se do sada sastajali dva puta i imali po jednu pobedu, a srpski teniser sada vodi u međusobnom skoru.

Srbija u polufinale sa Francuskom ulazi gotovo kao autsajder jer igra u Francuskoj i bez svojih najboljih tenisera.

Srbija u Lilu nije ni nalik ekipi koja se suprostavila Francuzima pre sedam godina u finalu takmičenja kada je osvojena "salatara" a srpski teniseri su se šišali na "nulu".

U odsustvu Novaka Đokovića, Viktora Troickog i Janka Tipsarevića koji su bili stalna postava nacionalnog tima, tu su Lajović, Đere, Krajinović, a jedini je Nenad Zimonjić igrao i decembra 2010. godine.

Drugo polufinale igraju Belgija i Australija u Briselu, a Žo Vilfrid Conga će u petak probati da izjednači na 1:1 ako pobedi Lasla Đerea u drugom meču polufinala.

I set

- Puj prvi servira i osvaja dva uvodna poena u meču, ali Lajović je već u naredna dva pokazao da ga to nije poremetilo, što je pokazao odličnim forhendom koji je Puj zakačio ramom reketa. Prva brejk lopta i četiri vezana poena za srpskog igrača donose i prvi brejk u meču za Srbiju, 1:0!

- Odmah nakon prvog gema u kome je preokrenuo za prvi brejk u meču, Lajović se suočava sa brejk lopticama na svoj servis! Konsolidovao se, Puj je svoje šanse propustio pa je i Lajović uspeo da povede sa 2:0.

- Tri brejk lopte u trećem gemu! Puj spašava prve dve, drugu u maniru veterana, servis, kratka lopta i munjevit odgovor forhendom. Lajović je treću spasio greškom Lajovića koji je pokušao da napadne i promašio. Ipak, loš servis Puja mu je potom išao na ruku, a kada je Puj izašao na mrežu da kombinuje servis-volej igrom, nije prošlo i brejk lopta je iskorišćena za 3:0.

- Lajović svoje servis gemove dobija vrlo brzo, igra efikasno i pametno trči pa brzo dolazi do svog, ali i četvrtog gema u meču za 4:0.

- Kako je proradio servis Luke Puja, tako je Francuz počeo da osvaja poene. tri uzastopna i sigurno dobijen gem, ali ono što brine je što se konsolidovao i zaigrao bolje. Došao je do prvog gema u meču 4:1.

- Odličan pasing šot Puja koji prvi put preti! Lajović je dobro napadao s jedne na drugu stranu, ali je na kraju Puj došao do poena i 30:0 u šestom gemu. Dva uzastopna poena srpskog igrača, a onda i fantastičan forhend iz trka za 40:30 i posle dobrog servisa dođe nadomak prvog seta 5:1.

-
Ponadao se Puj da će mu peti gem pomoći da se vrati, ali se pitao Lajović i trećim brejkom osvojio prvi set.

II set

- Kako je Lajović počeo prvi set, tako je Puj otvorio drugi. Oduzimanjem servisa protivniku Puj dolazi do prvog brejka u drugom setu, ali Duci i dalje napada 1:0 za Puja.

- Puj potvrđuje brejk i posle greške Lajovića koji je od početka seta upisao nekoliko neiznuđenih grešaka a Puj vodi 2:0.

- Odličan servis i Puj ekspresno do 3:0! Potpuno neočekivano, srpski igrač je pao u igri, Francuz se bolje kreće i naizgled lako dolazi do poena. Posebno je atraktivan bio poen pri vođstvu Francuza 15:0 kada je Lajović pokušao da kombinuje i skrati loptu slajsom. Puj je to stigao, lobovao Ducija, ovaj je pokušao sa pasing šotom koji je Puj dočekao na mreži. I za to je srpski igrač imao dogovor prebacio je preko, ali je onda usledila egzekucija francuskog igrača kojom potvrđuje koliko je bolje zaigrao.

- Puj niže poen za poenom i igra neverovatno energično. Osvojio je 14 poena u nizu! Lajović posle dominantnog prvog seta osvaja samo dva u drugom setu, a Puj dobrim bekhendima obezbeđuje 4:0.

- Konačno prekinuta serija Puja! Greška francuskog igrača koji je poslao lopticu u mrežu, Lajović osvaja još jedan poen, ali i greši. Ipak dolazi do prvog gema u drugom setu i prekine neverovatno seriju Francuza 4:1.

- Servis koji je ulivao mnogo samopouzdanja Puju, prestao je da radi i uspeo da vrati brejk! Dupla servis greška Francuza i dobar napad iz bekhenda za 4:2.

- Odlična paralela za pasing šot Lajovića!
Posle osvojenog gema na svoj servis za 4:3 srpski igrač se "probudio" i u osmi gem meča na servis Puja ušao sa dva poena. Drugi je završio sjajnim pasing šotom posle dobrog napada iz bekhenda i preti 30:0. Greška i dobar servis i Puj se za tren vratio u gem koji forhendom u ugao terena dovodi do 40:30 a novim moćnim fohendom i do 5:3.

- Umalo je izmaklo izjednačenje i potpuni povratak u meč srpskom teniseru. Puj je dobro odigrao gem koji će se ispostaviti poslednjim u drugom setu koji dobija sa 6:3.

III set

- Dobro igraju obojica na svoje servise, a Lajović ne odstupa od svoje taktike koja mu je u drugom setu donela nešto veći broj neiznuđenih grešaka (13) u odnosu na prvi set (6). Napada i to na početku trećeg seta ide dobro 1:1.

- Brejk za Ducija u trećem setu! Nije bilo mnogo gemova u meču koji su do početka trećeg seta igrani na razliku, treći gem u trećem setu je jedan od njih. Lajović se bori i ne odustaje, ali Puj skraćuje poene izlaskom na mrežu. Posle jednog takvog izlaska i voleja je spasio brejk loptu, ali ne i drugu! Srbin je izašao na mrežu i skratio dijagonalu za prvu prednost od prvog seta 2:1.

- Srpski igrač osvaja dva poena na svoj servis izlaskom na mrežu i izgleda da je pronašao to kao recept da umiri napade Luke Puja koji izgleda lošije nego u prethodnom delu meča, a Srbin potvrđuje brejk 3:1.

- Odmah potom novi izlasci na mrežu i selekcija udaraca. Jedino kod prilaznih udaraca Lajović pokazuje znake nesigurnosti, ali kada dođe do mreže, onda u maniru vrsnog dubl igrača osvaja poene i dolazi do novog brejka, 4:1.

- Vrlo brzo se francuski igrač vraća i osvaja dva gema zaredom, jedan brejk je vraćen, pa Lajović sada mora da sačuva servis da ne bi dozvolio Francuzu potpuni povratak, 4:3.

- Odlično je u osmom gemu krenuo, napao paralelu i pogodio, došao do prvog poena, ali Puj onda uzvraća sa dva poena, a kada Lajović pravi grešku i šalje lopticu preko osnovne linije, Puj dolazi do nove brejk lopte i koristi drugu za potpuni povratak u meč 4:4.

- Dve brejk šanse imao je Lajović.
Ispustio je obe, nije zadovoljan igrom i Puj dolazi do četvrtog uzastopnog gema i vođstva od 5:4 pa Lajović mora svojim servisom da spašava "živu glavu".

- I nije dobro krenuo. Puj osvaja prvi poen u desetom gemu, ali naredna dva osvaja srpski igrač, forhendima je držao Puja podalje od osnovne linije, a kada je odigrao slajs, pogrešio je i Puj je došao do 30:30. Usledio je lak poen iz servisa za gem loptu, ali i greška posle riterna. Loptica u mreži i igra na razliku. Sigurniji je do kraja gema bio Dušan i osvojio ga za 5:5.

- Brejk za Lajovića! Kao grom iz vedra neba došle su tri uzastopne brejk lopte za srpskog igrača koji je iskoristio očajan prvi servis protivnika u trećem setu (34%) i došao do koraka od vraćanja vođstva, 6:5.

- Odlično je krenuo srpski igrač ali je Puj sa dva poena od kojih jedan sjajnim lobom preokreće i nagoveštava da se ne predaje. Srbin osvaja naredni poen, ali je to bilo sve od Lajovića koji ponovo ispušta brejk i o pobedniku seta odlučuje 13. gem, 6:6.

Srbin u taj brejku igra dobro, odmah na startu dolazi do mini brejka, ima 4:2 i posle dobrog servisa Puj šalje ritern u aut za 5:2. Dobar napad i jak forhend po paraleli smanjuju na 5:3, a onda neverovatnom reakcijom na mreži Francuz dolazi na samo poen zaostatka, 5:4.

Puj je uporan i ne odustaje, spašava i set loptu, a onda i sam dolazi do set lopte posle forhend paralele odmah posle servisa. Lajović uz mnogo sreće spašava set loptu, pogodio je mrežu, loptica se odbila uvis ali je završila na polovini Francuza, tik ispod mreže.

Jedan promašaj Francuza kasnije Srbin osvaja treći set i vraća prednost, 7:6.

IV set

- Kako je započeo prvi set, srpski igrač tako nastavlja u četvrtom! Odlična igra i strašan ritern Lajovića ostavljaju Puja u neverici. Francuz je jednu od tri brejk lopte za Ducija u drugom gemu spasio izlaskom na mrežu. Već drugu nije i Lajović vodi sa 2:0.

- Promašen forhend već u prvom poenu trećeg gema delovao je kao znak da je Lajović previše uzleteo i pomalo optimistično napao. Taj promašaj ga nije poremetio ni najmanje, jer je umesto toga lagano potvrdio brejk za 3:0.

- Tri dobra servisa omogućila su Puju komfor da izađe na mrežu i bekhendom reši već dobijen gem u kome je vodio 40:15 i upiše se na semafor u trećem setu, 3:1.

- Lajović nastavlja da igra sigurno i razliku od 58 mesta na ATP listi prikazuje kao nevažnu. Mada je Puj kao 22. igrač planete važio pre početka meča za favorita, Lajović dolazi do 4:1 i igra promenljivo, ali na momente odlično.

-
Posle velike borbe Puj uspeva da osvoji gem na svoj servis, a sve što je Lajoviću potrebno posle servis gema posle kog je poveo sa 5:2 je da dobije još jedan svoj servis i pobedi.

- Napao je u prvom poenu na servis Luke Puja, pogrešio i do kraja gema Puj je gotovo rutinski smanjio na 5:3.

- Neverovatan poen za Puja! Dva smeča nisu bila dovoljna Lajoviću da osvoji poen, Puj je tukao forhendom pasing šot, prošao je, a sudija u stolici tvrdio je da je loptica dobra. Ali onda kakav poen Lajovića za 15:15! Nadmudrivanje na mreži odličan spin koji je imala loptica koja je bežala Puju, a onda i završnica Lajovića bili su kao da nije reč o duelu dvojice igrača van Top 20 na svetu.

Lajović ne koristi na meč lopti forhend, šalje daleko u aut, a nakon toga promašuje i paralelu pa daje Puju brejk šansu. Ovaj to koristi hrabrijim napadom pa Lajović iznuđenom greškom izbacuje lopticu van, a Puj osvaja gem za 5:4.

- Puj se pokrenuo, počeo je da pogađa podigao je samopouzdanje i sada je Lajović opet od gotovog napravio veresiju. Puj se potpuno vratio u meč 5:5.

-
Posle serije od tri uzastopna gema konačno gem za srpskog igrača. Bilo je razloga za brigu na 30:30, ali od tog trenutka Lajović preuzima kontrolu i dobija svoj servis, 6:5.

- Tri brejk i meč lopte za Lajovića! Sjajna igra srpskog igrača nije krunisana pobedom, a još veći žal je što je Puj tri meč lopte spasio posle tri druga servisa! Igralo se na razliku, a Francuz se još jednom izvukao i uveo četvrti set u taj brejk.

- U taj brejku prva dva poena osvaja Puj. Čini se da se srpskom igraču ne piše dobro, ali onda jedan poklon poen i tri pametna poena Ducija uz malo sreće za 4:2 u taj brejku. Četiri vezana poena osvojio je Lajović. Seriju prekida Puj spušta lopticu pod mrežu, Lajović ne stiže i prednost je smanjena, a tek koji sekund kasnije i anulirana.

Lajović odigrava nekoliko moćnih forhenda i napokon jednim snažnim smečom uspeva da povede sa 5:4.

Usledila je kraća pauza zbog nekih smetnji koje je srpski igrač imao sa palcem desne noge, a pauza nije prijala Puju koji je odmah izbacio loptu u aut posle servisa. Vratio se još jednom, osvojio poen i spasio petu meč loptu.

Nije uspeo da spasi i šestu, Lajović osvaja poen i konačno slama otpor upornog francuskog igrača za 7:6 (7:5) u četvrtom setu i ukupno 3-1. Srbija je pobedom Lajovića osvojila prvi bod u polufinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

8 h

U fokusu

Vidi sve