Nova vest
Tenis

Subota, 08.04.2017.

16:00

DK: Dubl kroz dramu odveo Srbiju u polufinale!

Dejvis kup reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale tog takmičenja maksimalnom pobedom nad Španijom.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

DK: Dubl kroz dramu odveo Srbiju u polufinale!
Starsportphoto

Srbija je drugog dana u hali ‘Aleksandar Nikolić’ povela sa nedostižnih 3-0 u pobedama, a odlučujući poen doneo je dubl Nenad Zimonjić-Viktor Troicki.

Zimonjić i Troicki su posle velike borbe i trilera u pet setova savladali Marka Lopesa i Pabla Karenja Bustu sa 4:6, 7:6 (7-4), 6:0, 4:6, 6:2.

Duel u konkurenciji parova nije dobro počeo – kapiten Srbije je bio izuzetno nervozan u uvodnoj fazi, nije mogao ništa da pogodi, što su Španci koristili i poništavali sve prilike našeg tima. Iskoristili su svoju šansu i jednim brejkom došli do seta.

Malo je falilo da već na startu drugog oduzmu servis Zimonjiću, ali je tada na scenu stupio Troicki, koji je vukao saigrača dok je prolazio kroz krizu. Španci su potom napravili brejk kada je servirao Viktor, ali se odlučujući trenutak dogodio već u sledećem gemu, kada je srpski dubl uzvratio sa ‘nulom’.

Otišlo se u taj brejk gde su Zimonjić i Troicki bili koncentrisaniji i izjednačili na 1-1.

Puni samopouzdanja i na krilima toga što su jedva izbegli da budu u zaostatku dva seta, Srbi su protutnjali kroz treći, ostavivši ‘krompirić’ rivalima i došli na korak do polufinala.

Činilo se da ćemo tada gledati poznati scenarijo po kojem će se protivnici “raspasti”, a igrači koji vode lako privesti meč kraju. Desilo se potpuno suprotno – jedan pad koncentracije i Lopes i Karenjo Busta su izborili peti set.

Srećom, Ziki i Vića su se brzo konsolidovali, napravili brejk odmah na startu i završili posao posle više od 3 sata i 15 minuta.

Prethodno je Novak Đoković sa 6:3, 6:4, 6:2 savladao Alberta Ramos-Vinjolasa, da bi potom Troicki dobio Karenja Bustu – 6:3, 6:4, 6:3.

Srbija će u borbi za finale gostovati selekciji Francuske koja je takođe došla do trećeg boda u duelu sa Velikom Britanijom.

Tok meča:

Obe ekipe počele su meč sigurnim servisima, a Srbi su već u drugom gemu naišli na probleme. Karenjo Busta je odlično čitao servise Zimonjića i riternom doneo Španiji 0:30. Kapiten naše ekipe je uspeo da se izvuče iz problema servisom, ali su Španci odigrali nekoliko odličnih poena i došli do brejka za 1:2.

Naša selekcija se kosolidovala, uspela da smanji preko Troickog, pre nego što je Karenjo Busta lagano odservirao za 2:4.

Konačno je Zimonjić uhvatio ritam kod udaraca, uspeo bez problema da osvoji gem, a onda je Srbija imala prvu veliku priliku. Početni udarac imao je Mark Lopes i kod 30:30 je napravio duplu servis grešku. Zimonjić je dobro riternirao, ali je požurio kod bekhenda i promašio. Opet je Španac pomogao duplom greškom, ali je opet Nenad bio neuspešan, ovoga puta na riternu. Lopes se izvukao i odservirao za 3:5.

Troicki je uspeo da prebaci pritisak na Karenja Bustu, Srbija došla i do 15:30, a potom i do brejk lopte, da bi po treći put loš ritern bio koban. Zimonjić je izbacio daleko iza osnovne linije, pa su Španci osvojili prvi set – 4:6.

Na startu drugog dela igre javili su se novi problemi i malo je falilo da ’Furija’ dođe do brejka viška. Zimonjića je dvaput sačekao odličan ritern Pabla, ali je na brejk lopti odservirao u telo i omogućio Viktoru lagan smeč.

Srbija je iščupala taj gem, ali nije uspevala da ugrozi protivnika. Španci su lagano dolazili do svojih i posle nekoliko minuta izjednačili na 2:2.

U tim trenucima Troicki je držao Srbiju u igri jer je igrao maltene sam, pošto je indisponirani Zimonjić konstantno grešio. Pri rezultatu 3:3 i Viktoru je stao servis, a to su Karenjo Busta i Lopes odlično koristili. Čekali su greške, dobili 15:40, a kod druge brejk šanse je mlađi Španac bio odličan na mreži.

Ipak, srpski reprezentativci su se trgli, Ziki je pogodio nekoliko dobrih voleja, za ribrejk sa ’nulom’ i izjednačenje – 4:4.

Kapiten Srbije bio je u problemu i u sledećem gemu, kada mu je proradio servis, pa je prošao neokrznut. Ušlo se u nešto mirniji ritam meča, a desetak minuta kasnije Lopes je odservirao i izborio taj brejk.

Dodatni gem doneo je mnogo uzbuđenja – Karenjo Busta je odličnim riternom napravio prvi mini brejk, ali je odmah uzvratio Zimonjić. Srbija je stigla do prednosti i odličnim forhendom Troickog stigla do izjednačenja – 7:6 (7-4).

Posle onako osvojenog drugog seta, Zimonjić i Troicki su bili puni samopouzdanja i prosto su leteli po terenu na početku trećeg. Odmah su došli do 15:40 i već prvu priliku iskoristili dobrom igrom na mreži.

Lopes i Karenjo Busta potpuno su se izgubili – nisu pružali nikakav otpor kada su riternirali, servis im je potpuno oslabio i posle samo nekoliko minuta na semaforu je pisalo 3:0, uz dva brejka. Srpski dubl dobio je i sledeći gem, pre nego što su protivnici pokušali da izbegnu krompir.

Peti gem trećeg seta bio je jedan od najdužih u meču, pošto su gosti morali da spasavaju četiri prilike za 5:0. Uspeli su, ali im je peta bila previše, pa je nedugo zatim naš tim došao na korak do plasmana u polufinale – 6:0.

Za razliku od trećeg, četvrti set je bio sve samo ne izvestan – počela su oba tima sa po osvojenim gemom bez izgubljenog poena, a prva zanimljiva situacija viđena je u trećem gemu, na servis Španaca.

Umor je počeo da utiče na tenisere, riterneri su bolje čitali servise rivala i sredinom tog dela igre se vodila velika borba. NIje bilo prilika ni za jednu ekipu sve do sedmog gema, ali je Nenad Zimonjić neutralisao odličnim servisom, a onda se i izvukao do 4:4.

Sve je vodilo ka tome da gledamo reprizu drugog seta i odlazak u taj brejk, ali je našim reprezentativcima pala koncentracija i dozvolili su protivnicima da izjednače. Gotovo niotkuda su Lopes i Karenjo Busta vezali tri poena kod vođstva 4:5 i posle greške Troickog izjednačili na 2-2 u setovima – 4:6.

Iako su neočekivano ispustili šansu da duel reše u četiri seta, Zimonjić i Troicki to su ostavili iza sebe i odlično otvorili odlučujući deo igre. Na 30:30 su odigrali kvalitetan poen i došli do brejk šanse, da bi naš kapiten divnim volejom doneo 1:0.

Brzo su materijalizovali stečenu prednost, a kod 3:1 su stigli do odlučujuće prednosti. Ponovo se igralo na razliku i Španci su imali gem loptu da smanje na 3:2, ali je tada Troicki odigrao neverovatno u odbrani.

Vratio je jednu visoku loptu na liniju, izborio djus, da bi Srbija vezala još dva poena preko Zimonjića i došla na korak do trijumfa – 4:1.

Drugim brejkom definitivno je rešeno pitanje pobednika. Serveri su do kraja bili sigurni i Srbija je stigla do polufinala posle više od tri sata i 15 minuta velike borbe – 4:6, 7:6 (7-4), 6:0, 4:6, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve