Nova vest
Tenis

Subota, 07.01.2017.

16:00

Povratak kralja: Novak srušio Marija na Božić!

Novak Đoković prekinuo je seriju Endija Marija od 28 uzastopnih pobeda i odbranio je titulu u Dohi!

Izvor: B92

Autor:B92

Povratak kralja: Novak srušio Marija na Božić!
Getty images

Srpski teniser je u epskom finalu savladao prvog igrača sveta sa 6:3, 5:7, 6:4.

Đoković je u većem delu meča odigrao sjajno podsetivši na 2015. i prvi deo 2016. godine, ali je u desetom gemu drugog seta propustio tri meč lopte na svoj servis i delovalo je da će Mari uspeti da preokrene.

Ipak, Novak je ostao miran, napravio je u sedmom gemu trećeg seta odlučujući brejk, a potom je u desetom okončao posao iako je imao 0:30.

Đoković je ovom pobedom prekinuo veliku seriju Marija od 28 uzastopno dobijenih mečeva i pet uzastopno osvojenih titula i što je još važnije, stekao je neophodno samopouzdanje pred prvi Gren slem sezone u Australiji.

Bio je ovo 36. međusobni duel dvojice najboljih igrača sveta i 25. pobeda Đokovića koji je stigao i do 67. titule u svom 96. finalu.

Tekstualni prenos meča

Novak je imao dosta problema već u prvom gemu koji je trajao skoro šest minuta, ali se nije suočavao sa brejk loptom Marija i poveo je sa 1:0.

U drugom gemu Novak je imao polupriliku na 15:30, ali ritern je zakazao, pa je Mari dobio nekoliko jeftinih poena posle drugog servisa. Još veći pritisak izvršio je Mari u trećem gemu na Novakov servis.

Pri rezultatu 30:30 Novak je na kratko napravio pauzu kako bi sanirao malu povredu prsta, a Mari je u nastavku došao do brejk lopte. Usledio je odličan servis Đokovića koji je dobio i naredna dva poena i poveo je sa 2:1.

Mnogo bolje Novak je odigrao na svoj servis u petom gemu kada je bez izgubljenog poena došao do 3:2, ali falila je konstantnost. U šestom gemu je odigrao nekoliko briljantnih poena, ponovo je imao 15:30, ali je ponovo napravio nekoliko jeftinih grešaka i Škot se izvukao - 3:3.

To srpskog igrača nije poremetilo je je dobio i drugi uzastopni servis gem bez izgubljenog poena za vođstvo od 4:3. Igrao je Novak sve bolje što je meč višpe odmicao, a najbolje je odigrao u finišu seta.

Prvo je u osmom gemu napokon stigao do brejk lopte koju je i iskoristio, a onda je podsetio na svoje najbolje dane odigravši fantastičan gem koji je okončao laser forhend paralelom - 6:3.

Pokušao je Novak da odmah na startu drugog seta naparvi dodatni pritisak, ali je Mari odoleo. Igrao je prvi teniser sveta veoma dobro i uspevao je da sačuva svoje servise.

Veliku priliku Mari je imao u šestom gemu. Odigrao je nekoliko agresivnih poena i izborio se za brejk loptu, ali ponovo nije napravio brejk. Đoković je uspeo da se izbori sa umorom i odličnom igrom rivala, izjednačio je na 3:3, ali je potom u prvom poenu narednog gema nezgodno pao i udario je glavom o pod. Brzo se ipak pridigao i nastavio je meč bez posledica.

Štaviše, Đoković je upravo u sedmom gemu i napravio drugi brejk na meču iako je izgubio početni poen. Mari je podsetio na neka ranija izdanja portiv Novaka, mentalno je pao i napravio je seriju grešaka koja je donela srpskom igraču 4:3.

Uspeo je Đoković i da povede sa 5:3 iako je Mari imao 0:30 u osmom gemu, ali ipak nije priveo meč kraju. Mari je smanjio na 5:4, a onda je usledio najduži gem na meču. Đoković je imao 30:0, ali je olako dopustio protivniku da se vrati.

Srpski teniser je spasao još jednu brejk priliku, ali je onda propustio tri meč lopte i Mari je zasluženo izjednačio. Usledio je novi udarac za Novaka u 11. gemu. Pri rezultatu 40:30 slomio je reket iznerviran promašajem, a s obzirom da mu je to bila druga opomena Mari je dobio poen i gem za vođstvo od 6:5.

Potpuno logičan ishod posle svega viđenog dogodio se u 12. gemu. Novak je potpuno ispao iz ritma, a Mari je to iskoristio i izjednačio je na 1-1 (7:5).

Srpski teniser je uspeo da se koliko toliko konsoliduje početkom trećeg seta i zadržao je prva dva servis gema. Uspeo je da dobije i treći iako je Mari imao brejk šansu, a onda je odigrao sjajan sedmi gem. Napravio je brejk bez izgubljenog poena i ponovo je bio bliži pobedi.

Dobio je Novak bez većih problema i osmi gem i našao se u istoj situaciji kao u drugom setu - 5:3. Mari je uspeo da smanji, a onda je došao i do 0:30 u desetom gemu. Novog rolerkostera ipak nije bilo, pošto je Novak odigrao odlično u finišu i uspeo je da odbrani titulu i prekine veliku seriju rivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

842 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve