Nova vest
Tenis

Sreda, 28.12.2016.

20:00

Anini blistavi trenuci – "Bože pravde" u Parizu

Srpska teniserka Ana Ivanović odlučila je da se povuče iz tenise, a mi ćemo se prisetiti nekih od njenih najblistavijih trenutaka u njenoj karijeri.

Izvor: B92

Autor:B92

Anini blistavi trenuci –
Getty Images

Pored osvojenih 15 WTA turnira, svakako najveća titula jeste ona iz 2008. kada je zbog Ane zasvirana srpska himna “Bože pravde“, u Bulonjskoj šumi nadomak Pariza.

Srpkinja je na putu ka osvajanju Rolan Garosa, svog jedinog Grend Slem turnira, u polufinalu pobedila sunarodnicu Jelenu Janković, dok je u finalu bila bolja od Ruskinje Dinare Safine (6.4, 6:3).

Ujedno, od ponedeljka, 9. juna 2008, zauzimala je prvu poziciju na WTA listi na kojoj je provela 12 nedelja.

Pored titule u Parizu, svakako blistavi trenuci u karijeri srpske teniserke jesu finale Australijan Opena 2008. gde je poražena od ruskinje Marije Šarapove.

Stigla je i do polufinala Vimbldona iste godine, kada je izgubila od Žastin Enan.

Na Otvorenom prvenstvu Amerike 2012. došla je do četvrtfinala, a porazila ju je kasnije osvajačica Serena Vilijams.

Sa reprezentacijom Srbije poražena je u finalu Fed kupa od selekcije Češke, a branila je boje naše zemlje i na Olimpijskim igrama u Londonu i Rio de Žaneiru, dok je za deset godina sakupila 29 mečeva i ostvarila 20 pobeda pod zastavom Srbije.

Tokom svoje karijere duge 13 godina osvojila je 15 WTA titula. Prvu u Kanberi 2005. godine, zatim godinu dana kasnije Montreal, da bi 2007. trijumfovala u Berlinu, Los Anđelesu i Luksemburgu. Godine 2008. osvaja Indijan Vels, Rolan Garos i Linc, a dve sezone kasnije ponovo Linc, odnosno Bali, a 2011. brani titulu na Baliju. Poslednje pehare osvojila je 2014. u Oklendu, Montereju, Birmingemu i Tokiju.

Igrala je i finala u Tokiju i na Rolan Garosu 2007. godine, Australijan openu 2008, godinu dana kasnije Indijan Velsu, Lincu 2013, turnira u Štutgartu i Sinsinatiju 2014, kao i u Brizbejnu 2015.

Kao devojčica trenirala je u praznom bazenu na 11. aprilu, a u vreme kada je Srbija bombardovana 1999, Ana je vredno trenirala i težila ka uspehu, koji je na kraju i ostvarila. Njena igra bila je poznata po razornom forhendu i dobrom radu nogu.

Uspešna je bila i u marketingškim vodama, pošto poseduje doživotni ugovor sa proizvođačem sportske opreme Adidas, kao i ugovore sa Rolexom, Joneksom i Pežoom. Ambasador je UNICEF, a ove godine udala se za prosavljenog nemačkog reprezentativca Bastijana Švajnštajgera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve