Nova vest
Tenis

Nedelja, 20.11.2016.

19:00

Poraz Đokovića, Mari ostaje broj 1!

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvoji Završni masters u Londonu i vrati se na prvo mesto ATP liste.

Izvor: mn

Autor: mn

Poraz Đokovića, Mari ostaje broj 1!
Getty Images

Bolji od njega bio je Britanac Endi Mari sa 6:3, 6:4, koji sezonu završava kao najbolji teniser planete.

Britanac je prvi put osvojio trofej, a Đoković je, sa druge strane, posle pet pobeda u finalima poražen. Prvi put u istoriji tenisa dvojica najboljih igrača sveta u poslednjem meču sezone odlučivali su o tome ko će biti prvi na kraju godine.

U njihovom 35. međusobnom duelu Mari je bio bolji rival, nije davao mnogo prilika Novaku, koji je često bio nedovoljno agresivan. Obojica su imali po 13 direktnih poena, ali je srpski teniser imao duplo više neiznuđenih grešaka od najboljeg tenisera sveta - 30.

Posle izjednačenog uvodnog dela meča, Mari je prvi napravio brejk za 4:3, a potom i priveo set kraju. Đoković nije imao rešenja da mu se suprotstavi ni u nastavku, pa je Britanac stekao dva brejka viška.

To je razbudilo Novaka koji je podigao nivo igre i uzvratio osvojivši jedan brejk, ali više od toga nije mogao, pa trofej osvaja Mari.

Tok meča:

Dve duple servis greške na startu meča napravio je Mari, ali je ipak osvojio prvi gem. Dobrim forhendom i servisom počeo je Đoković naredni gem, greškom Marija vezao je i treći poen i još jednim dobrim servisom krunisao savršen gem za 1:1.

Uzvartio je Britanac na sličan način, poveo sa 40:0, Novak je izašao na mrežu i lobovao rivala koji potom iz okreta nije uspeo da prebaci mrežu. Rastrčao se Đoković po terenu, da bi mu vrh mrežice pomogao da pogodi polje. Mari potom koristi treću gem loptu za 2:1. Još jedan besprekoran gem Novaka Đokovića završen je smečom, a Britanac je dobrim servisom sprečavao Srbina da dođe do brejk prilike.

U šestom gemu Novak je izgubio prvi poen na svoj servis, po sredini je ubacio loptu u polje Marija koji to kažnjava. Dobrim forhendima Britanac se održao u ovom periodu igre, pritiskao je Đokovića koji pravi grešku i tako mu doneo brejk loptu.

Srpski teniser ne ubacuje prvi servis, u drugom pokušaju bio je precizan, a posle duge razmene udaraca Mari je pogrešio. Ipak, ispravio se u nastavku poslavši nezgodnu loptu Novaku za novu brejk šansu, koji još jednom spasava Đoković, a potom volejom na mreži osvaja poen.

Marijevim udarcem po dijagonali loptica je zakačila liniju, iako je Novak mislio da je otišla van terena. Lakim poenom Đoković ima novu gem loptu, ali potom pravi grešku, nije lepo zakačio lopticu i prilikom smeča je poslao daleko u aut. Odužio se šesti gem, trajao je skoro deset minuta, ali ga na kraju osvaja Novak za 3:3.

Ponovo je Mari u sedmom gemu imao priliku da oduzme servis Đokoviću. Srpski teniser je bio defanzivan, Britanac je to iskoristio pa servira za prvi set – 5:3.

Velika borba na mreži, Đoković je volejom hteo da prebaci, a mreža mu je pomogla da osvoji poen. Greši potom srpski teniser, a Mari stiže do dve vezane set lopte, koristi prvu i osvaja set sa 6:3.

Mari je i na startu drugog seta u tri navrata imao brejk lopte, Đoković je pokušao nešto agresivnijim servisom da ga zaustavi, borio se da je da se izvuče iz nezgodne situacije i što reši prvi gem u svoju korist, ali u tome nije uspeo, pa Britanac vodi sa 1:0.

Greške Đokovića su se povećavale, a Britanac je to iskoristio kako bi potvrdio brejk. Konačno je ponovo „proradio“ servis srpskog tenisera u trećem gemu i on prekida niz od pet uzastopnih osvojenih gemova rivala 1:2.

Đoković nije bio dovoljno agresivan, a najbolji poen na meču završio se njegovom greškom, posle razmene udaraca po celom terenu Đoković ne uspeva da prebaci u protivnikovo polje volejom sa mreže. Mari potom as udarcem osvaja gem za 3:1.

Nizali su se problemi za srpskog tenisera, Mari ništa ne prepušta slučaju, vodi računa o svim segmentima igre i stiže do tri vezane brejk lopte. Koristi drugu i stiče veliku prednost - 4:1.

Međutim, prva brejk lopta na meču za Đokovića u šestom gemu drugog seta, srpski teniser je podigao nivo igre i oduzeo servis Mariju. U nastavku je počeo bolje i da servira, „proradio“ je i bekhend. Sigurnim smečom poveo je sa 40:0, a potom rutinski priveo sedmi gem kraju. Mari osvaja naredni gem, a Đoković je dobro odservirao za ostanak u meču.

Mari je grešio i tako vratio Đokovića u meč, ali pokušajem loba Novak izbacuje loptu u aut. Posle sat i 38 minuta Britanac je imao prvu meč loptu, a dobrim napadom srpski teniser poravnava na 40:40. Mari je snažnim servisom naterao Đokovića da izbaci loptu van terena i donese rivalu novu meč loptu.

Ipak Novak se nije predavao, odlično je riternirao za novo izjednačenje. Pod pritiskom je bio i Mari, pa ga nije služio prvi servis, napao je srpski teniser, ali izbacio loptu u aut, za nastavak drame u ovom delu igre, iz koje na kraju kao pobednik izlazi Endi Mari sa 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1195 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

11 h

U fokusu

Vidi sve