Nova vest
Tenis

Utorak, 01.11.2016.

15:55

Borba za prvo mesto: Novakova prednost 415 bodova

Novak Đoković i Endi Mari boriće se na poslednja dva turnira sezone za prvo mesto na ATP listi na kraju 2017. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Borba za prvo mesto: Novakova prednost 415 bodova
Getty images

U ponedeljak je počeo poslednji Masters sezone u Parizu, a potom se igra i završni turnir u Londonu.

Ukupno ta dva turnira donose 2.500 bodova u slučaju da igrač ostvari sve pobede, a Đoković brani trofeje i u Parizu i u Londonu.

U utorak su oduzeti svi bodovi iz prošle sezone, pa Đoković sada ima 10.610 bodova na čelu ATP liste, 415 više od Endija Marija.

Primera radi, finalista će na turniru u Parizu osvojiti 600, a osvajač titule 1.000 bodova. Polufinale donosi 360 bodova, četvrtfinale 180, a treće kolo 90.

Što se tiče završnog turnira u Londonu, svaka pobeda u grupi donosi 200 bodova, pobeda u polufinalu donosi 400, a pobeda u finalu 500 bodova.

Teoretski, Mari može do prvog mesta već u Parizu ako osvoji titulu, a Đoković ne uđe u finale. Moguće je takođe i da Mari preuzme prvo mesto samo do kraja turnira u Londonu, ali je svakako jasno da će borba za prvo mesto do kraja godine biti veoma zanimljiva.

Novak je već četiri puta godinu završavao na prvom mestu na svetu, a Mari nikada nije bio prvi na ATP listi. Rodžer Federer i Džimi Konors su po pet puta bili najbolji na kraju godine, a rekorder je Pit Sampras koji je šest godina završio na čelu svetskog tenisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve