Novak Đoković

Novak o meditaciji: Um čisto nebo, misli su oblaci

Meditacija je važan deo života Novaka Đokovića već neko vreme, a sada je bio jedan od govornika na seminaru “Ljubav i mir“ održanom u Marbelji.

Izvor: B92 Andora
Podeli
Getty Images
Getty Images

“Zadovoljstvo je biti pred vama i govoriti o ljubavi i životu. Pre nego što smo došli na binu, ova grupa odradila je vrlo dugu i duboku meditaciju – molili smo i tražili harmoniju u našim dušama i harmoniju sa vašim dušama. Želeli smo da ovaj trenutak bude poseban kako bismo se svi povezali“, počeo je Novak na španskom, a u nastavku govora njegov brat Marko prevodio je sa engleskog na španski.

“Kada smo došli na binu i kada je Pepe počeo da govori, zamolio vas je da zatvorite oči i da uđete u meditaciju. Ta meditacija pomogla je da naša veza bude još jača. Zašto je meditacija tako važna? Zato što nije važno čime se baviš, u suštini smo svi isti i svi moramo da uđemo u sebe kako bismo iz drugačije perspektive posmatrali sve ono što se događa u nama“, obratio se Đoković okupljenima i dodao:

“Kada odemo unutra, ugasimo svetlo za spoljašni život i pokušavamo da smirimo svoj um i energiju. A zašto to pokušavamo? Zato što, na kraju krajeva, svi tražimo ljubav, sreću i harmoniju. Kako bismo ih našli, moramo da uspostavimo vezu sa božanskom svetlošću“.

YTSS
YTSS

“Ponekad možda deluje neprirodno da u određenim situacijama daješ sebi neke pozitivne afirmacije i da izgovaraš pozitivne reči, ali to je nešto što jako pomaže jer svet energije oko nas funkcioniše na taj način – svi mi imamo elektromagnento polje i ono što emituješ, to i dobijaš nazad. Zato se trudim da uvek budem vedar u svojim mislima, ali i da takvi budu ljudi kojima se okružujem, vesti koje čitam, situacije sa kojima se susrećem... Kada si okružen takvom energijom i kada na takav način urediš život, onda dobijaš pozitivne rezultate“, rekao je Novak u intervjuu za B92 tokom Vimbldona.

Kako bi do kraja dočarao ono što želi da kaže, Novak je slušaocima ponudio jedan primer.

“Zamislite ilustraciju onoga što se događa u vašim mislima, to je kao gužva u saobraćaju, a vaše misli i emocije su kola na ulici. U većini situacija u životu deo ste te gužve i mnogo puta ste frustrirani tom gužvom – mnogo ljudi, mnogo kola, negde kasnite i uvek ima razloga da postanete nervozni. Ali šta ako, za sekundu, umesto da budete u gužvi, budete izvan nje na jednom brdu i samo je posmatrate? Isti proces događa se u vašoj glavi. Ako zatvorite oči, fokusirate se na sebe i svoju dušu i budete disciplinovani u tom procesu, to će vam omogućiti da budete onaj koji posmatra gužvu u saobraćaju“.

Potom je Novak na još jednom primeru ilustrovao ideju koju je želeo da predstavi.

“Zamislite da da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci. Oblaci konstantno prolaze, ali oni nisu vaš um – ako se povežete odmah sa oblacima, vaš um gubi percepciju tog čistog neba. Isto je kao sa gužvom – ako se odmah povežeš sa kolima i svime što se događa, nisi u stanju da sagledaš sve iz šire perspektive. A važno je sagledavati stvari iz te perspektive jer onda možeš da biraš misli i emocije sa kojima želiš da se povežeš. Zato je meditacija tako važna“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Novakov govor počinje od 50. minuta na snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.