Nova vest
Tenis

Nedelja, 15.05.2016.

16:45

Rim: Umorni Novak stao, Mariju titula za rođendan

Novak Đoković poražen je u finalu Mastersa u Rimu od Endija Marija sa 2:0, po setovima 6:3, 6:3.

Izvor: B92

Autor:B92

Rim: Umorni Novak stao, Mariju titula za rođendan
Foto: Getty images

Najbolji teniser sveta nije uspeo da se oporavi posle napornih duela sa Nadalom i Nišikorijem, pa je ostao bez jubilarnog 30. trofeja Masters kategorije.

Pretio je Đoković u nastavku drugog seta na servir rivala, ali jednostavno nije imao dovoljno energije za preokret. Bilo je vidljivo da su dueli sa Nadalom i Nišikorijem ostavili traga na najboljem teniseru sveta, pa je Mari do kraja zadržao svoje servise i uz još jedan brejk je osvojio prvi trofej u 2016. godini.

Mari, koji je imao znatno lakši žreb i znatno bolji raspored mečeva na turniru, iskoristio je prednosti, uspeo je da pobedi Đokovića tek drugi put u poslednjih 14 mečeva i dođe do titule na svoj 29. rođendan.

Bio je ovo 33. međusobni okršaj Srbina i Škota, a Mari je sada smanjio na 23-10 osvojivši prvu titulu u 2016. godini.

Najbolji svetski teniseri sada će imati nedelju dana odmora pred start Rolan Garosa na kojem Đoković ima priliku da osvoji četvrti uzastopni Gren slem i da ujedno kompletira sve osvojene najveće trofeje.

Tok meča:

Mnogo odmorniji Mari je bolje i otvorio duel. Dobio je uvodni gem bez izgubljenog poena, a onda je odmah stigao do brejka. Britanac je od samog starta delovao neuporedivo svežije, što je u ovakvim mečevima izuzetno važno.

Ipak, nije uspeo da napravi brejk u drugom gemu iako je imao tri šanse. Đoković je uspeo da se izbori sa pritiskom i izjednači posle 14 minuta - 1:1. Ono što je propustio u drugom, Mari je nadoknadio u četvrtom gemu.

Konstantno je vršio pritisak na rivala, stigao je do dve vezane brejk šanse i prvu je pretvorio u 3:1. Od početka meča padala je slaba kiša u Rimu, ali je meč nastavljen iako je Novak želeo prekid.

Kiša je brzo stala, ali Đoković do kraja prvog seta nije uspeo da ugrozi servis rivala. Zapretio je samo u sedmom gemu, ali nije imao nijednu brejk loptu u prvom setu i Mari je prilično rutinski poveo – 6:3.

Početak drugog seta bio je znatno bolji za Đokovića. Srpski teniser dobio je prvi gem bez izgubljenog poena, a onda je stigao i do prve brejk prilike. Nije uspeo da oduzme servis Britancu koji je uz tri vezana poena izjednačio na 1:1.

Nove prilike Đoković je imao u četvrtom gemu. Izborio se za još dve brejk olopte, ali Mari je sjajno servirao u tim situacijama i uspeo je da izjednači - 2:2. Kazna je stigla u petom gemu. Mari je dočekao još jednu brejk loptu i uz odličan ritern je poveo sa 3:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

374 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve