Nova vest
Tenis

Subota, 07.05.2016.

19:55

Novak se vratio u Madrid i ušao u finale!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Madridu pobedom nad Keijem Nišikorijem u dva seta.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novak se vratio u Madrid i ušao u finale!
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković nije blistao u subotu uveče, ali je uspeo da bez većih problema slavi rezultatom 6:3, 7:6 (7-4).

Novak je nakon kiksa u Monte Karlu ponovo pokazao da je poraz od Jirija Veselog bio loš dan i posao završio za nešto manje od dva sata igre.

Prvi reket sveta je ostvario osmi trijumf u desetom duelu sa Japancem, iako je bio poprilično nervozan tokom čitavog toka susreta. Nisu mu odgovarali uslovi, previše šljake mu se lepilo za đonove i loptice nisu letele na očekivan način zbog visoke vlažnosti.

Na trenutke je pokazivao trenutke briljantnosti, slično kao njegov protivnik, ali je meč mogao da ode u potpuno suprotnom pravcu kada je propustio četiri meč lopte pri rezultatu 5:4 u drugom setu. Činilo se da mu taj deo igre klizi iz ruku, ali je još jednom pokazao koliko je mentalno jak, pa će u borbi za drugi trofej u Madridu igrati sa Endijem Marijem. Britanac je u dva seta savladao Rafaela Nadala i imaće priliku da brani titulu osvojenu prošle godine.

To će biti 32. međusobni susret, Đoković vodi 22-9 u pobedama, a taj duel na programu je od 18.30

Inače, najbolji igrač današnjice vratio se u prestonicu Španije posle dve godine pauze, kada je poražen od Grigora Dimitrova u drugom kolu.

Tok meča:

Japanac je počeo izuzetno agresivno na servis Novaka – pogodio je viner insajd-aut forhendom, potom i sjajan drop šot, a onda još jednom forhendom stigao do tri vezane brejk šanse. Sve tri Đoković je spasao odličnim servisima, a onda vezao još dva poena za 1:0.

Kei je imao mnogo manje problema na svoj servis, najviše zahvaljujući tome što je pogodio dva odlična bekhenda po paraleli. Srbin je uzeo jedan poen, ali nije mogao više – 1:1.

Obojica tenisera osvojila su po jedan gem na svoj servis, a onda su usledili novi problemi na servis Đokovića. Imao je problema sa odskokom loptice, slao je kratke udarce i Nišikori je to kažnjavao. Pogodio je forhend za 15:30, ali je Novak ponovo ušao u seriju i poveo sa 3:2.

Prvi reket sveta bio je nervozan zbog stanja terena, često je gestikulirao i to se odražavalo na njegov tenis. Ritern mu je bio nedovoljno agresivan, pa je Nišikori bez problema došao do 3:3.

Novak je sa ’nulom’ ponovo poveo, činilo se da će u sledećem gemu scenario biti preslikan i da će Nišikori lagano upisati 4 na semaforu, ali je na 30:30 imao zicer koji je promašio. Uspeo je da spasi prvu priliku, ali se Đoković izborio za drugu koju je realizovao i stigao do 5:3.

Brzim poenima poveo je 30:0, ali je Japanac uzvratio i uneo neizvesnost u gem. Ipak, još jednom je servis bio na visini za osvajanje prvog seta – 6:3.

Iako je dobio prvi deo igre, Srbina nervoza nije napuštala, ali je nekako uspevao da kontroliše poene. Imao je priliku da napravi brejk već na startu seta, ali je bio suviše pasivan na obe koje je imao i Nišikori je poveo 0:1.

Usledio je po jedan siguran gem na obe strane, da bi nam Đoković servirao jedan od najlepših poena od početka sezone. Odigrao je nešto slabiji drop šot, Kei ga je stigao, ali je Novak pokretom zgloba odigrao dijagonalu i pogodio pasing za 2:2.

Za razliku od prvog gema kada se izvukao, Nišikori ovoga puta u tome nije uspeo – dobijao je jedino poene u kojima je prednost ostvarivao servisima, ali kada bi se igra razvila nije imao šanse. Ponovo je bio na pragu da dobije svoj gem, neutralisao je dve brejk šanse Novaka, ali nije morao mnogo toga da uradi jer je Đoković grešio. Treća je ipak bila sreća – odlična forhend dijagonala, potom dijagonala iz bekhenda za 3:2.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima – dubokim riternima Kei je došao do mogućnosti za ribrejk, ali je onda Srbin hrabro napao forhendom. Dva servisa kasnije ’Magičnom kockom’ odjeknuo je snažan urlik Đokovića koji je značio da je rezultat 5:3.

Kada se samo čekao kraj meča Novak je napravio neočekivanu glupost – pri rezultatu 5:4, 40:0 imao je zicer na mreži i izbacio je forhend metar u aut. Onda je napravio prvu dvostruku servis grešku u meču, potom i drugu, a Nišikori u tim trenucima igrao kao u transu. Sve je vraćao i unervozio Đokovića koji je propustio četiri meč lopte i Japanac je napravio brejk za 5:5.

I sledeće gem igran je na razliku, ali je prvom reketu sveta uvek malo falilo da se izbori za brejk šansu. Protivnik je bio koncentrisaniji i poveo sa 5:6.

Mnogi Novakovi navijači zabrinuli su se kada je u 12. gemu na semaforu pisalo 15:30. Uspeo je da preokrene dobivši dva poena, ali je onda pored njega prošla bekhend paralela rivala kojem je morao da čestita. Ipak, dobrim servisom uspeo je da dobije gem i obezbedi taj brejk.

Bolje je otvorio dodatni gem, ali je onda usledio novi pad i Kei je poveo sa 3:2. Međutim, ovoga puta je bio strpljiv, sačekao je grešku rivala i potom servisima trasirao put u finale četvrtog Mastersa u sezoni – 6:3, 7:6 (7-4).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve