Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 18.04.2016.

11:06

Mari o dopingu: Kada igra 6 sati i ne umara se...

Endi Mari kaže da je tokom karijere sumnjao da se određeni igrači dopinguju.

Izvor: SO

Autor: SO

Mari o dopingu: Kada igra 6 sati i ne umara se...
Getty Images

Pre šest godina na Australijan openu Škot je trenirao sa Vejnom Odeznikom, koji je doživotno suspendovan zbog dopinga. “Gornji deo tela bio mu je ogroman“, prokomentarisao je Mari i dodao:

“Igrao sam protiv nekih tenisera i pomišljao: ’Nikako da padnu’ ili “Izgleda da se ne umara nimalo“. Da li sam ikada sumnjao da se neko dopinguje? Jesam. Čuješ glasine“.

Škot objašnjava zašto je u tenisu teže primetiti doping nego u drugim sportovima.

“Zato što u tenisu igrači mogu mnogo da napreduju u određenim udarcima ako poboljšaju tehniku. Sa fizičke strane ipak, ako vidiš da neko igra mečeve od šest sati iznova i iznova i ne pokazuje znake umora, onda bi pomnije to pogledao“.

Mari kaže da je javna suspenzija Marije Šarapove dobra za tenis.

“Ako se to događa i niko ne čuje ništa o tome, to je veliki problem jer sport zataškava afere svojih velikih zvezda. Teniski svet trebalo bi da zna šta se događa i, bar što se mene tiče, to pravilo počelo je da postoji sa slučajem Šarapova“, rekao je 28-godišnji Mari i dodao:

“Neće više biti tihih suspenzija ili da neko govori da je bio povređen. To je uradio Čilić, kada se povukao sa Vimbldona, onda su ljudi počeli da govore, da bi tek onda izašlo u javnost da je bio na doping testu. Onda to izgleda užasno“.

Mari smatra da se u tenisu zarađuje mnogo novca i da je u interesu svih da se više uloži u antidoping programe.

“Mislim da sport ne bi trebalo da štiti svoje zvezde niti bilo koga ko vara. Bilo da je reč o nameštanju mečeva ili dopingu, na prvi znak problema treba raditi da se to promeni, a ne da se govori: ’To se retko dešava’. Hajde da se postaramo da se ne dešava nikad. Zašto ne investirati više u antidoping programe? Ima smisla, treba zaštiti integritet sporta“, zaključio je Mari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve