Nova vest
Tenis

Petak, 18.03.2016.

22:00

Novak taj brejkovima do polufinala sa Rafom

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u novo polufinale Mastersa u Indijan Velsu pobedom nad Žo-Vilfredom Congom u dva taj brejka.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novak taj brejkovima do polufinala sa Rafom
Photo by Julian Finney/Getty Images

Đoković nije bio na vrhuncu protiv Francuza, ali je imao više koncentracije u odlučujućim trenucima i slavio rezultatom 7:6 (7-2), 7:6 (7-2).

Novak je u pohodu na rekordnu petu i treću uzastopnu titulu u kalifornijskoj pustinji, ali je do 19. uzastopnog polufinala na turnirima iz serije 1.000 stigao uz dosta oscilacija.

Posle nekoliko ne baš sjajnih mečeva u uvodnoj fazi turnira, duel sa Congom krenuo je odlično i rano napravio brejk. Potom je propustio dve brejk lopte za 5:2, pa je kazna stigla u gemu u kojem je servirao za set. Bio je na ivici da izgubi taj deo igre jer je francuski teniser udarao kao u transu, pogađavši forhende iz svih delova terena.

Međutim, Srbin je izdržao do taj brejka u kojem je viđen fer plej potez dostadašnjeg dela sezone. Novak je fantastično odigrao volej na mreži, Francuz je jedva stigao lopticu i poslao je u aut, a sudija Marfi je saopštio da je rezultat 3:0 u korist Srbina.

Iznenađenje je stiglo kada je prvi reket planete prišao i rekao mu da ga je loptica dotakla pre nego što je izašla u aut, pa je poen dodeljen Congi i umesto 3:0 na semaforu je stajalo 2:1. To ga nije mnogo koštalo jer je napravio seriju kojom je rešio prvi deo igre – 7:6 (7-2).

Iako je u drugi deo igre ušao mnogo opuštenije, napravio je nekoliko grešaka i Žo je bio taj koji je zadao prvi udarac za 2:1. Ipak, greškama je omogućio protivniku ribrejk, a u desetom gemu je jedva izvukao živu glavu. Đoković je imao dve meč lopte kod 5:4, kada se Conga izvukao sa dva izuzetno riskantna forhenda i potom izborio taj brejku. Baš kao u prvom setu, u njemu nije imao mnogo šanse, pa se Novak plasirao u polufinale posle više od dva sata igre.

Ovo je bio 21. međusobni duel dvojice tenisera i 15. pobeda Đokovića, koja mu je omogućila novi duel sa Rafaelom Nadalom. U 48. epizodi najvećeg rivalstva u ‘belom sportu’ Novak vodi sa 24-23 u pobedama protiv Rafe, koji je bez problema izašao na kraj sa Keijem Nišikorijem – 6:4, 6:3.

Tok meča:

Conga je počeo meč svojim servisom i upravo zahvaljujući tom udarcu lako je osvojio prva dva poena. Imao je incijativu od samog početka, šetao je Đokovića i došao do 30:0. Tada je Novak prvi put ušao u poen – bekhend paralelom iznudio je grešku protivnika, a onda još jednom sačekao aut Francuza. Ipak, tada je servis ponovo proradio za 1:0 u gemovima.

Srbin je uzvratio istom merom u prvom poenu, ali je onda napravio dve neiznuđene greške za prve probleme. Viđen je identičan scenario kao u prvom gemu – dobri servisi za 1:1.

Potencijalna prilika da ugrozi rivala uticala je na Žoa, koji je i pored solidnih servisa, retko koristio priliku da napadne. Posle dve jeftine greške Đoković je imao 15:40. Vratio je izuzetno jak početni udarac Conge, a kada je ovaj izašao na mrežu, usledio je fantastičan lob za prvi brejk – 2:1.

Nastavio je Francuz da greši – dva forhenda završila su u velikom autu, pogodio je pasing šot istim udarcem, ali je potom ponovo prebacio teren za 3:1.

Imao je priliku Novak i za dupli brejk kada je lepo izašao na mrežu za 15:30. Nije uspeo da još jednom oduzme servis rivalu koji je forhendima i početnim udarcima vezao tri poena i prekinuo seriju protivnika od tri uzastopna gema.

Najbolji igrač današnjice lako je osvajao svoje gemove, a onda u sedmom propustio priliku da reši prvi set u svoju korist. Odlično je čitao udarce rivala, terao ga na greške, a posle prve duple imao dve vezane brejk šanse. Međutim, Conga je odigrao izuzetno agresivno, dobio četiri poena u nizu i izvukao se na 4:3.

U sledećih nekoliko minuta nije bilo previše uzbuđenja – igrači su lako osvajali poene u kojima su servirali, sve do trenutka kada je Srbin imao priliku da osvoji prvi set. Poveo je 30:0 u desetom gemu, ali je onda dozvolio Congi da mu 'uđe u glavu'. Sve udarce je odigrao pogrešno i Francuz je forhendima vratio brejk za 5:5.

Nikako Novak nije mogao da se izbori sa forhendima Francuza koji su bili sve snažniji i precizniji. Conga je imao odličnu taktiku – niskim slajsevima je mamio rivala da mu šalje nešto više loptice, što je kažnjavao snažnim forhendima.

Osvojio je svoj gem, a onda ekspresno došao do 0:30 u 12. gemu. Tada je Đoković imao mnogo sreće da izbegne tri brejk šanse. Ušlo se u maratonski gem sa četiri izjednačenja, ali je prvi igrač planete konačno izborio taj brejk.

Odlično je počeo dodatni gem – poveo sa 2:0, a onda imao i dobijeni poen posle odličnog voleja jer je Conga izbacio lopticu u aut. Tada je Đoković priznao da je zakačio, iako sudija nije primetio, i predao poen Žou. Činilo se da to može da unese neizvesnost u taj brejk, ali je Conga promašio nekoliko forhenda i Novak je konačno dobio prvi set sa 7:6 (7-2).

Videlo se da je Đoković ušao mnogo opuštenije u drugi set, ali je Conga nastavio da preti. Na 40:15 je odapeo sjajan pasing šot iz bekhend, ali je to bilo sve – 1:0.

Po ko zna koji put u ovom meču Novak je stigao do 15:30 na servis rivala, najviše zahvaljujući greškama. Međutim, jedan poprilično lagan ritern je izbacio u aut, a Conga to iskoristio da servisima preokrene i izjednači na 1:1.

Sada je red bio na devetog igrača na ATP listi da pripreti – dupla servis greška Đokovića značila je da ima 15:30, kada je Srbin pogodio fantastičnu forhend dijagonalu. Otišao je na 40:30 i mnogi su već upisali novi gem, ali je napravio dvostruku servis grešku. Ona je prouzrokovala nešto nesigurniju igru – još dva udarca izbacio je van terena i Conga je napravio brejk za 1:2.

Slična situacija kao u prethodnom viđena je u četvrtom gemu drugog seta. Snažnim servisima Žo je stigao do dve gem lopte kojima bi potvrdio stečenu prednost, ali je onda počeo da greši. Forhendi su odlazili daleko u aut, a Đoković je strpljivo čekao greške i napravio ribrejk.

Manje od 60 sekundi kasnije, dobio je gem sa ‘nulom’ za novo vođstvo – 3:2.

Mnogo toga u ovom meču zavisilo je od Conginog forhenda, umeo je da pogodi fantastične vinere, ali i da promašuje zicere u serijama, kao u petom gemu. Ipak, oni ga nisu koštali i osvojio je gem, što je učinio i Đoković za 4:3.

Ponovo se ušlo u nešto mirniji period meča, sve do desetog gema kada je Conga ponovo servirao sa one, teže strane, jer mu je sunce smetalo pri izbačaju loptice. Laganih 30:0 i svi su čekali 5:5, kada se Đoković vratio, a onda fantastičnom defanzivom stigao do prve meč lopte. Nju je Francuz spasao riskantnim insajd-in forhednom, ali je promašio sledeći udarac za novu šansu Novaka. I nju je neutralizovao vinerom iz forhenda koji je jedva kačio liniju, a potom izjednačio u gemovima.

Srbin je kontrolisao ritam, ali je Conga hazarderskim tenisom ostajao u meču i izborio novi taj brejk. Taj deo igre počeo je kao i onaj prethodni – mini brejk prvog igrača sveta koji je ispustio, ali napravio novi za 4:2. Posle duple servis greške i odlične defanzive Đokovića bilo je jasno da će najbolji igrač današnjice u polufinale – 7:6 (7-2), 7:6 (7-2).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve