Nova vest
Tenis

Subota, 15.08.2015.

21:00

Četvrto finale Rodžers kupa za Novaka

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrto finale Rodžers kupa u Montrealu, pobedom nad Žeremijem Šardijem iz Francuske.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Minas Panagiotakis/Getty Images

Đoković je odigrao mnogo bolje nego u duelu sa Gulbisom prethodnog dana i slavio rezultatom 6:4, 6:4, posle nešto manje od 80 minuta igre.

Novak ima maksimalan učinak u finalima – dva puta je trofej dizao u Montrealu, a jednom u Torontu.

Ovo je bio deseti međusobni duel Srbina i Francuza i deseta pobeda Novaka maksimalnim rezultatom. Poslednji put su se sastali na Rolan Garosu prošle godine, kada je prvi igrač sveta pobedio rezultatom 6:1, 6:4, 6:2.

Đoković će u borbi za titulu igrati sa boljim iz drugog polufinala u kojem se sastaju Kei Nišikori i Endi Mari.

Ostvario je 30. uzastopni trijumf na turnirima iz serije 1000 i pridružio se Rafaelu Nadalu kao jedini igrač koji je igrao najmanje pet finala Mastersa u četiri različite sezone. On nije izgubio pre finala na nekom turniru još od oktobra prošle godine, što je ukupno 44 trijumfa do same završnice.

Polufinalni duel Mastersa u Kanadi počeo je nervoznim gemom Šardija koji je sa dve duple greške praktično poklonio brejk rivalu. To je Đokoviću bilo dovoljno da povede u setovima. Prvi igrač planete osetio je blagu nelagodnost u podlaktici desne ruke zbog kojeg je dva puta tražio masašu, a neposredno posle intervencije napravio je brejk u petom gemu drugog seta. Stečenu prednost je sačuvao i obezbedio novo finale za nešto manje od 80 minuta igre.

Francuz je bio mnogo agresivniji, ali je zato više grešio – imao je 18 vinera i 24 neiznuđenje greške, dok je Novak uz 12 direktnih poena imao samo 9 grešaka.

Duel su sa tribina posmatrali Didije Drogba i Janko Tipsarević, a najzanimljiviji trenutak desio se u pauzi između setova, kada je Srbin osetio da neko puši marihuanu na tribinama.

Tok meča:

Šardi je meč otvorio dvema duplim servis greškama i odmah pokazao da je izuzetno nervozan. Posle toga je usledio prvi poen, ali je Đoković agresivnom igrom iskoristio nervozu protivnika i bekhend paralelom došao do dve vezane brejk šanse. Prvu je Francuz spasao odličnim napadom, ali je kod druge izbacio forhend u aut za 1:0.

Novak je imao problema sa tajmingom na početku, ali je dobrim servisima održavao prednost. Četiri servis vinera bila su dovoljna da se potvrdi brejk i vođstvo od 2:0.

Drugi gem na svoj servis Žeremi je počeo odličnom kombinacijom i vinerom iz forhenda po paraleli. Posle toga je pogodio tri snažna servisa i upisao se na semafor – 2:1.

Prvi problemi na servis Đokovića javili su se u četvrtom gemu kada je napravio prvu duplu grešku, a onda i pogrešio kod voleja za 15:30. Ipak, vratio se sa dva kvalitetna napada, pre nego što je Šardi pogodio poen dosadašnjeg toka meča – kontra forhend paralelom. To nije mnogo uznemirilo Srbina koji je sa dva servisa otišao na 3:1.

Prilikom servis gemova francuskog igrača nije se mnogo igralo – ponovo su servisi bili dovoljni za 3:2.

U pauzi između gemova Đoković je zatražio preventivnu masađu desne podlaktice i ona mu je pomogla da lako osvoji sledeći gem. Odservirao je i prvi as drugim servisom, a još jednim početnim udarcem otišao na 4:2.

U sledećih nekoliko gemova nije bilo previše uzbuđenja, pa je Đoković posle nešto više od pola sata igre došao u priliku da servira za prvi set – 5:4.

Prvi poen dobio je servis, a drugi izuzetnom defanzivom kojom je iznudio grešku Šardija na mreži. Novi dobar servis bio je dovoljan za tri vezane set lopte, a već prvu je forhendom realizovao za 6:3.

Đoković se sjajno branio na startu drugog seta – jednom je uspeo da pogodi nestvaran pasing šot kratkom dijagonalom, ali onda nije mogao da iskontroliše drajv volej protivnika koji je poveo sa 40:30. Iako je konstantno pogađao prvi servis on mu nije donosio mnogo prednosti jer su riterni koji su se vraćali od Novakovog reketa bili savršeni. Oni su mu doneli dve odvojene brejk šanse na samom startu, ali realizacija nije bila dobra. Šardi je uspeo da veže dva vinera i povede sa 1:0 posle gema koji je trajao više od 10 minuta.

Za razliku od uvodnog, drugi gem drugog seta trajao je nešto više od minuta – Đoković je agresivnim forhendima i asovima brzo dobio četiri poena i izjendačio na 1:1.

Đoković je u jednoj pauzi ponovo zatražio masažu podlaktice u nešto mirnijem periodu meča, a u petom gemu došao je do možda i odlučujuće prednosti. Sačekao je nešto slabiji gem protivnika i napravio brejk za 3:2.

Za manje od 90 sekundi materijalizovao je stečenu prednost, a onda se i Francuz konsolidovao i novim gemom smanjio na 4:3.

Novak je nastavio sa sjajnim servisima i još boljom defanzivom. Vratio je fenomenalan ritern protivnika i onda agresivnim napadim stigao na gem do finala. Francuz je dobrim početnim udarcem smanjio na 5:4 i naterao Đokovića da svojim servisom završi meč. To je i učinio i plasirao se u četvrto finale Rodžers kupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve