Nova vest
Tenis

Petak, 15.05.2015.

16:00

Nišikoriju set, Novak u polufinalu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira iz Masters 1.000 serije u Rimu pobedom nad Keijem Nišikorijem sa 6:3, 3:6, 6:1.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino

Đoković će u polufinalu igrati sa Davidom Fererom, koji je dobio David Gofana u tri seta.

Đoković ponovo nije bio na visokom nivou, ali je u trećem setu uspeo da prelomi meč i tako stigne do nove teške pobede u prestonici Italije.

Ovo je bio šesti međusobni meč dvojice tenisera, a Novak sada vodi sa 4-2. Na šljaci su jedini put igrali na Rolan Garosu 2010, kada je srpski teniser slavio u tri seta. Đoković je dobio i poslednja dva meča, prošle godine u Parizu i Londonu, a prethodno je poražen na US openu.

On je furiozno startovao i već posle nekoliko minuta vodio sa 3:0, pa je do kraja prvog seta uz sitne probleme održavao stečenu prednost.

Početkom drugog dela igre Kei je počeo da diže nivo igre – servis mu je u tom delu meča funkcionisao perfektno, a pun samopouzdanja napadao je iz svih pozicija. Novak se nekoliko puta izvlačio, ali nije mogao u šestom gemu kada ga je rival oterao od linije i napravio brejk za 4:2.

Isto kao i Đoković, i Nišikori je mirno priveo set kraju za 1-1. Na 2:1 u trećem Beograđanin je povratio ritern, a onda i dočekao grešku Japanca za brejk. Tada je meč prelomljen – Đoković je do kraja još jednom oduzeo servis protivniku i posle nešto manje od dva sata igre upisao novo polufinale.

Nole je imao velikih problema na drugi servis (osvojio samo 45%), a meč je završio sa 17 direktnih poena i jednom greškom više. Nišikori je bio agresivniji, ali je zato napravio 29 neiznuđenih grešaka uz 18 vinera.

Ferer je trenutno na osmom mestu ATP liste, a u dosadašnjih 19 međusobnih duela zabeležio je samo pet pobeda nad Đokovićem.

Turnir u prestonici Italije, koji se igra za ukupan nagradni fond od 3,83 miliona evra, Novak je do sada osvajao tri puta (2008, 2011, 2014) i biće to njegova poslednja priprema pred učešće na drugom Gren slemu sezone – Rolan Garosu (24. maj – 7. jun).

Tok meča:

Novak je na siguran način otvorio duel sa Japancem, pošto je vrlo lako stigao do vođstva u gemovima, da bi već u narednom gemu uspeo da stigne i do prvog brejka na meču. Nišikori je takođe delovao sigurno, stvorio je dve vezane gem lopte, ali je onda Srbin počeo da riternira u svom stilu, šaljući forhende blizu linije i zasluženo stigao do 'duplog' vođstva – 2:0.

Usledio je još jedan siguran servis gem, iako je Nišikori bio blizu svoje prve šanse da protivniku oduzme servis, ali je Novak ponovo odigrao dobro i potvrdio brejk. Japanac se zatim, ponovo uz određene probleme, upisao na semafor, da bi Đoković uzvratio istom merom za novu sigurnu prednost – 4:1.

Nišikori nije odustajao od povratka u prvi set, a odličnu šansu da vrati brejk propustio je u devetom gemu. Imao je dve vezane brejk šanse, ali Đoković je bio miran, dobio je četiri vezana poena i poveo sa 1-0 (6:3).

I pored propuštene šanse u prvom gemu drugog seta Nišikori je bez većih problema uspeo da povede, da bi Novak uzvratio istom merom. Srpski teniser nije uspevao da pročita veoma dobre servise Japanca koji je bez mnogo igre poveo sa 2:1.

Kei je izuzetno dobro pogađao bekhendom – kontrolisao je poene na svoj servis, početni udarac ga je savršeno slušao i posle nova dva razmenjena gema na semaforu je pisalo 3:2.

Nišikori je malo-pomalo podizao nivo igre i bio vidno agresivniji od Đokovića. U šestom gemu pogodio je dva bekhenda, da bi dubokom lopticom iz forhenda stigao do dve vezane brejk šanse. Već na prvoj je napao kratkom bekhend dijagonalom i stigao do 4:2. Činilo se da će Novak moći da se vrati kada je u narednom gemu dočekao grešku za 0:30, ali je tada japanski igrač vezao nekoliko spektakularnih poena i sjajnom bekhend paralelom materijalizovao stečenu prednost – 5:2.

Najbolji sportista sveta za prošlu godinu lagano je došao do 5:3 i činilo se da će Nišikori biti pod pritiskom. Međutim, on je dobio svaku dužu razmenu i posle nove greške Novaka iz forhenda izjednačio u setovima – 6:3.

Poprilično nesiguran bio je i prvi gem Đokovića u odlučujućem setu – na 15:30 imao je sreće da pasing šot rivala završi u autu, a onda je dobrim servisom poveo sa 1:0.

Isti scenario od pre nekoliko gemova je ponovljen – Đoković je dobrim riternima stigao do 0:30, ali je onda počeo da izbacuje u aut loptice posle servisa koje bi inače vraćao. Posle tri takva Japanac je upisao novi gem. Propuštene poluprilike na sreću ne utiču na Novakove gemove koji relativno lako stiže do novog vođstva – 2:1.

Prvi igrač planete bio je suviše pasivan za svoje standarde, ali mu je ritern proradio baš kad je bilo potrebno. Sa dva dobra udarca došao je do 0:30, a potom i do dve vezane brejk lopte. Ponovo se povukao, nije želeo da napadne, ali je sačekao grešku protivnika za veliku radost i brejk – 3:1.

Mnogo opuštenije ušao je u sledeći gem – zabeležio je dva servis vinera, jedan direktan poen forhendom što je bilo dovoljno za 4:1.

Tada je meč i prelomljen – Đoković je do kraja još jednom oduzeo servis protivniku i posle nešto manje od dva sata igre upisao novo polufinale – 6:3, 3:6, 6:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve