Nova vest
Tenis

Nedelja, 16.11.2014.

13:40

USA Today: Ovo je Đokovićeva era

Novak Đoković dominira tenisom u poslednje četiri godine, zaključak je teniskog kolumniste ’USA Today’ Daglasa Robinsona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Od magične 2011. Novak je tri puta godinu završavao na prvom mestu, osvojio je šest Gren slemova, 29 titula i imao je 88,8% pobeda (279-35).

„Kada pogledate statistiku u poslednje četiri godine on je najdominantniji igrač. I ne deluje da će se ta dominacija skoro završiti“, rekao je Tim Henman, nekadašnji britanski teniser.

Novak se u nedelju sastaje sa Rodžerom Federerom u finalu završnog Mastersa u Londonu u pokušaju da osvoji treću uzastopnu titulu i produži niz pobeda u dvoranskim uslovima (31).

Legenda tenisa Džon Mekinro nikada nije krio da je Đokovićev navijač, a uspon srpskog tenisera uporedio je sa svojom karijerom.

„Podseća me na mene, kada sam pokušao da se probijem pored Konorsa i Borga. To su bili moji Nadal i Federer. Bio sam ponosan što sam uspeo da se probijem, a očigledno je da je i on uspeo.“

Mekinro ipak smatra da Novak još nije došao do nivoa Federera, Nadal, Samprasa i Roda Lejvera, za koje kaže da su najbolji teniseri u istoriji.

„Još nije. Mislim da je bez dileme u Top10 svih vremena. Ali, on se na toj lestvici penje svakog minuta. Još uvek, kada se gleda ukupna karijera, nije na tom nivou. Ali, ne treba zaboraviti i da je on osvojio samo sedam Gren slemova upravo zbog Nadala i Federera.“

Odličan komentar na ovu temu dao je Kei Nišikori po završetku polufinala u Londonu, na pitanje da li je Novak bolji od Federera i Nadala.

„Kada on igra najbolje što može, mislim da niko ne može da ga zaustavi“, rekao je Japanac.

Rezultati Đokovića, Federera i Nadala od 2011. godine:

Đoković: 6 Gren slemova, 29 titula, 88,8% pobeda (279-35)
Nadal: 5 Gren slemova, 21 titula, 85,7% pobeda (234-39)
Federer: 1 Gren slem, 16 titula, 82,8% pobeda (251-52)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve