Nova vest
Tenis

Subota, 15.11.2014.

21:48

Kontroverze, meč lopte, RF u finalu

Švajcarski teniser Rodžer Federer plasirao se u finale Završnog Mastersa u Londonu, velikim preokretom protiv sunarodnika Stana Vavrinke.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Federer je slavio rezultatom 4:6, 7:5, 7:6, iako je u trećem setu spasao čak četiri meč lopte rivala.

Drugi igrač na ATP listi u borbi za titulu boriće se sa Novakom Đokovićem, koji je u tri seta eliminisao Keija Nišikorija.

Ovo je bio 17. međusobni duel dvojice velikih prijatelja, a Federer sada vodi sa 15-2 u pobedama.

Duel u ’O2 areni’ osim velike borbe i četiri spasene meč lopte obeležile su i neke kontroverzne odluke sudije Sedrika Murijea, na štetu Federera.

Murije je prvo na početku odlučujućeg seta dodelio poen Vavrinki, iako je bio aut, što je umnogome uticalo da Rodžer izgubi brejk na samom startu. Druga se desila u taj brejku trećeg dela igre, ali je stariji Švajcarac i pored svega upisao trijumf.

Prvi deo igre počeo je veoma dobro po Stana, koji je već iz prve prilike oduzeo servis kolegi, a onda i odličnim riternima stekao velikih 5:2. Federer je vratio jedan brejk, ali je Vavrinka bez stigao do vođstva u setovima.

U drugom setu viđena je velika borba, šansi nije bilo sve do finiša, kada je Federer ugrabio svoju, pošto se njegov saigrač iz reprezentacije potpuno stegao.

Već opisana situacija desila se na početku trećeg seta, pa je Federer morao da juri prednost protivnika. Pri rezultatu 5:4 Vavrinka je srljao servis-volej igrom i dozvolio Rodžeru da spasi čak tri meč lopte.

Drama je dostigla vrhunac u taj brejku u kom je drugi teniser sveta diktirao tempo, ali se osvajač Australijan opena vraćao i poveo sa 6:5. Odličnim servisom stariji Švajcarac je spasao i četvrtu meč loptu, a onda i vezao dva sjajna poena za konačnu pobedu.

Federer nije odigrao kako ume i meč je završio sa 25 vinera i 26 neiznuđenih grešaka, dok je taj odnos kod Vavrinke bio 43:48.

Na kraju, imaćemo savršen završetan teniske godine – duel dvojice trenutno najboljih tenisera na ATP turu.

Tok meča:

Obojica tenisera sigurnim servisima otvorili su ovaj duel, da bi prve probleme Federer imao u trećem gemu. Vavrinka se izborio za brejk loptu i odmah je iskoristio za vođstvo od 2:1.

Drugi teniser sveta nije uspevao nikako da naudi protivniku, što je Stan maksimalno koristio. Pri rezultatu 4:2 mreža mu je donela novu šansu, da bi onda sevnuo ritern iz forhenda za dupli brejk – 5:2.

Četvrti igrač na ATP listi sa prvi problemima susreo se u osmom gemu, pošto nije pogodio nijedan prvi servis. Posle duple greške bilo je 15:40, a greškom iz forhenda ostavio je Rodžera u set (5:3).

Iako se mučio sa servisom, Federer je uspeo da veže četiri poena i pojača pritisak na rivala – 5:4. Ipak, to nije pokolebalo Vavrinku koji je odličnim servisima, iz drugog puta došao do seta – 6:4.

Federer je na Završnom Mastersu u Londonu spasao svih sedam brejk lopti, a sada je Vavrinka iskoristio prve dve.

Drugi deo igre Švajcarci su počeli sigurnim servisima, Vavrinka je u četvrtom gemu izgubio prvi poen na prvi servis, ali je lagano izjednačio na 2:2.

Peti gem doneo nam je nekoliko poena i nadmudrivanja na mreži – Federer je izašao kao pobednik i poveo sa 3:2.

Vavrinki je ponovo stao servis u šestom gemu. Rodžer je vezao dva poena, a posle greške iz forhenda, bilo je 15:40. Prvu priliku Stan je spasao as udarcem, da bi kod druge Federer lagan slajs poslao u mrežu.

Odličnom defanzivom izborio se za još jednu, ali je bio suviše pasivan i Vavrinka je izvukao gem za 3:3.

Pretio je Federer pri rezultatu 4:3, nekoliko puta imao priliku na djusu, ali se njegov prijatelj izvukao i izjednačio na 4:4.

Uzbuđenja nije bilo sve do 12. gema, kada je Vavrinka servirao za ostanak u setu. Tada se potpuno stegao, posle neverovatnog poena Rodžera napravio je dve greške – prvo je lagan smeč zakucao u mrežu, a onda je i promašio bekhend, pa je Federer izjednačio u setovima – 7:5.

Veoma zanimljiva situacija viđena je na startu odlučujućeg seta. Pasing šot Vavrinke u prvom poenu završio je u autu, ali je sudija Sedrik Murije korigovao odluku i dodelio mu poen. Federer nije čuo, nastavio gem misleći da je osvojio poen, a Vavrinka je sa sledeća dva došao do 0:40.

Usledila je rasprava starijeg Švajcarca sa sudijom, ali odluka nije mogla da bude promenjena. Stan je stigao do brejka iz druše šanse i poveo. Sigurnim servisima osigurao je stečenu prednost – 2:0.

Nervozni Federer mnogo je grešio u trećem setu i promašio neke udarce koje inače ne promašuje, poput smečeva. Ipak, posle nekoliko dobrih poena i kik servisa uspeo je da ostane u setu i smanji na 4:3.

U osmom gemu ponovo se stegla ruka Vavrinki, što je Federer uspeo da iskoristi. Dva puta se izborio za brejk loptu, ali je bio neprecizan i još jedna šansa je otišla u nepovrat – 5:3.

Na 5:4 usledio je najduži gem u meču, trajao je 12 minuta, a obojica tenisera smenjivala su se u vođstvu. Rodžer Federer uspeo je da spasi čak tri meč lopte, a onda i da iskoristi svoju treću šansu i nekako ostane u uvom polufinalu – 5:5.

Iako je Rodžer imao ’momentum’ na svojoj strani, sledeći gem Vavrinka je počeo neverovatno – pogodio dva vinera (jedan iz bekhenda, drugi iz forhenda) i već imao 0:30. Posle odličnog servisa drugi igrač sveta promašio je zicer na mreži i poklonio dve brejk šanse protivniku. Prvu je spasao as udarcem, dok je na drugoj odservirao odličan drugi servis. Vavrinka je posle rasprave sa nekim sa tribina izbacio forhend u aut, pre nego što je Rodžer pogodio fenomenalan insajd in forhend za 6:5.

Vavrinka je suludo napadao servis-volej igrom, dovodio sebe u problem, ali je vinerima iz forhenda uspeo da se vrati i izbori taj brejk (6:6).

Prvi je do mini brejka došao Federer odličnom kontrom, ali se Vavrinka vratio bekhend dijagonalom. Otišao je drugi igrač sveta na 4:2, ali mu rival ponovo nije dao da se odlepi. Ipak, kada je bilo najpotrebnije, Rodžer je odigrao savršene voleje i jednim takvim iskoristio prvu meč loptu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve