Nova vest
Tenis

Četvrtak, 06.11.2014.

16:30

Sve Novakove titule na Mastersu

Prvi teniser sveta Novak Đoković do sada je tri puta osvajao završni Masters – 2008, 2012. i 2013. godine.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Ukoliko slavi i ove godine, Novak će postati tek peti teniser u istoriji koji je četiri puta osvojio završni turnir sezone, a svojim dosadašnjim učinkom zaslužio je da se nađe u video-serijalu ATP-ja pod nazivom “legende završnog Mastersa“.

Prvi put Novak je osvojio taj turnir 2008. godine – sezonu koju je počeo svojom prvom Gren slem titulom u Melburnu okončao je na najlepši mogući način. To je bio poslednji Masters kup u Šangaju, a Novak je na putu do trofeja dobio prvo Del Potra i Davidenka, usledio je poraz u grupnoj fazi od Conge, a onda i trijumfi nad Simonom u polufinalu i Davidenkom u meču za trofej.

“Ovo je jedna od mojih najvećih pobeda u karijeri, sigurno mogu da ga poredim sa trijumfom na Australijan openu. Činjenica da osmorica najboljih igraju ovde dovoljno govori o kvalitetu tenisa. Završio sam sezonu na način na koji sam je započeo“, rekao je Novak posle trijumfa 2008. godine.



Sledeće dve sezone uspeha nije bilo, baš kao ni 2011. godine, najbolje u Novakovoj karijeri, ali zato se 2012. vratio na presto, ovoga puta u Londonu. Ostvario je svih pet pobeda – u grupi je dobio Congu, Marija i Berdiha, u polufinalu je posle preokreta savladao Del Potra, a u napetom meču za trofej bio je bolji od Rodžera Federera sa 7:6 (8-6), 7:5.



Prošle godine Novak je bio u neverovatnom naletu posle razočaravajućeg poraza u finalu US opena – osvojio je Peking, Šangaj i Pariz, pa je sa ogromnim samopouzdanjem došao u London.

To se videlo i po ostvarenim rezultatima – Novak je redom dobio Federera, Del Potra, Gaskea i Vavrinku, a u finalu je bez problema bio bolji od Rafaela Nadala sa 6:3, 6:4.

“Osvajanje dve uzastopne titule jeste veliko dostignuće, kruna svih uspeha koje sam imao 2012. i 2013. godine. Uvek je zadovoljstvo igrati u Londonu pred publikom koja strastveno voli tenis i poznaje ga. Poseta je izvanredna, organizacija takođe, ovde se slavi tenis“, kaže Đoković.



Novak se ove godine nalazi u grupi sa Čilićem, Berdihom i Vavrinkom, a u London dolazi posle titule u Parizu.

“Prioritet je da samo nastavim da igram dobro – vraćam se osnovama, trudim se da stvari ostanu jednostavne jer osećam da sam se ponovo povezao sa sobom. Osećam da su moji rezultati posledica toga“, zaključio je prvi teniser sveta.

Prvi meč ove godine u Londonu Novak igra u ponedeljak od 20 sati sa Marinom Čilićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve