Nova vest
Tenis

Utorak, 19.08.2014.

13:54

US open: Sva Novakova finala

Ni na jednom Gren slem turniru Novak Đoković nije igrao više puta u finalu od US opena.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Australijan open Novak je osvajao svaki put kada bi prošao četvrtfinale (2008, 2011, 2012, 2013), ali u Njujorku nije imao toliko uspeha – čak pet puta je stizao do meča za titulu, ali samo jednom je uspeo i da osvoji trofej, 2011. godine.

Prvo Đokovićevo finale US opena bilo je ujedno i njegovo prvo Gren slem finale. Mladi, 20-godišnji Đoković u Njujork je došao na krilima fantastične igre u Montrealu, gde je redom pobedio tada trojicu najboljih na svetu – Endija Rodika, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Na US openu Novak je eliminisao Hasea, Štepaneka, Del Potra, Monaka, Moju i Ferera, a u finalu ga je čekao veliki Rodžer Federer. Đoković je u prvom setu propustio pet set lopti na svoj servis (od toga tri vezane), u drugom setu još dve na servis rivala, ali znatno iskusniji Federer slavio je sa 7:6 (7-4), 7:6 (7-2), 6:4.

I naredne dve godine Federer je bio koban za Đokovića u Njujorku, ali u polufinalu, ali onda je došla 2010. godina i turnir koji će biti uvod i prekretnica za najbolju sezonu u Novakovoj karijeri.

Novak je savladao Troickog u pet setova na startu, usledili su trijumfi nad Pečnerom, Blejkom, Fišom i Monfisom, a onda novi okršaj sa Federerom. Tada je Novak spasao dve vezane meč lopte (“zažmurio sam i udario forhend iz sve snage“, izjavio je posle) i slavio sa 7:5 u petom setu.

Na putu ka tituli sada je stajao Rafael Nadal, koji je na tom US openu servirao verovatno najbolje u karijeri – 6:4, 5:7, 6:4, 6:2.

Usledila je 2011. godina – Novak je iza sebe imao trofeje na Australijan openu i Vimbldonu i jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa. Đoković je bio bolji od Nilanda, Berloka, Davidenka, Dolgopolova, Tipsarevića, a onda je usledio još jedan epski meč sa Federerom. Čuveni ritern, spasene dve meč lopte na Rodžerov servis i nova pobeda u pet setova.

Ovoga puta ishod je bio drugačiji – Đoković je te sezone imao Nadalovu meru i, uprkos bolu u leđima koji ga je sprečio da servira najjače što može u četvrtom setu, odigrao je perfektno i slavio sa 6:2, 6:4, 6:7 (3-7), 6:1. Prva i za sada jedina Novakova titula na terenima Flašing Medouza.

Sledeće sezone Đoković je bez ikakvih problema došao do finala, uz samo jedan izgubljeni set, a pobedio je Lorencija, Dutru Silvu, Benetoa, Vavrinku, Del Potra i Ferera.

U finalu je suparnik bio Novakov vršnjak Endi Mari, čovek koji je do tada izgubio sva četiri GS finala koja je igrao. Meč je igran po vetrovitim uslovima kojima se Škot bolje adaptirao, a dok je Đoković potpuno ušao u meč, već je bilo kasno – 7:6 (12-10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

I 2013. godine Đoković je stigao do finala trijumfima nad Berankisom, Bekerom, Sousom, Granoljersom, Južnim i Vavrinkom, u napetom polufinalu teškom za gledanje Novakovim navijačima.

Novakova tadašnja kriza u Gren slem finalima nastavila se i u meču sa Nadalom – fantastični period igre od sredine drugog do rane faze trećeg seta nije bio dovoljan za trijumf, iako je Đoković u završnici trećeg seta propustio tri uzastopne brejk šanse. Na kraju, Nadal je pobedio sa 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.



Uprkos lošoj igri u Torontu i Sinsinatiju, Đoković je u krugu glavnih favorita za trofej u Njujorku. Nadala ove godine nema zbog povrede, ali Federer igra briljantno, Mari pokušava da povrati samopouzdanje, a na scenu su stupili novi kandidati poput Dimitrova i Raonića.

Čekamo 25. avgust, dan kada počinje poslednji Gren slem turnir u sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve