Nova vest
Tenis

Petak, 06.04.2012.

17:22

Janku maraton, Srbiji izjednačenje

Srpski teniser Janko Tipsarević pobedio je Čeha Radeka Štepaneka i tako izjednačio na 1-1 u duelu dve zemlje u četvrtfinalu Dejvis kupa u Pragu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Tipsarević je do veoma vredne pobede došao sa 5:7, 6:4, 6:4, 4:6, 9:7, posle više od pet sati igre.

Češkoj je vođstvo doneo Tomaš Berdih, koji je pobedio Viktora Troickog sa 6:2, 6:1, 6:2.

Četvrtfinalni duel nastavlja se u subotu u 15 časova dubl susretom, a završava se u nedelju, kada su na programu preostali singl mečevi.

Štepanek je na samom startu bez problema sačuvao svoj servis i poveo sa 1:0, da bi Tipsarević, uz malo problema, vrlo brzo izjednačio. U trećem gemu vođena je velika borba, češki teniser je imao nekoliko gem lopti, ali je Janko uspeo da iskoristi drugu priliku za brejk i povede sa 2:1. Taj gem završen je kontroverznom odlukom sudije, pošto je čist poen za Štepaneka dosudio Tipsareviću, ali je nije promenio posle prigovora.

Tipsarević je u narednom gemu povećao na 3:1, a potom je ponovo imao priliku da ugrozi Čeha na servisu, ali nije uspeo, pa je Štepanek smanjio na 3:2. Možda i najneizvesnija borba vodila se u šestom gemu, kad su obojica imali šansu da ga osvoje, ali je, ipak, Janko imao više sreće i ponovo je povećao svoju prednost. Ipak, usledio je preokret češkog tenisera, koji je posle sigurnog servis gema došao i do brejka tako što nije Tipsareviću dozvolio da osvoji nijedna poen, za 4:4.

U naredna tri gema obojica tenisera su osvojili svoje servis gemove, da bi u 12. gemu, Štepanek na servis Tipsarevića došao do set lopte, koju je i iskoristio za vođstvo od 1:0.

Janko je odlično započeo drugi set i odmah napravio brejk, ali je Štepanek odmah uzvratio. U naredna dva gema nije bilo brejkova, da bi Janko iskoristio priliku i oduzeo servis Štepaneku za 3:2. Od tad je Tipsarević imao inicijativu, ali je u desetom gemu, baš kada je servirao za izjednačenje u setovima, Čeh uspeo da mu pripreti. Ipak, srpski teniser je uspeo da se odbrani i iskoristi treću set loptu za 1:1.

Na samom početku trećeg seta, Tipsarević je došao do brejka, da bi ga Štepanek dobro namučio u narednom gemu, ali je ipak poveo sa 2:0. U narednim gemovima nije bilo većih uzbuđenja, ali ni pravih prilika da jedan drugome oduzmu servis. To se promenilo u osmom gemu, kada je Štepanek imao odličnu priliku da dođe do brejka, ali se Janko odlično odbranio i poveo sa 5:3. Pošto je Čeh smanjio u narednom gemu, Janko je u desetom bez izgubljenog poena došao do prednosti od 2:1 u setovima.

U istom ritmu, Janko je nastavio i u četvrtom setu, u kojem je u petom gemu došao do brejka i tako poveo sa 3:2. Ipak, Štepanek je brzo uzvratio istom merom. U 11. gemu češki teniser je nošen podrškom publike poveo sa 5:4, da bi zahvaljujući Jankovim greškama došao do set lopte na njegovom servisu, koju je iskoristio za 2:2. Pri poslednjem poenu, Tipsarević je odservirao kako treba, ali je linijski sudija uzviknuo aut, a iko je Štepanek vratio lopticu, Janko je nije prebacio preko mreže. Naš tim uputio je protest sudiji, ali je selektoru Obradoviću objašnjeno da poen ostaje pošto Tipsarević nije uspeo da vrati loptu češkom teniseru.

Janko je, ipak, sve to ostavio iza sebe i igrao je veoma sigurno pa je u petom gemu iskoristio prvu šansu za brejk za vođstvo od 3:2, ali je Štepanek odmah uzvratio. Od tada se vodila veoma neizvesna borba, igralo se poen za poen, ali novih brejkova nije bilo. U 11. gemu Tipsarević je poveo sa 40:15, ali je obe šanse tada prokockao, a Čeh je preokrenuo za 6:5. Janko je u narednom gemu bio blizu izjednačenja pre nego što je Štepanek uzvratio, a čak došao i do meč lopte, ali je srpski teniser uspeo da se odbrani.

U sličnoj situaciji našao se i dva gema kasnije, kada je Čeh imao nove dve meč lopte, ali ih je Tipsarević sjajnim udarcima spasao, a potom i izjednačio na 7:7. Odmah potom srpski teniser je došao do prilike za brejk, prvu nije iskoristio, ali drugu jeste, pa je u 16. gemu došao do prilike da servira za meč, koju je i iskoristio.

Po završetku meča, Štepanek je odbio da čestita pobedu Janku, a čak mu je pokazao srednji prst, što je posebno naljutilo srpskog tenisera, ali je naš stručni štab sprečio veći incident.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve