Nova vest
Tenis

Sreda, 26.01.2011.

07:53

AO: Endi Mari zaustavio Dolgopolova

Peti nosilac Endi Mari pobedio je Aleksandra Dolgopolova sa 7:5, 6:3, 6:7 (3-7), 6:3 u četvrtfinalu Australijan opena posle tri časa i pet minuta igre.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Ukrajinac je eliminisao Congu i Soderlinga, herojski se borio i sa Britancem, ali je Mari ipak bio bolji i plasirao se u svoje peto Grend slem polufinale.

Škot će se za novo finale Ozi opena boriti sa pobednikom dvoboja Rafaela Nadala i Davida Ferera (9.30h). Prošle godine Mari je dobio Nadala u četvrtfinalu, ali je u borbi za titulu poražen od Federera.

Mari i Dolgopolov fenomenalno su odigrali prvi set, ko god je ostao budan da ih gleda, sigurno nije zažalio. Istina, na početku se malo više grešilo, ali finiš seta bio je izuzetno dramatičan i pun neverovatnih poena.

Škot je u dva navrata imao prednost brejka (2:0 i 4:1), ali je vrlo loše servirao, pa je Ukrajinac karakterističnim, ravnim forhendima uspeo da se vrati u igru.

Izgledalo je da će pobednik prvog seta biti odlučen u taj brejku, ali Dolgopolov je sam sebi zagorčao život. Imao je dve vezane gem lopte na 6:5, a na drugoj je očajno odigrao lagan smeč; Britanac je bio spreman i sa 3m iza osnovne linije poslao je bekhend paralelu na liniju.

Ukrajinca je ’vadio’ izvrsni servis (10 asova u prvom setu), ali kada ne bi ubacio prvi, Mari bi momentalno preuzimao inicijativu. Taj dvanaesti gem bio je najduži – na prvoj set lopti Škot je poslao slajs u aut, naredne dve Dolgopolov je neutralisao asom, ali je četvrtu Mari pretvorio u vođstvo poslavši ritern iz bekhenda na samu liniju.

I u drugom setu presudio je početnički propust ukrajinskog tenisera. Pri rezultatu 2:1 za Škota vodio je Dolgopolov 40:15, lepo je izgradio ceo poen, a zatim je promašio ’zicer’ na mreži iako je imao dovoljno vremena, a Mari nije bio ni blizu loptice.

Usledilo je nekoliko grešaka i peti nosilac napravio je brejk za 3:1. Za razliku od prvog seta, Mari je bio suveren na svoj servis i sve do poslednjeg gema nije izgubio nijedan poen (16 uzastopno). Pri rezultatu 5:2 propustio je tri set lopte na servis Ukrajinca, još dve na svoj, ali je šestu realizovao za prednost 2-0 u setovima.

Iako je posle brejka Marija u prvom gemu delovalo da će meč biti ubrzo gotov, Dolgopolov se ponovo razigrao i uspeo da izjednači na 4:4.

Novi pritisak Britanac je izvršio pri rezultatu 5:5, ali Ukrajinac je servis-volej igrom spasao dve od tri brejk lopte, a na trećoj je Mari pogrešio.

Ušlo se u taj brejk, a Dolgopolov je ponovo pokazao da ima jake živce. Bio je smireniji u razmenama sa osnovne linije i poveo 4:2, zatim je Mari odservirao dvostruku grešku i zakucao smeč u mrežu, da bi još jednom greškom iz forhenda poklonio suparniku set.

Ukrajinac je igrao pet setova i sa Congom i sa Soderlingom i to je moralo da ostavi traga. Umesto da osvajanje seta deluje stimulativno na njega, Dolgopolov je potpuno klonuo u četvrtom setu izgubivši prvih 14 poena.

Već posle 13 minuta Mari je imao prednost 4:0, do kraja je borbeni Ukrajinac vratio jedan od brejkova, ali je peti nosilac bez većih problema došao do pobede i petog Grend slem polufinala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve