Nova vest
Tenis

Četvrtak, 20.01.2011.

03:16

Peng eliminisala nervoznu Jelenu

Najbolja srpska teniserka Jelena Janković završila je učešće na prvom Gren slemu sezone, Australijen openu u drugoj rundi.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Posle sat vremena i 51 minut igre na "Hajsens areni" u Melburnu, bolja od Jankovićeve bila je Kineskinja Šuai Peng sa 7:6 (3), 6:3.

Jelena je sa 3:0 otvorila meč, ali je u natavku usledio pad koncentracije, nervoza koja je donela duplo veći broj neiznuđenih grešaka od rivalke, te je raspoložena Kineskinja slavila sa 2:0. Peng će u sledećoj rundi igrati protiv Japanke Ajumi Morite.

Jelena je imala dobar procenat ubačenih prvih sevisa (61/87), ali je slabo osvajala poene (56%) te rivalki omogućila 13 brejk lopti od kojih je njoj bilo dovoljno da iskoristi četiri za pobedu. Jelena je naprvavila samo jedan brejk manje iz osam šansi. Teniserke su bile podjednako uspešne na mreži i po broju vinera (28), ali je presudio duplo veći broj neiznuđenih grešaka Jankovićeve (39-20).

Jelena Janković je sjajno počela meč, posle sigurnog prvog gema odmah je oduzela protivnici servis i iskoristivši treću brejk loptu povela 2:0. Međutim, srpska teniserka se tada malo opustila i dozvolila rivaki dve šanse da uzvrati brejkom, ali se brzo vratila u ritam, sačuvala servis i stigla do 3:0. U nastavku seta Jelena nije trošila previše snage i napadala servis protivnice, te je lako osvajala poene na svoj, sve do gema kojim je trebalo da osvoji set.

Tada je ponovo Peng osvojila prva dva poena, potom još jedan za 40:15, te dobrim napadom primorala Jankovićevu da loptu izbaci u aut čime je vratila brejk i smanjila na 5:4. Dobrim riternom Jelena je povela sa 30:0 u sledećem gemu i najavila osvajanje seta, međutim, ponovo je izgubila koncentraciju i dozvolila rivalki da napadom na mrežu kapitalizuje prethodni brejk i izjednači rezultat.

Tri uzastopna osvojena gema podigla su samopouzdanje Pengovoj. Usledio je najduži gem u setu, dugi poeni, nekoliko grešaka na obe strane, retki vineri, a kao pobednica je izašla nešto strpljivija i koncentrisanija Peng koja je potpuno preokrenula rezultat i povela 6:5. Usledio je još jedan uzbudljiv gem, na 30:30 Jelena je u jednom trenutku jedva spasla živu glavu, a onda napala Kineskinju i došla do brejk lopte. Tu nije iskoristila, ali jeste sledeću i izborila taj-brejk. I u ovom delu igre Peng je nastavila sa dobrom igrom, povela sa 4:2, a potom napravila još dva mini brejka za 6:3 te osvojila set sjajnim servisom u sledećem poenu.

Jelenini problemi nastavili su se i u narednom setu. Razigrana Kineskinja je osvojila prvi gem na svoj set, a onda uzela i brejk za 2:0. Jankovićeva ipak nije potpuno posrnula pa je odmah uzvratila istom merom i izjednačila na 2:2. Set je nastavljen u identičnom ritmu pa je Kineskinja osvojila sledeća dva poena, a onda sigurnim servisom stigla do 5:2. Posle mnogo mučenja i spasavanja meč lopte, Jankovićeva je ipak uspela sa osvoji gem i produži meč. Ne dugo jer je i pored dobrog otpora Jelena neiznuđenom greškom donela Kineskinji gem za 6:3 i plasman u treću rundu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve