Nova vest
Tenis

Nedelja, 07.11.2010.

17:01

Federerov revanš Đokoviću u Bazelu

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na turniru serije 500 u Bazelu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Đoković je u reprizi prošlogodišnjeg finala izgubio od Švajcarca Rodžera Federera sa 2:1, po setovima 6:4, 3:6, 6:1.

Bio je ovo 18. duel drugog i trećeg tenisera sveta i 12. pobeda Federera koji je ovim trijumfom osvojio 65. titulu u karijeri.

U prvom setu su, kao što se i očekivalo, odlučile nijanse. U prvom gemu Đoković je spasao dve brejk lopte, zatim je u anrednom propustio dve prilike da protivniku oduzme servis, a Federer je svoju sledeću priliku iskoristio.

U desetom gemu Švajcarac je servirao za prvi set, Đoković je imao brejk loptu, ali poslao jedan forhend u aut i Federer je poveo sa 1:0 (6:4). Čini se ipak da je taktika Đokovića u prvom delu bila pogrešna jer je previše lopti slao na Federerov forhend koji je znatno bolji udarac Švajcarca.

Najbolji primer taktike protiv Federera videli smo u finalu Mastersa u Šangaju kada je Endi Mari do iznemoglosti forsirao Federerov bekhend i na kraju je trijumfovao.

Već na startu drugog seta Novak je promenio taktičku. Dobio je bez izgubljenog poena prvi gem, a u sledećem je došao do dve vezane brejk lopte i iskoristio prvu baš greškom Federera iz bekhenda. Novak je sa sjajnom igrom nastavio i u sledećem gemu, od 13 poena na startu drugog seta dobio je 12 i poveo sa 3:0.

Sledećih nekoliko gemova serveri su dobijali bez većih problema, a onda je u osmom Đoković na servis Švajcarca od 40:0 stigao do brejk i set lopte, ali je nije iskoristio i Federer je smanjio na 5:3. Slično kao i u prvom setu samo sa zamenjenim ulogama, Federer je ovoga puta imao brejk loptu i šansu da se vrati u meč, ali Đoković je odservirao dva vinera, odigrao je još jedan veoma hrabar poen i posle nešto manje od sat i po izborio je odlučujući set (6:3).

Iako su teniseri dobili relativno rutinski svoja dva startna servis gema u trećem setu, bilo je vidljivo da je Federer raspoloženiji. Đoković je ponovo izvlačio najbolje iz Rodžera, slao mu je previše lopti na forhend, a Švajcarac je to iskoristio i napravio je brejk u četvrtom gemu za 3:1. U nastavku meča nije bilo dileme, pa je Federer, napravivši još jedan brej, povratio titulu u svom rodnom Bazelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve