Nova vest
Tenis

Subota, 01.05.2010.

19:05

Nadal se namučio za finale

Rafael Nadal plasirao se u finale Mastersa u Rimu pobedom nad Letoncem Ernestsom Gulbisom 6:4, 3:6, 6:4 posle dva sata i 50 minuta igre.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Aktuelni šampion, koji je pre dve nedelje šesti put zaredom osvojio Masters u Monte Karlu, prikazao je dobru, ali ne i tipično preciznu igru, sa relativno velikim brojem grešaka, dok je Gulbis tokom čitavog meča bio sjajan rival i u mnogim segmentima ga je i nadigrao. Nadalov protivnik u borbi za titulu biće Davif Ferer, koji je posle preokreta izbacio Fernanda Verdaska 7:5, 6:3.

Tipično za Nadala, već u prvom gemu pravi brejk i nameće igru protivniku. Gulbisu je, u neku ruku, u prilog išla činjenica da se sa dugim poenima i brzim kombinovanjem udaraca trećeg tenisera sveta nosio nešto bolje nego prethodne Nadalove „žrtve“, tako da se šest gemova igralo pola sata i viđen je veliki broj veoma lepih poena, dok ni Španac gemove na svoj servis nije osvajao baš lako.

Posle osvajanja svog gema sa nulom, Letonac je pri rezultatu 3:1 za Nadala imao i brejk loptu, ali savršeno mirni Španac ubijao je sve šanse protivnika da se „vrati u život“. U sledećem gemu Gulbis se grčevito bori da se spasi novog brejka, što i uspeva, uprkos tome što je Nadal napadao na sve tri šanse.

I na 4:2 se ponavalja ista priča. Nadal smireno stiže do brejk prilika sa osnovne linije, ali Gulbis shvata da bi mu ofanzivna taktika najviše pomogla, te uz veliki trud i nekoliko hrabrih udaraca posle 11 minuta i 18 poena predivnim tenisom sebe spasava praktično bezizlazne situacije.

Igra Letonca i ideje sa drop-šotovima i potenciranjem bekhenda su se isplatile, pošto je pri 5:4 imao brejk šansu, ali još jednim u nizu servis-vinera Nadal se spasava i posle punih sat vremena osvaja set.

Drugi set doneo je drugačiju priču. Gulbis je u potpunosti počeo da primenjuje agresivni stil i da skraćuje poene, što mu se u drugom gemu isplaćuje, pošto posle niza grešaka Španca stiže i do prvog brejka i vođstva od 2:0. To je ujedno bio i prvi put da je Nadalu neko tokom turnira oduzeo servis. Gulbis nastavlja sa dobrom igrom i uprkos pretnjama Španca stabilnim servisom stiže do 3:0.

Nastavlja se dobra igra po oprobanom receptu oba rivala, s tim što su i jedan i drugi periodično i grešili. Gulbisu je, zapravo, najjače oružje bio servis, pošto bi odmah posle snažnog udarca izletao na mrežu i smanjivao šanse Nadala da predvidi kuda će loptica ići posle udarca. Iako je u setu do tada viđen samo jedan brejk, Gulbis je, posle novog niza grešaka Španca, pri rezultatu 5:2 imao i set loptu. Nadal se spasava nametanjem dugih razmena udaraca.

Gulbis tada nanovo briljira, dolazi do nove dve set lopte i prvu koristi za 6:3 i 1-1 u setovima, posle sat i 53 minuta.

Ovo je takođe bio prvi set koji je Španac ove sezone izgubio na šljaci.

U trećem setu Gulbis sjajnom igrom na mreži već u prvom gemu dolazi do brejk prilike. Nadal se izvlači nešto agresivnijom igrom, koju propagira i u nastavku, iako Letonac relativno lako osvaja gem na svoj servis.

Ipak, Španac u šestom gemu lako stiže do tri brejk šanse, koje Letonac uz mnogo muke spasava. Imao je Nadal i novu šansu, ali Gulbis se herojski bori i dominira na mreži. Nadalova igra u trećem setu nije bila briljantna, ali je uspevao da očuva gemove na svoj servis i pri 4:3 dođe do nove brejk lopte. To sada već nije plašilo Gulbisa, koji osvaja gem na svoj servis, a potom postiže i 50 viner (samo 17 vinera Nadala) i preti odmah potom.

To ipak iskusnom šampionu nije značilo ništa. Pri rezultatu 5:4, Nadal besprekornim dugim poenima koje je završavao na mreži odmah dolazi do tri meč lopte. Ponovljen servis Gulbisa tada je bio sve što je šampionu bilo potrebno da se bori za novu titulu.

Ukoliko Nadal u nedelju osvoji novu titulu, izjednačiće rekord Andrea Agasija po broju osvojenih Masters turnira. Nadal, kao i Federer, trenutno ima 16 Mastersa, a Agasi je u karijeri osvojio 17.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve